Selecteer een pagina

Archieven

Baybasin haalt Demmink uit de doofpot

De Koerdische Turk Hüseyin Baybasin, die in 2002 in Nederland werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, heeft op 2 april 2007 aangifte (pdf) gedaan tegen de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, secretaris generaal mr. Joris Demmink, onder andere wegens pedofilie.

Hüseyin Baybasin is een Koerdische zakenman uit een van de voornaamste Koerdische families in het zuidoosten van Turkije. Hij is opgeleid in dienst van de Turkse staat. Door zijn werkzaamheden als politiek-economische functionaris van een geheime eenheid, was hij bekend met de illegale activiteiten, waaronder drugshandel, van een groot aantal Turkse overheidsfunctionarissen. Deze kennis heeft Baybasin na zijn vlucht uit Turkije begin jaren negentig in diverse buitenlandse media naar buiten gebracht.

Mr. Joris Demmink trad na zijn rechtenstudie te Leiden in dienst bij het ministerie van Defensie (Directie Juridische Zaken) en is sinds 1982 werkzaam bij het ministerie van Justitie. Hij was onder meer hoofd van de directie Politie, directeur-generaal Rechtspleging en sinds 1993 directeur-generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken. Sinds 1 november 2002 is Demmink secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. Hij is onder meer verantwoordelijk voor wetgeving op het gebied van het strafrecht, misdaadpreventie, strafoplegging en slachtofferzorg.

Op 13 april werd de achtergrond van de aangifte tegen Demmink belicht door EénVandaag:

sitestat

Op 12 april (10 dagen na de aangifte van Baybasin!) bracht mr. Demmink een werkbezoek aan de gevangenis in Alphen aan de Rijn, waar Baybasin is opgesloten. Hij werd vergezeld door Gijs Wouters, directeur van de dienst justitiële inrichtingen, en door advocaat generaal M. Kolkert, die in juli 2002 de “openbare aanklager” was in het hoger beroep waarbij Baybasin werd veroordeeld tot levenslang (zie p. 14 en 15 van de aangifte). Dit werkbezoek vond plaats na 17.00 uur ‘s middags. Baybasin werd voor de duur van het bezoek opgesloten in isolatie, waarover hij een klacht heeft ingediend.

De advocaten van Baybasin spanden daarop een kort geding aan, waarin ze eisen dat mr. Joris D. zich zal onthouden van verdere bemoeienis met hun cliënt.
Op 3 mei besteedde EénVandaag ook aandacht aan deze kwestie.

sitestat

Op 30 mei antwoordde minister van Justitie Hirsh Ballin op kamervragen van de SP en de VVD, dat de heer Kolkert bij dit bezoek niet aanwezig was. Voor het nemen van maatregelen naar aanleiding van het werkbezoek zag minister Hirsch Ballin geen aanleiding.

Hij verzekerde de Kamer dat de resultaten van het “oriënterend onderzoek” dat het Openbaar Ministerie thans instelt naar de ontucht met minderjarigen van mr. Joris Demmink aan hem persoonlijk zouden worden gerapporteerd en hij beloofde bovendien dat hij de Kamer zou informeren na afronding van dit onderzoek. Een termijn werd daarbij echter niet genoemd.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. NWO-INFO » Blog Archive » Baybasin haalt Demmink uit de doofpot. (32) - [...] oud interview uit het NRC met mr. Van der Plas on line. En ze is te zien in een…
  2. NWO-INFO » Blog Archive » Baybasin haalt Demmink uit de doofpot. (20) - [...] hebben reeds gezien wat de media voor het kort geding naar buiten brachten. Op 13 april werd de achtergrond…
  3. NWO-INFO » Blog Archive » Langendoen haalt Baybasin uit de beerput - [...] jaar rond deze tijd naar Nederland komen, om te getuigen tegen Joris Demmink. Baybasin had immers aangifte gedaan tegen…
  4. NWO-INFO » Blog Archive » Vrij Nederland en andere linke documenten - [...] Joris is niet achterlijk, in tegendeel! Demmink is vermoedelijk een pedofiele narco-crimineel. Als hoofd [...]
  5. NWO-INFO » Blog Archive » Crisis in de rechtsstaat met uitroepteken - [...] de politici en de professoren de kop in het zand. Toen tegen de Secretaris Generaal van Justitie aangifte werd…
  6. NWO-INFO » Blog Archive » Micha Kat en de e-mails van Wedzinga - [...] overzicht worden toegevoegd: het Hof Amsterdam zal in september besluiten of het OM op grond van de aangifte van…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 − tien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën