Selecteer een pagina

Archieven

Donner doet de doofpot dicht

Op 13 mei 2003 werd Fons Spooren, algemeen directeur van de Eindhovense voetbalclub PSV, gearresteerd en daarop onmiddellijk door PSV ontslagen. Begin juni maakte het OM bekend, dat Spooren seropositief was. Hij werd daarop aangeklaagd, niet alleen wegens ontucht met minderjarige jongens, maar ook wegens zware mishandeling. Op 19 juli 2005 werd hij door het Hof van ‘s Hertogenbosch in hoger beroep vrijgesproken voor het laatst genoemde delict, waarbij hij tevens een strafverlaging kreeg, omdat met het bekendmaken van zijn HIV-besmetting de persoonlijke levenssfeer van Spooren was geschonden. Hij werd door het HOF veroordeeld tot 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. Het OM ging in cassatie, maar het beroep werd op 13 maart 2007 door de Hoge Raad verworpen. Tot zover het rookgordijn.

Nadat de topambtenaar van Justitie in een geheim overleg een regeling had getroffen met Panorama en de Gay Krant, stapte hij alsnog naar de Raad voor de Journalistiek, om zich daar als zijnde X te beklagen over het NOS-journaal van 5 november 2003. Op 29 juni 2004 werd X door de Raad in het gelijk gesteld, het NOS-journaal moest een rectificatie uitzenden.

Maar ook minister Donner was naar de Raad voor de Journalistiek gestapt, en wel om zich namens het ministerie te beklagen over de uitzending van NOVA op 7 oktober 2003. Op 3 mei 2004, de Dag van de Persvrijheid, sprak Donner nog waarschuwende woorden: onjuiste berichtgeving in de media richtte volgens hem veel schade aan. De zaak tegen NOVA diende eveneens op 29 juni 2004 en ook Donner werd door de Raad in het gelijk gesteld. Maar hoe onafhankelijk is de Raad voor de Journalistiek?

En dan was er nog de man uit Praag, de 28-jarige Janos, die op 14 oktober 2003 aangifte kwam doen van het feit dat hij door Demmink zou zijn verkracht toen hij 13 jaar oud was. Na drie dagen lang te zijn verhoord, trok hij zijn aanklacht weer in en stapte naar SBS-6. Daar ontspon zich het volgende gesprekje:

Ilse Colson: “Is de afgelegde verklaring in kopie aan jou meegegeven?”

Janos: “Nee”

Ilse Colson: Is er een bandopname van de verhoren gemaakt?

Janos: “Nee”

Ilse Colson: “Is er juridische ondersteuning geweest bijvoorbeeld van een advocaat?”

Janos: “Nee”

Ilse Colson: “Is de zaak behandeld als een zedenzaak?”

Janos: “Nee”

Ilse Colson: “Is er bijvoorbeeld een in zeden en trauma’s gespecialiseerde psycholoog bij betrokken geweest?”

Janos: “Nee”

Zie voor de tekst van de hele uitzending de Gay Krant. De advocaat van Janos eiste daarop dat het OM de aanklacht zou onderzoeken, maar in juli 2004 werd Janos veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijk wegens het doen van een valse aangifte. De laatste ijle rooksliert ging de mist in, het deksel zat stevig op de beerput!

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. NWO-INFO » Blog Archive » Baybasin haalt Demmink uit de doofpot. (29) - [...] begon te publiceren, is hierop een publicatieverbod uitgevaardigd. Men heeft geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen. Tot…
  2. NWO-INFO » Blog Archive » Baybasin haalt Demmink uit de doofpot. (37) - [...] liet op 5 november weten dat de SG van Justitie van jonge jongens hield, maar Donner deed de doofpot…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 − zeven =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën