Archief
Artikelen

Op 3 november 1996 vond bij Susurluk in Turkije een ongeval plaats, waarbij een gepantserde Mercedes crashte. Drie inzittenden werden gedood: de hoogste politiefunctionaris Huseyin Kocadag , de voortvluchtige crimineel Abdullah Catli, leider van de Grijze Wolven en lid van Gladio, en zijn vriendin Gonca Us. Een vierde inzittende werd zwaar gewond: Sedat Bucak, een parlementslid uit Turks Koerdistan en lid van de Partij van het Juiste Pad. Deze rechtse partij, onder leiding van mevrouw Tansu Çiller, bestreed de PKK.

In de Mercedes werden wapens en valse paspoorten gevonden, maar ook lijsten met namen van mensen die al dan niet politiek loyaal zouden zijn aan de staat. De crimineel Catli bleek in het bezit van een diplomatiek paspoort, ondertekend door de minister van Binnenlandse Zaken Mehmet Agar, en de inzittenden hadden Agar de vorige dag nog ontmoet.

Door dit ongeval werden de banden tussen de politiek en de georganiseerde misdaad duidelijk. De Turkse regering bleek actief betrokken bij de heroïnehandel en huurde criminelen in om Koerdische opstandelingen te doden. Er volgde een onderzoek, Agar moest aftreden als minister, maar er werd niemand veroordeeld.

Ook de voormalige minister president Tansu Ciller, die sinds juni 1996 minister van Buitenlandse Zaken was in de regering van Erbakan, kwam ernstig in opspraak, maar dit had vooralsnog geen politieke gevolgen.

Het Susurluk ongeval leidde in Duistland tot kamervragen en daarbij viel ook de naam van Baybasin. In het verslag van de Bondsdag van 11 maart 1997 staat o.a.: “Huseyin Baybasin, die in een aflevering van “Kennzeichen D” werd geïnterviewd (…), beweerde in deze uitzending dat de onlangs afgetreden minister van Binnenlandse Zaken Mehmet Agar (evenals zijn broer en zijn oom) nauw met hem zou hebben samengewerkt.
Ook het Bondsdagverslag van 24 maart 1997 noemt Baybasin als bron. De Turkse regering was verstrengeld met de drugsmaffia en Baybasin klapte daarover uit de school. We kunnen ons voorstellen dat de maffiose Turkse politici daar niet blij mee waren!

In maart 1998 werd Baybasin gearresteerd en tot op heden zit hij gevangen. In Turkije is sindsdien wel iets veranderd, hoewel nog lang niet alles. In 1998 kwam er een einde aan de coalitie tussen de partijen van Ciller en Erbakan. In 2002 haalde de Partij van het Juiste Pad zelfs de verkiezingsdrempel niet en mevrouw Ciller nam ontslag als partijvoorzitter.

Op 14 mei 2006 verscheen er in het Turkse tijdschrift Aydinlik (pdf) een interview met Baybasin, waaruit blijkt dat Baybasin oprecht probeerde om in de Turks-Koerdische kwestie tot een vreedzame oplossing te komen. In de conclusie wordt het vermoeden geuit, dat zijn arrestatie bedoeld was om dit vredesproces te doorkruisen.

Op 29 mei verscheen er in het Turkse Anadolu (pdf) een artikel dat nog veel verder ging. Er was sprake van een complot tegen Baybasin en de spil van dat complot was Joris Demmink!

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

8 Reacties op “Het Susurluk ongeval”

Laat een reactie achter