Archief
Artikelen

Koerdistan bestaat niet als land, maar het bestaat natuurlijk wel degelijk. In Koerdistan wonen Koerden, maar hun bergland is verdeeld over vier staten: Iran, Irak, Syrië en Turkije. Het grootste deel van Koerdistan ligt in Turkije. Koerdistan is rijk aan grondstoffen, niet alleen aardolie, maar ook koper en andere metalen, en marmer en andere gesteenten. De dalen van Koerdistan zijn vruchtbaar. In Koerdistan liggen de bronnen van Eufraat, Tigris en andere rivieren, zoals de Grote en Kleine Zab. Koerdistan zou dus rijk kunnen zijn, maar de bevolking is straatarm. Ook wordt Koerdistan verscheurd door de ene oorlog na de andere.

Zelf bestudeer ik de oude geschiedenis en dan kom je de Koerden al snel tegen. Omstreeks 2200 v.Chr. vielen de Gurti vanuit de bergen binnen in het Akkadische Rijk. Ze werden gedreven door een ecologische ramp die drie eeuwen duurde. Van deze invasie bestaan schriftelijke bewijzen, dus in 2200 v.Chr. waren er reeds Koerden. Tijdens het Rijk van Hammurabi waren ze teruggekeerd naar de bergen. Daarna werd Koerdistan keer op keer door andere volkeren veroverd en bezet: de Hatti, de Mitanni, de Assyriërs, de Meden en ga zo maar door. En al deze landen waren uit op grondstoffen, toen nog vooral koper, marmer en cederhout.

Tot op de dag van vandaag hebben de Koerden geen eigen staat.
Eeuwen lang maakten ze deel uit van het Ottomaanse Rijk. Hun cultuur werd daar wel gerespecteerd, ze waren redelijk autonoom. Ze spraken hun eigen taal en hadden hun eigen gebruiken. Het was een stammen-cultuur, geen staats-cultuur. Na WO I werd Koerdistan in het verdrag van Sykes Picot verdeeld over vier staten. In al deze staten werden ze onderdrukt en van tijd tot tijd uitgemoord. Op dit moment probeert Erdogan de Koerden in Zuidoost Turkije te verdrijven en uit te moorden, dit alles onder het mom van strijd tegen de “terroristische” PKK, de Koerdische Arbeiderspartij.

Turkish Police shoot Kurdish Civilian in front of the Media

Gepubliceerd op 12 feb. 2016

In this shocking clips taking in the occupied Kurdish city of Gever/Yuksekova in North Kurdistan (Turkey’s Kurdistan), you can see a Turkish Police shooting and killing a Kurdish Civilian in front of his family and the Media.

Net als in het bezette Palestina, zijn de kinderen degenen die zich het felst verzetten tegen de bezetting van hun straten en pleinen. Turkije heeft pantserwagens ingezet om de uitgaansverboden te handhaven, maar de kinderen willen buiten spelen!

Kurdish Youth Troll & Scare Turkish Solider into hiding

De volgende lezing gaat over de geschiedenis van Koerdistan. Bob Hervey is een Amerikaanse militaire adviseur en de lezing werd gegeven voor het US Army War College. Daarom dacht ik aanvankelijk: dat zal wel niks zijn! Maar na de introductie waarin alle sterren op de kraag en strepen op de mouw van mr. Bob Hervey de revue passeerden, kwam er een lezing die werkelijk boeiend was en wemelde van de feiten.

Hervey weet veel van de geschiedenis van Koerdistan. Helaas was er ook nogal wat Amerikaanse bias, vooral toen het vanaf minuut 54 eerst over Syrië ging en daarna over de toekomst. Hervey gaat er van uit dat de Amerikaanse interventie vanzelfsprekend is en dat het gaat om een burgeroorlog! Assad moet weg, Poetin is een foute dictator, de Koerden kunnen geen zelfstandigheid aan en ga zo maar door. Kritisch luisteren is dus wel de boodschap, maar Hervey noemt heel veel feiten!

De lezing duurt een uur en daarna is er gelegenheid tot vragen stellen. De eerste vraag ging over de Armeense genocide. Hervey vertelde over de historische achtergrond, die vroeg in de 19e eeuw begint. De volgende vraag ging over een boek: Susan Meiselas: Kurdistan: The shadow of History Voor de echte liefhebbers lijkt dit wel een must read, maar het is in Nederland niet te koop en op Amazone is het nogal duur!

Daarna ben ik bijna afgehaakt, want die Amerikanen zijn zo uitzonderlijk, ze denken echt dat zij de wereldproblemen OPLOSSEN!!! Toch is Hervey goed geïnformeerd… Het bleef tot het einde toe leerzaam.

