Archief
Artikelen

Vanmorgen bereikte mij het bericht dat mr. Baybasin is overgeplaatst naar de gevangenis van Rotterdam. Het adres is nu:
Mr. Hüseyin Baybasin
Reg.nummer 1623371
PI Rotterdam, locatie De Schie
Prof. Jonkersweg 7
3041 JL ROTTERDAM

Stuur hem een kaartje en wens hem toe dat hij daar beter wordt behandeld dan in de EBI van Vught of het “gekkenhuis” van Zuyder Bos.

Tot voor kort zat mr. Baybasin in Zuyder Bos, de gevangenis van Heerhugowaard, waar hij werd getreiterd door bewakers. De directie leek dit wangedrag van haar personeel zelfs aan te moedigen. Voordien zat mr. Baybasin in Veenhuizen, in een project voor langgestraften. Die groep heeft dat totaal verwaarloosde onderkomen zelf opgeknapt en bewoonbaar gemaakt. Ook mocht mr. Baybasin daar een moestuin aanleggen, dit met het oog op een gezonde buitenactiviteit en verse groenten en kruiden. Hij hield daar ook wat kippen.

En toen besloot de toenmalige staatssecretaris Fred Teeven om deze gevangenis te verhuren aan de Noren! Die hebben het daar best naar hun zin! Voor mr. Baybasin betekende dit de zoveelste overplaatsing, nu naar Zuyder Bos. Ook daar mocht hij een moestuin aanleggen en kippen houden, maar hij moest weer van voren af aan beginnen en de bewaking werkte hem voortdurend tegen. Er kwam weliswaar een kippenhok en de kippen werden overgebracht vanuit Veenhuizen, maar de bewaker Jan de Jong wist het verschil niet tussen een kip en een voetbal! Met een harde trap heeft hij een kip doodgeschopt. Dat is dierenmishandeling, dus strafbaar, maar Jan werd niet op non-actief gesteld en kon gewoon doorgaan met het pesten van mr. Baybasin. De bewakers pisten ook op de groenten in de moestuin! Dit pestgedrag werd niet bestraft, maar van hogerhand kennelijk zelfs aangemoedigd.

Een activiteit waar mr. Baybasin wat plezier aan beleefde, was de afdeling CREA. In de gevangenis maakte hij talloze schilderijen, die in zijn thuisland Diyarbakir, in Turks Koerdistan, werden verkocht. De opbrengst ging naar een weeshuis. Hoewel Zuyder Bos reeds beschikte over een ruimte voor de moskee, besloot de directie om ook de CREA afdeling tot moskee te bestemmen. In maart van dit jaar kwam er een einde aan de schildersactiviteiten van mr. Baybasin. En nee, mr. Baybasin is beslist geen moslim, nooit geweest!

Op zaterdag 23 juli vloog er een vliegtuigje over Zuyder Bos, met daarachter een sleep: FREE BAYBASIN NOW. De gevangenen van de afdeling van mr. Baybasin hadden op dat moment hun dagelijkse uurtje luchten. Bij het zien van dat vliegtuigje raakte de dienstdoende bewaakster volslagen in paniek! De gevangenen kregen “voor straf” drie dagen isolatie en mr. Baybasin werd plotseling per helikopter overgevlogen naar de EBI van Vught. Dat betekent volledige isolatie en luchten in een kooi! Zijn advocate, mr. Adèle van der Plas, noemt dat terecht een grove wraakactie!

Gedurende twee weken heeft Baybasin met niemand contact mogen hebben, dus zelfs niet met zijn kinderen mogen bellen. En dat terwijl iedereen weet dat hij ONSCHULDIG is! Ook is mr. Baybasin een model-gevangene, altijd vriendelijk en beleefd tegen iedereen, ook tegen de bewakers. De smoes dat hij zou kunnen ontsnappen, gaat ook niet op. Men heeft hem tot twee maal toe de vrijheid geboden via de achterdeur, maar mr. Baybasin weigert dat. Hij wil dat hem RECHT wordt gedaan en dat hij volledig wordt gerehabiliteerd.

Hopelijk wordt mr. Baybasin in Rotterdam goed behandeld. In Zuyder Bos en Vught was dat niet het geval. Hij zit nu al ruim 20 jaar vast in Nederland, eerst in vreemdelingendetentie en sinds maart 1998 onschuldig in de gevangenis, veroordeeld tot levenslang op grond van misdadig bedrog van het OM. En mr. Diederik Aben, die zijn herzieningsverzoek al 5 ruim jaar (!) in behandeling heeft, is op vakantie. Tot zover het failliet van de Nederlandse rechtsstaat!

Nu ga ik mr. Baybasin weer een kaartje sturen, opdat hij weet dat men hem niet vergeet. Ook geeft ieder kaartje een signaal af naar de bewakers: mr. Baybasin is INNOCENT !!!

FREE mr. BAYBASIN NOW!

kurdish music

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter