Archief
Artikelen

Husseyin Baybasin, een Koerdische zakenman, vredesactivist en stamhoofd van de Zirkan clan (anderhalf miljoen mensen!) is eind 1995 naar Nederland gelokt en daar in 2002 veroordeeld tot levenslang, maar dit vonnis berust op valse bewijzen. In april 2007 deed hij aangifte van deze vervalsing en in 2011 vroeg hij herziening aan bij de Hoge Raad. Er volgde keer op keer uitstel. In juni 2016 werd de conclusie van de AG, Mr. Diederik Aben, opnieuw uitgesteld. Dat mr. Aben (VVD) zijn conclusie over de verkiezingen heen wilde tillen, valt te begrijpen, want de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is bij het Volk niet populair. Maar hier is dan toch de conclusie van mr. Aben. Omdat deze een helder licht werpt op de onschuld van Baybasin en op de werkwijze van Justitie, publiceer ik deze conclusie in zijn geheel.

update 2 april:
Dit is geen grap, maar om te huilen! Ik heb geaarzeld om er een 1 april-grap van te maken, alsof het leuk is, maar hoe vraag je om aandacht voor iets wat er NIET is? Op 1 april mag men doen alsof, alsof de conclusie van mr. Aben er eindelijk zou zijn. Gelukkig is het artikel gisteren door honderden mensen bekeken, er is dus wel degelijk nog belangstelling voor deze zaak.
Mocht de conclusie van mr. Aben er ooit komen, dan zal ik deze uiteraard lezen en bespreken. We wachten af en zijn benieuwd…

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

11 Reacties op “De conclusie van mr. Aben inzake Baybasin”

 • Paul:

  Mis ik een link naar de conclusie ?

 • Stekeldier:

  Kikker in je bil!

 • Ik was er bijna ingestonken. Bracht me op een idee…..

 • mr.drs.Bou:

  Voor een leuke 1 april grap:
  Lavrov Wins April Fools’ Day With Amazing Russian Foreign Ministry Prank

  Lavrov never fails us

  Lees ook de reacties, je lacht je slap! 🙂 🙂 🙂

 • van Tours:

  Wel, het is natuurlijk wel een probleem dat het zolang duurt voordat er iets gebeurt. Ik denk dat we ondertussen wel wat kunnen doen. Er is een kabinetsformatie aan de gang en volgens mij mogen de deelnemende partijen en met name GroenLinks wel weten wat voor vlees ze in de kuip hebben met de VVD, die natuurlijk het ministerie van Veiligheid en Justitie weer zal willen hebben. Misschien kan druk vanaf de andere partijen dat voorkomen. Dat kan alleen als er voldoende e-mails terechtkomen bij die politieke partijen. Misschien is dat iets om op touw te zetten?

  • mr.drs.Bou:

   Beste van Tours,
   Als jij een e-mail actie op touw wil zetten, dan sta ik daar wel achter, maar in het verleden heb ik daar ooit enthousiast aan meegedaan. Resultaat: nihil! GroenLinks weet volgens mij al heel goed wat voor vlees ze in de kuip hebben met de VVD.
   De vraag die je impliciet stelt, is echter de juiste: gaat Justitie weer naar de VVD, of zal een andere partij eindelijk een eind maken aan de corruptie op dat (belangrijke!) departement?

 • Drentse Fryske:

  ‘k Dacht heel eventjes niet te weten wat ik las, zo van ‘zou het dan toch eindelijk’?, tot moment van onthulling ‘1 April’. Een zekere eyecatcher Boudine, dat sowieso. Doet me op zich wat denken aan “rectificatie AD” op RechtIsKrom. Het is werkelijk ónbegrijpelijk en triest dat het zo lang moet duren met mr Aben zijn conclusie. Idd, waar is die link, kón je die maar plaatsen, dat is mede een gedachte mijnerzijds. Wát een wereld ! Árme mr Baybasin 🙁 Al een aantal keer gedaan, maar ik zal weer eens een kaartje aan hem op de post doen. Ik neem aan dat het adres nog ongewijzigd is, zoals hier als laatste door je gepost Boudine?

  Vr.gr. ‘Drentse Fryske’

 • mr.drs.Bou:

  Op de website Bakker Schut staat een nieuw artikel met een tijdslijn van de gebeurtenissen in de zaak Baybasin van het afgelopen jaar. Het eindigt aldus:

  April 2017

  Nog steeds is er geen conclusie. Na het indienen van het revisieverzoek zijn er zes jaar verstreken. Anderhalf jaar later, september 2012, besloot advocaat-generaal Aben tot een eigen onderzoek. Sindsdien heerst radiostilte.

  De indruk gaat ontstaan dat de allerlaatste restjes van het toch al flinterdunne bewijs worden opgepoetst om herziening te voorkomen of in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen. Het is alsof deze zaak niet mág worden opgelost, alsof men de zaak moedwillig wil laten verdrinken in een juridisch moeras. Want als moet worden toegegeven dat Baybasin onschuldig is en veroordeeld is op basis van vervalste bewijsmiddelen, ondergraaft dat ons strafrechtsysteem. Dat is kennelijk de achterliggende gedachte. De zaak Baybasin krijgt zo steeds meer kafkaiaanse trekken. Recht en rede worden opgeofferd aan de macht en de logica van een kil gesloten systeem. We kunnen ondertussen spreken van een morele kwestie die de bijl aan de wortels van onze rechtstaat heeft gelegd.

Laat een reactie achter

Recente reacties