Archief
Artikelen

illustratie: Hüseyin Baybasin

Op 27 maart 1998 werd Baybasin in Lieshout gearresteerd. Dat was tijdens het eerste kabinet Kok (1994-1998). Winnie Sorgdrager was toen minister van Justitie en Joris Demmink had reeds een hoge functie bij Justitie, hij was directeur-generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken.

Toen Winnie Sorgdrager aantrad als minister, was reeds gebleken dat het Openbaar Ministerie moest worden gereorganiseerd. Sorgdrager formeerde een college van Procureurs Generaal en koos als voorzitter haar D’66 partijgenoot Arthur Docters van Leeuwen. Het kwam echter al spoedig tot een botsing tussen Sorgdrager en Docters vL. Het conflict tussen de minister en de Super PG leidde begin 1998 tot het ontslag van Docters.

In deze jaren werd Europol opgericht en ook speelde de IRT-affaire. De parlementaire enquête commissie Van Traa bracht in februari 1996 een rapport aan de Tweede Kamer uit. Het bleek dat de politie grote hoeveelheden drugs had doorgelaten en wellicht zelfs verhandeld, dit als deel van hun “opsporingsmethode”. Ook Winnie Sorgdrager kwam in opspraak, o.a. wegens het doorlaten van een partij cocaïne. De verwevenheid van justitie, politie en drugshandel in Nederland is na te lezen in dit NRC dossier.

Het ministerschap van Winnie Sorgdrager verliep dus niet zonder problemen, maar niet alle problemen halen de krant. Zowel uit de aangifte (pdf) tegen Joris Demmink als uit het artikel in het Turkse tijdschrift Anadolu (pdf) komt het volgende naar voren:

Joris Demmink zou in 1995 als toerist in Bodrum in Turkije hebben deelgenomen aan een party waar kinderen seksueel werden misbruikt. Dergelijke feestjes worden doorgaans georganiseerd door de maffia, oftewel in dit geval de Turkse overheid.

Baybasin was bezig om de connecties tussen de Turkse politiek en de maffia naar buiten te brengen en Turkije had Nederland om zijn uitlevering gevraagd. Na het Susurluk ongeval in oktober 1996 kwamen de criminele Turkse politici zwaar onder vuur te liggen. Baybasin zat vast in Nederland, in afwachting van zijn uitlevering, die in oktober 1997 door de rechter in kort geding werd verboden.
In Juli 1997 was er kennelijk overleg gaande tussen de Turkse autoriteiten en het Ministerie van Justitie, met de bedoeling om Baybasin het zwijgen op te leggen. Als drukmiddel werd de seksuele uitspatting van Joris Demmink in Bodrum gebruikt. Er volgde een gesprek tussen Winnie Sorgdrager en de Turkse minister van BuZa Tansu Ciller.

Vervolgens gaf Joris Demmink aan Officier van Justitie Hillenaar de opdracht om te gaan praten met Ferruh Tankuş, indertijd hoofd van de narcotica-afdeling te Istanbul. Tijdens dit gesprek werd kennelijk beraamd dat Baybasin in Nederland zou worden vervolgd voor misdaden die in Turkije zouden worden gepleegd.

Winnie en Joris kennen elkaar, dat is zeker! Maar waarom heeft Winnie deze chantabele ondergeschikte niet op staande voet ontslagen? Weet Joris soms iets wat wij van Winnie niet mogen weten? Oftewel: wie chanteert wie?

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “De arrestatie van Baybasin”

Laat een reactie achter