Selecteer een pagina

Archieven

Baybasin-Demmink: het kort geding (slot)

illustratie: Hüseyin Baybasin

Het kort geding van Baybasin tegen Demmink had als inzet de eis dat Demmink zich zou onthouden van verdere bemoeienis met de gevangene Baybasin. In zijn pleidooi (pleitnotities PHBakker Schut Word doc.) komt mr. Bakker Schut nu ter zake. Kort samengevat zei hij:

Het bezoek van Demmink in de gevangenis in Alphen aan den Rijn op 12 april jl. is al enkele dagen eerder door bewaarders aangekondigd aan Baybasin. Hij zou binnenkort “langskomen”. Toen Baybasin op 12 april 2007 om 15.00 uur werd geïsoleerd omdat er “hoog bezoek” was, heeft hij daarom tegen de bewaarder gezegd: “Zeg Demmink dat ik elk gesprek met die bastaard weiger”. Dat was niet verstandig, want daarmee bood hij Demmink de kans om te doen alsof hij slechts op werkbezoek was.

Op de Kamervragen van Teeven en Van Velzen zegt de minister van justitie: “Op 12 april hebben de twee justitie-ambtenaren een werkbezoek gebracht aan deze inrichting. De advocaat-generaal Kolkert bevond zich niet in hun gezelschap. Het bezoek betrof het nieuwbouwproject, maar het startte in de bestaande locatie.” En: “Het werkbezoek is op 21 februari 2007 gepland”. Zoals blijkt uit nadere Kamervragen, was dit antwoord niet overtuigend – en terecht niet.

De ambtelijke delegatie was op bezoek bij de directie, waarvan de kantoren “volstrekt gescheiden zijn van de plaats waar H.B. zich in detentie bevindt”. De Kamerleden vragen dan ook: “Hoe zouden H.B. en de delegatie elkaar dan kunnen ontmoeten?”

Ook over de ontkende aanwezigheid van Kolkert hebben de vragenstellers kennelijk andere informatie. Deze ontkenning is cruciaal voor de lezing dat het om een normaal werkbezoek ging. De advocaat-generaal heeft immers niets te zoeken bij een werkbezoek in verband met een nieuwbouwproject. Dit is ook al hoogst ongebruikelijk voor de aanwezigheid van de secretaris-generaal, náást de hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen Wouters.

Op die 12e april hadden zowel de unit-directeur als het afdelingshoofd van Baybasin een vrije dag en ze wisten ook niets van dat aanstaande hoge bezoek. De unit-directeur wist echter wel te melden dat de A.-G. Kolkert “zich niet in het bezoekende gezelschap bevond”.

De aanwezigheid van Kolkert wordt bevestigd door een andere gedetineerde, die ook geïsoleerd werd in zijn cel. Inmiddels is hij bliksemsnel overgeplaatst naar een andere gevangenis. Baybasin vreest ook voor overplaatsing, en vooral: voor terugplaatsing naar de EBI. Baybasin is bij uitstek een politieke gevangene. Zijn vrees voor represailles is volstrekt gefundeerd. Onder deze bedreigende omstandigheden is het onrechtmatig van de Staat om er niet voor te zorgen dat de heren Demmink c.s. zich op geen enkele manier meer met de zaak Baybasin zullen kunnen bemoeien. Het is sowieso al onbegrijpelijk dat de Minister de S.-G. nog niet op non-actief heeft gezet.

Gerlof Leistra van Elsevier stelde onlangs in geheel ander verband de bijna retorische vraag: Welke onafhankelijke rechter durft tegen ‘zijn’ minister in te gaan? President, de eigenlijke minister van justitie is natuurlijk al vele jaren de heer Demmink. In zijn portefeuille zitten onder meer de rechterlijke macht en het openbaar ministerie. De prangende vraag van Leistra is in deze zaak dus bij uitstek relevant. Ik vertrouw dat uw beslissing duidelijk zal maken dat wij ons over de beantwoording van die vraag van Leistra geen zorgen behoeven te maken.

Tot zover het pleidooi van de advocaten van Baybasin.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën