Archieven

Baybasin-Demmink: het kort geding (begin)

illustratie: Hüseyin Baybasin

Op 19 juni j.l. diende het kort geding van Baybasin tegen de Staat der Nederlanden, tegen mr. Joris Demmink, tegen advocaat generaal mr. M. Kolkert en tegen de directeur van het gevangeniswezen mr. Gijs J.M. Wouters. Inzet was een verbod op verdere bemoeienis van Demmink c.s. met de tot levenslang veroordeelde Koerd Huseyin Baybasin. Aan het woord kwam eerst de verdedigster van Baybasin, mr. Adèle van der Plas. In haar pleidooi, pleitnotities AGvdPlas (Word doc.), ging zij uit van de aangifte (pdf). Deze is gebaseerd op het zgn. Aanvullend Rapport, een Turks overheidsrapport van januari 2007. Kort samengevat zei ze het volgende:

Edelachtbare heer Voorzieningenrechter,

De aangifte rechtvaardigt de conclusie dat deze secretaris-generaal van justitie niet meer in staat is om als ambtenaar op te treden in deze kwestie. Het is misbruik van macht of bevoegdheid, om zich persoonlijk bezig te houden met de eiser.

De zaak tegen Baybasin is onderzocht door het rechercheteam Noord en Oost Nederland. De officier van Justitie was mr. H.M.P. Hillenaar. De advocaat-generaal was mr. M. Kolkert, die nog steeds optreedt in de ontnemingsprocedure tegen Baybasin en de klachtprocedures tegen het beslag op het vermogen van Baybasin.

Volgens Justitie is er vanaf ongeveer een maand vóór Baybasin’s arrestatie officieel contact gelegd met de Turkse autoriteiten, waarna de samenwerking met Turkije zou zijn gestart. Dit werd door Mr. Hillenaar onder ede bevestigd. Het Turkse Aanvullende Rapport spreekt dit echter tegen en plaatst de zaak in een politiek kader. Het rapport concludeert dat de rol van Baybasin geen juridische kwestie is, maar een complot. De hoofdrolspelers in Nederland zijn Joris Demmink en mr. H.M.P. Hillenaar, de officier van Justitie in de zaak tegen Baybasin.

Het Aanvullende Rapport is o.a. aangeboden aan de Turkse Hoge Raad en het Ministerie van Justitie. Daaruit blijkt dat Turkije schoon schip wil maken met het verleden. De journalist Burhan Kazmali doet onderzoek naar deze zaak. Hij schreef mij op 13 juni jl.: “Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse autoriteiten door onjuiste informatie over Hüseyin Baybasin op het verkeerde been gezet zijn.” En: “Turkse oud-bewindslieden, zoals de toenmalige korpschef van Istanbul, Necdet Menzir, en het oud-hoofd Narcotica van de nationale recherche, Ferruh Tankus, hebben verklaard dat Baybasin is vervolgd voor misdrijven die hij niet heeft gepleegd (…) Leden van Nederlandse Nationale Recherche en de Nederlandse officier van justitie in de zaak Baybasin, zijn met verkeerde informatie naar Nederland gestuurd. Als de waarheid ooit bekend wordt, dan zullen er koppen rollen in Turkije. Ik baseer me op documenten en verklaringen van hoge functionarissen. Ik zal het hele dossier te zijner tijd naar Nederland versturen.” Necdet Menzir is oud korpschef van Istanbul. Hij was Minister van Transport onder Tansu Ciller en partijgenoot van Mehmet Agar.

Een andere functionaris is minder hoog geplaatst en reeds gepensioneerd. Zijn verklaring is schokkend: “Ik werkte ruim 20 jaar bij de Turkse politie, eerst als agent op het politiebureau van Istanbul en later als hoofdagent, hoofdinspecteur en commissaris. In 1997 ging ik met vervroegd pensioen. Midden jaren negentig coördineerde ik de beveiliging van buitenlandse staatslieden en diplomaten in Turkije. Meneer Demmink heb ik ook zo leren kennen. Hij is meerdere malen in Turkije geweest en ik heb steeds zijn beveiliging gedaan. Hij verbleef dan meestal in hotel Akgun. Zijn homoseksuele geaardheid was ons bekend en ook dat hij het liefst met jonge jongens deed. Ik kreeg opdracht om een minderjarige jongen voor hem te ronselen. Ik heb twee avonden achter elkaar bij een politiebureau een straatkind opgehaald dat vast zat voor diefstal. We moesten hem plezieren van onze baas, zodat hij een tegenprestatie zou leveren. Pas veel later begreep ik dat het om Hüseyin Baybasin ging.”

Deze politieagent heeft ook verteld dat hij persoonlijk aanwezig was bij de seksparty in Bodrum, waar Demmink zich zou hebben vermaakt met minderjarige kinderen.

Ik geef nu het woord aan mijn confrère mr. Bakker Schut, ter verdere toelichting van de eis.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

2 Reacties

 1. herman van soest

  Deze SG zou direct zijn eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en zich als topambtenaar moeten terugtrekken. Justitie nota bene!
  Bij elk ander ministerie zou dit overigens ook moeten gelden. Ik heb geen oordeel over de mans geaardheid echter hij dient zich zeker aan de geldende normen en waarden te conformeren. Triest dat de politiek niet ingrijpt. Doofpotcultuur? Ik word er een beetje misselijk van.
  HW van Soest

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Als je de pleitnota’s download, dan zie je dat het oordeel van Baybasin’s advocaten vrij vernietigend is. Volgens hen is Demmink arrogant!

  En die doofpotcultuur speelt al jaren. Heb jij je identiteitsbewijs bij de hand? Demmink had een diplomatiek paspoort!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. NWO-INFO » Blog Archive » Baybasin haalt Demmink uit de doofpot. (33) - [...] Wouters en eventueel Kolkert aan de gevangenis waar Baybasin zit, was daarom niet zo slim! Het kort geding dat…
 2. NWO-INFO » Blog Archive » Baybasin haalt Demmink uit de doofpot. (29) - [...] het kort geding bracht mr. Adèle van der Plas ook een verklaring in van een Turkse politieman, waarvan de…
 3. NWO-INFO » Blog Archive » Atelier Baybasin: PI Haaglanden, Zoetermeer - [...] samen met een andere gevangene die over Demmink had geschreven in de bajeskrant Respond. Het Kort Geding om Demmink…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën