Selecteer een pagina

Archieven

Het Susurluk ongeval

Op 3 november 1996 vond bij Susurluk in Turkije een ongeval plaats, waarbij een gepantserde Mercedes crashte. Drie inzittenden werden gedood: de hoogste politiefunctionaris Huseyin Kocadag , de voortvluchtige crimineel Abdullah Catli, leider van de Grijze Wolven en lid van Gladio, en zijn vriendin Gonca Us. Een vierde inzittende werd zwaar gewond: Sedat Bucak, een parlementslid uit Turks Koerdistan en lid van de Partij van het Juiste Pad. Deze rechtse partij, onder leiding van mevrouw Tansu Çiller, bestreed de PKK.

In de Mercedes werden wapens en valse paspoorten gevonden, maar ook lijsten met namen van mensen die al dan niet politiek loyaal zouden zijn aan de staat. De crimineel Catli bleek in het bezit van een diplomatiek paspoort, ondertekend door de minister van Binnenlandse Zaken Mehmet Agar, en de inzittenden hadden Agar de vorige dag nog ontmoet.

Door dit ongeval werden de banden tussen de politiek en de georganiseerde misdaad duidelijk. De Turkse regering bleek actief betrokken bij de heroïnehandel en huurde criminelen in om Koerdische opstandelingen te doden. Er volgde een onderzoek, Agar moest aftreden als minister, maar er werd niemand veroordeeld.

Ook de voormalige minister president Tansu Ciller, die sinds juni 1996 minister van Buitenlandse Zaken was in de regering van Erbakan, kwam ernstig in opspraak, maar dit had vooralsnog geen politieke gevolgen.

Het Susurluk ongeval leidde in Duistland tot kamervragen en daarbij viel ook de naam van Baybasin. In het verslag van de Bondsdag van 11 maart 1997 staat o.a.: “Huseyin Baybasin, die in een aflevering van “Kennzeichen D” werd geïnterviewd (…), beweerde in deze uitzending dat de onlangs afgetreden minister van Binnenlandse Zaken Mehmet Agar (evenals zijn broer en zijn oom) nauw met hem zou hebben samengewerkt.
Ook het Bondsdagverslag van 24 maart 1997 noemt Baybasin als bron. De Turkse regering was verstrengeld met de drugsmaffia en Baybasin klapte daarover uit de school. We kunnen ons voorstellen dat de maffiose Turkse politici daar niet blij mee waren!

In maart 1998 werd Baybasin gearresteerd en tot op heden zit hij gevangen. In Turkije is sindsdien wel iets veranderd, hoewel nog lang niet alles. In 1998 kwam er een einde aan de coalitie tussen de partijen van Ciller en Erbakan. In 2002 haalde de Partij van het Juiste Pad zelfs de verkiezingsdrempel niet en mevrouw Ciller nam ontslag als partijvoorzitter.

Op 14 mei 2006 verscheen er in het Turkse tijdschrift Aydinlik (pdf) een interview met Baybasin, waaruit blijkt dat Baybasin oprecht probeerde om in de Turks-Koerdische kwestie tot een vreedzame oplossing te komen. In de conclusie wordt het vermoeden geuit, dat zijn arrestatie bedoeld was om dit vredesproces te doorkruisen.

Op 29 mei verscheen er in het Turkse Anadolu (pdf) een artikel dat nog veel verder ging. Er was sprake van een complot tegen Baybasin en de spil van dat complot was Joris Demmink!

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

4 Reacties

 1. Lezer

  “… dat zijn arrestatie bedoeld was om dit vredesproces te doorkruisen.”

  Meent u werkelijk dat een veroordeelde heroïnehandelaar in aanmerking komt om deel te nemen aan vredesonderhandelingen?

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Beste Lezer,
  Ja, dat méén ik inderdaad! Onderwereld en bovenwereld maken samen de ondersteboven-wereld waarin we nu leven! Het gaat me niet zo zeer om Baybasin, maar om die ondersteboven-wereld. Sommige mensen willen helaas geen vrede maar oorlog!
  Lees alsjeblieft verder…

  Antwoord
 3. censuur

  Hey Bou,
  Mag ik je als tip de voorlopig 3 interviews van een uur van James Corbett met Sybil Edmonds aanraden? Ze zijn te vinden via http://www.corbettreport.com
  Zal je zeker aanstaan.
  Mvg,
  Censuur

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Dank voor de tip, Censuur, maar voorlopig heb ik geen 3 uur de tijd. Het is achter de schermen nogal drukjes, zogezegd… 😉

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. NWO-INFO » Blog Archive » Baybasin haalt Demmink uit de doofpot. (28) - [...] het Susurluk-ongeval in november ‘96, waardoor de connecties tussen de maffia en de politiek aan het licht kwamen, [...]
 2. NWO-INFO » Blog Archive » Langendoen en het Turkse “EK Rappor” - [...] veel groter onderzoek, dat eind jaren ‘90 in Turkije werd gehouden naar aanleiding van het Susurluk-ongeval, waarbij vier inzittenden…
 3. NWO-INFO » Blog Archive » En niet te vergeten: Baybasin! - [...] zijn Koerdische identiteit en van de onderdrukking van zijn volk door de Turkse regering. Door het Susurluk-ongeval kwam de…
 4. NWO-INFO » Blog Archive » Baybasin en de doofpotcultuur - [...] Op 10 april 2007 deed Baybasin aangifte van een aantal strafbare feiten, gepleegd door Joris D., secretaris generaal van…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën