Archief
Artikelen

Mijn vorige bericht ging over de verloedering van de rechtsstaat en de relatie met de economie. Meestal denkt men dat (of doet men alsof) deze twee niets met elkaar te maken hebben. Liegende rechters en belangenverstrengeling worden dan gezien als slechte eigenschappen van personen, zonder dat het verband wordt gelegd met het systeem waarin ze functioneren. Volgens Marx is moraal geen eeuwig gegeven, geen ingebakken eigenschap van goede mensen, maar een historisch proces! Afhankelijk van de materiële of economische omstandigheden vormt zich de moraal.

Laat me dit verduidelijken met een voorbeeld: slavernij. In de 18e eeuw werd een houder van veel slaven door de meerderheid van de mensen beschouwd als succesvol. Een eeuw later gingen er stemmen op om de slavernij af te schaffen en in de 20e eeuw werd slavernij beschouwd als crimineel! Tegenwoordig kennen we slavernij nog slechts onder een andere naam: flexwerk! Dat klinkt heel modern, maar het gaat om mensen die gedwongen zijn om te werken wanneer de baas dat uitkomt, zonder dat daar ook maar enige maatschappelijke zekerheid tegenover staat. Weliswaar kan de baas de flexwerker niet verkopen, maar hij kan deze werker elk moment oproepen, of ontslaan. Volgens Marx is ook loonarbeid een vorm van slavernij en dat geldt zeker voor flexwerkers.

In de oudheid had een schuldeiser het recht om de schuldenaar tot slaaf te maken, of anders zijn vrouw of zijn kind. Schuldslavernij was toen normaal, maar tegenwoordig vinden we dat barbaars. Studenten die een hoge lening hebben afgesloten om te kunnen studeren, krijgen daarna heel misschien wel een goed betaalde baan, maar als dat niet lukt, kunnen ze flexwerker worden, waarbij ze gebukt gaan onder hun studieschuld. ZZP-ers die failliet gaan, mensen die na een scheiding blijven zitten met een restschuld op hun noodgedwongen verkochte huis, zij allen gaan gebukt onder schuldslavernij!

Dank zij de economische hervormingen die eind jaren ’70 begonnen, is de rechtsstaat nu voor veel mensen ter ziele. Er is zogenaamd geen geld meer voor politie, justitie, onderwijs, medische verzorging, bejaardenzorg en ga zo maar door. Er is wel geld, maar dat gaat naar off-shore belastingparadijzen, waar het belastingvrij ten goede komt aan de rijken, de beruchte 0,1%. Uit de Paradise Papers blijkt dat het gaat om miljarden aan belastingontduiking! Volgens de kapitalistische moraal moet dat mogen, maar die moraal wordt gevormd door het systeem. De rijken hebben altijd gelijk, want we leven in een kapitalistische systeemfout. Uiteraard zullen we personen moeten aanspreken op hun immorele gedrag, maar zolang we leven in een immoreel systeem, zullen immorele mensen alle ruimte krijgen.

Marx and Morality is een audio en duurt 33 minuten.

Philosophical Overdose
Gepubliceerd op 6 nov. 2017

Morality is often considered to be ahistorical and universal. But following Hegel, Marx disagreed with such a view and thought of ethical norms and values as a social and historical product of society. Marx and his views of morality are discussed here by David Marjoribanks, whose research focuses on the theories of ideology and the implications for morality in Marx and postmarxism. He argues that ethical norms are not transcendent, but are already there, embodied within our social practice. Critique, he thinks, is the holding to account of practice to its professed ideals.
This is an episode of the Minerva Podcast with host Joshi Gottlieb.

Gisteren was het 100 jaar geleden dat in Rusland de oktoberrevolutie plaats vond. Wat wij daarover op school hebben geleerd (als we het al hebben geleerd!) was slechts het halve verhaal. Zelf leerde ik dat het een bloedbad was, maar dat is niet waar. Het bloedbad ontstond pas toen Europese landen en de VS Rusland binnenvielen om een einde te maken aan deze revolutie. Toen dat niet lukte, volgde een economische boycot, met als gevolg een hongersnood. Over de grote verworvenheden van de Russische Revolutie wordt ons niets geleerd! Een helder historisch overzicht staat op de World Socialist Website. En Abby Martin interviewde Brian Becker, kenner van de Russische geschiedenis en medewerker van Sputnik News.

Empire Files: What the Russian Revolution Proved Possible duurt 27 minuten.

Nov. 7, 2017 marks the 100th anniversary of the seizure of power by workers and peasants in the Russian Revolution, regarded as the most world-altering event in the history of civilization. To understand the context of this first socialist experiment, how it happened and what caused the many problems it faced, Abby Martin sits down with Brian Becker, long-time socialist organizer and co-author of the new book “Storming the Gates: How the Russian Revolution Changed the World.”

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

38 Reacties op “Marxisme, economie en moraal”

 • Ben:

  De altijd briljante Roland Boer over: Marx, Lenin, Stalin and Mao:
  https://stalinsmoustache.org/2017/11/13/narratives-of-betrayal-a-western-marxist-trope/

  Groeten, Ben

  • mr.drs.Bou:

   Dank je wel, Ben. Ik heb beide artikelen nu gelezen en ik ben heel verbaasd om te ontdekken dat Lenin niet Joods was! Misschien toch 1/4 Joods? Dat de Russische Revolutie een complot was van de Joodse bankiers, wordt dan wel erg onwaarschijnlijk. Maar het is een zeer verwarde periode in de geschiedenis, met veel tegengestelde krachten.
   Ach, de Franse Revolutie was ook verward. Dat Napoleon daarna een oorlog tegen Rusland begon, heeft ook aan talloze jonge Fransen het leven gekost. Maar daar klaagt niemand over. Opvallend is, dat de 100-jarige verjaardag van de Russische revolutie gepaard gaat met zoveel Rusland bashing.

 • mr.drs.Bou:

  Interessante discussie:
  CrossTalk: Revolutionary Moment (Extended version). duurt 37 minuten.

 • mr.drs.Bou:

  Eigenlijk wilde ik gewoon wijzen op de relatie tussen omstandigheden en moraal. Want de moraal is beslist niet een eeuwig gegeven, hoewel religieuze groeperingen dat wel claimen. Moraal hangt volgens mij samen met de omstandigheden, de manier waarop de maatschappij is georganiseerd.
  Helaas liep de discussie toen prompt uit de hand. Misschien was Hitler ook best wel een aardige man en een soort van vredesactivist.
  Nee, zo werkt het niet!
  Een long read is dit artikel over de manier waarop de VS probeert om de zeggenschap te krijgen en te houden over de oliebronnen (resources) van het Midden Oosten. Voor wie wil weten hoe het westerse kapitalisme “werkt”:
  The Syrian War and the Strategic Logic of US Imperialism’s Drive to Dominate the Middle East

  Ik wens alle lezers veel verheldering!
  Posted on November 13, 2017 by jarnoldski

 • Rianne:

  Lenin was een atheist:

  https://www.marxists.org/nederlands/lenin/1909/1909godsdienst.htm

  Overigens heb ik ook heel veel bijbel, koran etc. kennis. Ik heb ooit zelf een website gehad met de titel UFO’s & Religie en weet heel veel over dit soort zaken. Deze playlist heb ik zelf gemaakt en Dianne is mijn “artiestennaam” of schuilnaam.

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLytShJLVzAfl71lgo4UKalNk6gCahmIPF

  Keihard en niet te weerleggen bewijs dat er nog minimaal 3 soorten mensensachtigen bestaan: Kleine Grijzen, Reuzen met punthoofden en nog een mengvorm. De (nep)gelovigen, atheisten en marxistisch-leninisten zitten nu met een probleem: Oh My God! Zelf sluit ik niet uit dat er een hiernamaals bestaat trouwens.

  • mr.drs.Bou:

   Goede morgen, Rianne. Ik heb even gekeken naar de afspeellijst. Die maanlandingen waren volgens mij een hoax, dus daarover zijn we het wel eens. En er hebben nogal wat mensensoorten bestaan, ook dat is zeker. Maar ik geloof niet in buitenaardse wezens. Ons zonnestelsel is omringd met een gordel (zeg maar een ei) met zulke hoge elektromagnetische straling, dat ik me niet kan voorstellen dat een levend wezen daar ooit doorheen komt. Dat is ook een van de bezwaren tegen de maanlandingen: de Van Allen Gordel. Daar komt geen mens levend doorheen! Maar rond het zonnestelsel ligt een nog veel krachtigere stralingsgordel!

   Dan blijven er natuurlijk wel veel raadselachtige zaken over. Volgens Hapgood, en in zijn kielzog Graham Hancock, heeft er tijdens de laatste ijstijd een hoge beschaving bestaan, die werd vernietigd in een kosmische ramp. Misschien dat dit YouTube kanaal ook jou interesseert:
   https://www.youtube.com/channel/UCuwcZ63YW1SOTQUwXXkVXdg/videos

 • mr.drs.Bou:

  Even terug naar de economie en de moraal. Dit artikel is niet van de hand van een Marxist, maar gaat wel over de kwalijke gevolgen van het Neo-kapitalisme: de ongelijkheid en de onhoudbare schulden-economie.
  https://www.weforum.org/agenda/2017/11/the-pursuit-of-happiness-how-the-american-dream-turned-into-greed-and-inequality/

 • Ben:

  En laten we natuurlijk Monthly Review niet vergeten:
  https://monthlyreview.org/2017/07/01/mr-069-03-2017-07_0/

  In het augustus nr. heel veel artikelen over de Russische Revolutie. Wel voor mensen die serieus zijn. Op internet dus en je kunt hem ook van mij lenen.

  Groeten, Ben

  • mr.drs.Bou:

   Dank je wel, Ben. Ik heb het eerste artikel nu gelezen:
   https://monthlyreview.org/2017/07/01/revolution-and-counterrevolution-1917-2017/
   by John Bellamy Foster
   Intussen in Warschau: Sixty thousand fascists march in Warsaw
   Volgens Bellamy Foster is Alt-rechts de ballast die het kapitalisme in balans moet houden!
   Ik zat gisteren nog even te broeden op een artikel: Alt-rechts en de platte aarde. Beide stromingen hebben een hoop gemeen! Als je grote groepen mensen kunt wijsmaken dat de aarde plat is, hoe gemakkelijk is het dan om een grote groep mensen wijs te maken dat de economische crisis is ontstaan door de immigratie van vluchtelingen… Kortom: terug naar de Middeleeuwen en leve de Kruistochten!

   • Ben:

    Hi Boudine,

    Tja, we leven in bijzondere tijden en dat gaat er de komende jaren niet beter op worden. Ipv te proberen te begrijpen wat er echt aan de hand is, stijgt het flauwekul niveau met de dag. Je kunt de mensen blijkbaar van alles wijs maken en vooral ook: ze maken zichzelf van alles wijs.

    Groeten, Ben

 • Rianne:

  Zelf heb ik een hekel aan lezen gekregen. Youtube heeft bij mij de radio en tv vervangen.
  Ik wil de beelden, filmpjes en getuigenissen erbij zien. Ik geloof geen enkele broodschrijver meer:
  Hancock, Von Daniken enzo heb ik op teveel leugens en desinfo betrapt.
  Die schedels en skeletten van buitenaardsen (of binnenaardsen) zijn vaak rond de 900 jaar oud en de grote vraag is waarom we ze nu niet meer openlijk zien. “Uitgestorven” is mij te snel door de bocht en bovendien heb ik teveel gezien en meegemaakt. Die grote ramp uit het verre verleden kan ook een ingrijpen van een “hogere macht” zijn geweest.
  Welke ideologie zouden zij aanhangen? Ken je de theorie dat farao Thoet-Mozes (Thot-Mose op zijn Engels) de Mozes uit de bijbel was? Ik geloof er niet echt in trouwens. Ik doe alle godsdiensten af als naargeestige onzin.
  Een land waar we nooit iets over horen is trouwens Mongolie. In 1990 werd het land een “democratie” en daar halen de communisten nog wel gewoon 85 procent van de stemmen:

  https://www.youtube.com/watch?v=9_1oi7mUJPI

  Er bestaat een indrukwekkend filmpje over een huilende Poetin in Mongolie en daar moest ik opeens aan denken.

  • mr.drs.Bou:

   Rianne, Eric von Däniken was een charlatan! Net als Zacharias Sitchin met zijn Annunaki. Voorlopig is er dus geen bewijs voor buitenaards ingrijpen. Maar Hancock’s nieuwste boek is prima! Zeer goed gedocumenteerd, al ben ik het niet eens met al zijn voorbarige conclusies. De kosmische inslag waardoor het Younger Dryas werd veroorzaakt, is gewoon een kosmische inslag, zonder enige hogere macht. Talloze wetenschappelijke artikelen getuigen daar nu van. Hancock somt ze op en vat ze samen.

   De raadsels blijven echter bestaan. Wie hebben de megalitische bouwwerken gebouwd? Hoe deden ze dat? Het gaat om stenen die men zelfs met de huidige technologie niet kan verplaatsen! Gewoon te zwaar! Volgens de huidige stand van de archeologie zijn ze gebouwd door mensen zonder enige technologie. Hancock probeert dat raadsel te ontwarren, maar zijn oplossing, een hoge technologische beschaving tijdens de ijstijd, staat nog steeds een beetje op losse schroeven. De kosmische ramp van het Younger Dryas is nu echter wel degelijk onderbouwd. Ook smolten de ijskappen daardoor in een zeer snel tempo, waarbij de zeespiegel zo’n 100 meter steeg. Die hoge beschaving van Hancock zoekt hij daarom onder de zeespiegel, daar waar de kusten zijn ondergelopen tijdens of na het Younger Dryas.

Laat een reactie achter