The Future of Kurdistan, Great Decisions 2016 by Bob Hervey duurt een uur en 40 minuten.

Gepubliceerd op 2 feb. 2016, USArmyWarCollege

Kurdistan, a mountainous region made up of parts of Turkey, Iraq, Iran, Armenia and Syria, is home to one of the largest ethnic groups in West Asia: the Kurds. Now, most in the West know them for their small, oil-rich autonomous region in northern Iraq called Iraqi Kurdistan — one of the U.S.’ closer allies in the Middle East and a bulwark against the expansion of the so-called Islamic State. What does the success of Iraqi Kurdistan mean for Kurds in the surrounding region?

De volgende documentaire van Karzan Kardozi gaat over het dagelijkse leven van mensen die zijn gevlucht voor ISIS. Nu wonen ze in een tentenkamp. Op zijn facebook-pagina schrijft Kardozi over deze film:

You can now watch my Documentary that I did last Summer for my master degree on the Kurdish refugees from West Kurdistan in Rojava (Syrian Kurdistan) living at refugees camps in South Kurdistan, especially young Shindar, who has to live with the pain of Thalassemia disease.

Shindar is 15 jaar en hij heeft Thalassemia, een erfelijke bloedziekte waarbij te weinig zuurstof wordt opgenomen in het bloed. Zonder behandeling kan hij niet oud worden, hij zal jong sterven. Verder is het een normaal kind, al is hij rustiger dan de andere kinderen, maar hij is wel wijs voor zijn leeftijd. Hij droomt er van om arts te worden, talen te leren, naar Duitsland te gaan voor de behandeling van zijn ziekte. Hij droomt van vrede!

Deze docu is prachtig gefilmd, met soms trage, maar vaak ook verrassende beelden. Vier dagen uit het leven van een Koerdische vluchteling, je wordt er door de camera in meegezogen! Het enige geweld komt uit de tv, die geen signaal krijgt als er iemand voor de schotelantenne staat. Het bloedige nieuws komt dus in vlagen de tent binnen. Ook de omgeving is schitterend gefilmd, met de rustige, maar kale natuur en het lawaaiige straatbeeld. Het leven is vreedzaam, maar helaas ook uitzichtloos. Het is de vraag of Shindar een toekomst heeft, maar het zelfde geldt voor alle andere kinderen in het kamp.

I Want to Live (Kurdistan Documentary) duurt een uur en 48 minuten.

Gepubliceerd op 2 feb. 2016

Director: Karzan Kardozi
I Want to Live is a documentary on the lives of Kurdish Refugee from Rojava (Syrian Kurdistan) living in refugees camps in South Kurdistan. Shot on location, it is set against the Syrian Civil War and the ISIS (Islamic State) attacks upon Kurdistan. Told through the eyes of a young boy, Shndar, living with Thalassemia disease as he searches for an immediate treatment without losing hope, leaving his home amid simmering ethnic and religious hatred to live the life of a refugee. The film tells stories of daily life in the camp and outside. More than being a film on the life of refugees; it is an intimate character study and gripping tale of innocent lost amides war, a meditation on life, death, war, peace, and tolerance.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

22 Reacties op “Koerdistan, verdeeld en arm”

 • Myra:

  Je maakt een cruciale fout…de Koerden van nu zijn de Joden van toen.
  Er is goed contact tussen deze twee groepen. Sterker nog, ze zijn aan elkaar verwant via DNA.

  • mr.drs.Bou:

   Myra toch! Ik bestudeer de oude geschiedenis en volgens mij bestonden de Koerden al ruim voor de Joden. Latere congies laat ik nu even buiten beschouwing, maar deze kunnen hoogstens stammen uit het tijdperk AD.

 • Myra:

  Sorry Bou, Ik had niet aandachtig gelezen voor ik reageerde…
  Je schreef: Net als in het bezette Palestina, zijn de kinderen degenen die zich het felst verzetten tegen de bezetting van hun straten en pleinen.

  De strijd van de Koerden is de strijd van de Joden. Recht op zelfbeschikking.
  Niet hetzelfde als de Palestijnen want die hebben Jordanie en de rest van de arabische wereld.

  Nogmaals excuses, ik had beter mijn mond kunnen houden.

 • Jaco:

  Joden, Koerden of Palestijnen vergelijken is natuurlijk appels met peren vergelijken. Ik begrijp: het verschil tussen vrijheidsstrijders en terroristen is tricky. Maar de suggestie dat Palestijnen minder zijn of minder rechten hebben?

  “… Palestijnen want die hebben Jordanie en de rest van de arabische wereld” ???

  Hoe kun je nu zo iets bij je volle verstand beweren?
  De Palestijnen hebben Jordanie helemaal niet. Je zegt toch ook niet “de Nederlanders hebben Duitsland?”
  NB Palestijnen zijn/worden al decennialang verschopt en vertrapt door buitenlandse indringers!!! Dat is wat ze hebben. niks dus.

  Dit even een punt van mij, maar voor de rest heb ik nooit zoveel kritiek op Myra. FREE BAYBASIN!

 • Myra:

  Erdogan had als verkiezingsbelofte om alle moslims in de wereld te herenigen en Jeruzalem binnen te wandelen.
  Iets om over na te denken nu hij vast begonnen is met de Koerden.

 • mr.drs.Bou:

  Turkey’s Shelling Kill Kurdish Civilians in Afrin Villages

  Gepubliceerd op 14 feb. 2016

  After the recent defeat of Turkey’s sponsored groups in Syria such as ISIS, Jabhat-Al Nusra and others at the hand of the Kurdish Forces of YPG and YPJ and Assad Army, the Turks has started to shell Kurdish area in North Syria in an attempt to support ISIS and other groups, but most the shelling has hit Kurdish villages and killed Kurdish Civilians, including three Kurdish Children from one family. The shelling has little effect on the Kurdish Forces as today more villages were liberated by the Kurdish Forces North of Aleppo from Jabhat-Al Nusra.

 • mr.drs.Bou:

  Collapse of Iraqi Kurdistan

  It used to be presented as a huge success story. We were told that in the middle of a ravished Middle East, surrounded by despair, death and pain, a land of milk and honey was shining brightly like a torch of hope.

  Or was it more like a delicious cake surrounded by rot? This exceptional place was called Iraqi Kurdistan, or officially the “Kurdistan Region.”

  This is where the victorious global capitalism has been injecting “massive investments,” while the West was “guaranteeing security and peace.”

  Here, Turkish firms were building and financing countless projects, while their road tankers and later a pipeline, were moving mind-boggling quantities of oil toward the West.

  At the smart Erbil International Airport, European businessmen, soldiers and security experts were rubbing shoulders with UN development specialists. Lufthansa, Austrian Airlines, Turkish Airlines, MEA and other major airlines were busy inaugurating flights to this new “hip” hub of the Middle East.

  Never mind that the government of the Kurdistan Region kept clashing with the capital city of Baghdad, over the oil reserves, over the extent of self-rule, and many other essential issues.

  Never mind that (as it often happens in extreme capitalist societies), the macroeconomic indicators were suddenly in frightening contrast with the growing misery of local people.

  As long as the oil was flowing, as long as this self-administered region was pledging eternal allegiance to the West. But then the economy began slowing down, and then it halted. All social indicators nosedived.

 • excellentie zwembad:

  beste @bou

  onzin

  koerden bestonden toen niet net als dat nederlanders toen niet bestonden
  er is geen koerdische cultuur in beeld en geschrift geweest . geen oud koerdische teksten rond die tijd geen vermelding van een volk dat zich koerden noemt.

  Koerden zelf denken van de Meeden af te stammen maar ook daarvoor is geen bewijs – taalkundig zouden de parthen bijvoorbeeld een betere kandidaat zijn .

  uiteraard stammen de koerden af van alle volkeren die daar ooit woonden dat gebeurt bijna altijd . Zo zijn de meeste turken ook gewoon genetisch verwant aan de buurvolkeren terwijl hun taal uit centraal azië stamt

  Ik heb me echt verdiept in die koerden gezien mn geliefde koerdisch is maar geen enkele bewijs gevonden dat de koerden van nu al zo lang bestaan

  mvg
  Excellentie (die ineens niet meer kan inloggen )

  • mr.drs.Bou:

   Goede morgen, Excellentie.
   Inloggen gaat inderdaad niet meer. BOUblog heeft namelijk last van spook-abonnees. Dat probleem zou in de kerstvakantie worden opgelost, maar ze komen nog steeds binnen. Die worden per bulk gewist. Na een eerste reactie kun je reageren zonder moderatie.
   Wat ik zeg over de Koerden, is geen onzin, maar ook jij hebt wel gelijk. In de Taurus en Zagros bergen woonden ten tijde van Naramsin al Guti of Gurti. Dat is rond 2200 v.Chr. In de Assyrische inscripties komt men hen voortdurend tegen. Later noemt men ze Kuti of Kurti, oftewel Koerden. Men noemt hen ook wel Chorieten of Hurrieten.
   Het was een stammenmaatschappij en ze hadden geen geschreven taal. Er zijn dus geen oud-Koerdische teksten, maar ze komen wel voor in de Assyrische inscripties!
   Omringende volkeren probeerden per toerbeurt om dit gebied te veroveren vanwege de rijkdom aan delfstoffen en cederhout. De Mitanni of Matianen zijn volgens mij de latere Meden. Zij hebben in elk geval het Zagros gebergte lang beheerst. Maar ook de Hatti (Hethieten) veroverden delen van het Taurus gebergte, waarna de Assyriërs ze weer veroverden en ga zo maar door.
   Het enige Koerdische koninkrijk dat ik heb kunnen vinden is Urartu, rond het Vanmeer. Men kan ook zeggen dat dit Armeniërs waren, want later noemde men dit gebied Armenië. Het misverstand ontstaat omdat verschillende volkeren in hun eigen taal schrijven over de Koerden. En de archeologen voegen er dan -ieten aan toe, omdat dit in de Bijbel staat.

   uiteraard stammen de koerden af van alle volkeren die daar ooit woonden dat gebeurt bijna altijd.

   Zo is het maar net!

 • mr.drs.Bou:

  Beste Excellentie Zwambad, Dit is ter ere van jouw Koerdische vriendin:

  Kurdish Song: Lullaby – Lay Lay

  Het zou toch jammer zijn als deze prachtige cultuur ten gronde gaat aan Coca Cola, MacDonalds en Madonna!

 • mr.drs.Bou:

  Zo Krachtig! Zo Prachtig! Reusachtig!

  Sahar Lotfi – Lay Lay ( Kurdish Lullaby )

 • mr.drs.Bou:

  Abdullah Öcalan: International Conspiracy for WW3

 • mr.drs.Bou:

  150 allegedly ‘burned alive by Turkish military’ during crackdown on Kurdistan Workers’ Party (PKK)

  A member of the Turkish parliament from the pro-Kurdish Peoples’ Democratic Party has accused the military of atrocities in Turkey’s southeast, claiming they have ‘burned alive’ more than 150 people trapped in basements.

  “In the Cizre district of Sırnak, around 150 people have been burned alive in different buildings by Turkish military forces. Some corpses were found without heads. Some were burned completely, so that autopsy is not possible,” Feleknas Uca told Sputnik, adding that “most” of those killed were Kurds.

 • mr.drs.Bou:

  Dem Erdboden gleichgemacht – Schockierende Bilder aus Cizre: Hier sollen 150 Menschen verbrannt sein

  Ankara Bombing Fails To Achieve Strategic Changes

  By Moon Of Alabama

  February 18, 2016 “Information Clearing House” – “Moon Of Alabama” –

  The bombing in Ankara yesterday killed 27 mostly military people. It was a big car bomb and a suicide attack.The Turkish government claims that the person who did this was one Saleh Nejar and also claims that he is connected to the Syrian Kurdish group YPG.

  There is no way to verify this. But the YPG has so fare never used any car bombs or done any suicide attacks. It never touched any target in Turkey. It officially denied to have taken any part in it.

  The Turkish group PKK has done vehicle bomb attacks and a few suicide attacks but not in Ankara or any other major west-Turkish city. Its attacks are usually operational, not strategic like this one.

  In the last Turkish version of its magazine the Islamic State had called for attacks in Turkey and on Turkish soldiers. It is the entity that has most to win through such an attack that would predictably be blamed on the Kurds. It is the most plausible culprit.

  The attack could also have been arranged by the Turkish secret service MIT. But the number and type of casualties seems to be too high and valuable for a stage-managed false flag attack.

  The Turkish government first claimed that that the PKK was responsible for the attack and send fighter jets into the Qandil mountains in Iraq to bomb some PKK positions. The Turkish Prime Minister then blamed the Syrian YPK and then the Syrian President Assad. Next will be Russia, the Jews and the Illuminati.

 • mr.drs.Bou:

  355000 people displaced due to clashes in Southeast Turkey

 • mr.drs.Bou:

  Een Nederlandse website over Koerden en Koerdistan:
  http://fedkom.nl/

 • mr.drs.Bou:

  Turkish Tanks & Jets destroy Kurdish Towns & Cities is niet ondertiteld, maar de beelden spreken voor zich.

  Gepubliceerd op 5 mrt. 2016

  Facebook: http://www.facebook.com/KurdistanKurdishYoutbe
  Cizre, Occupied North Kurdistan: This clips are from today, taken from the Kurdish city of Cizre in occupied North Kurdistan, it shows the aftermath of Turkish Military occupation, bombing and destruction of the city. In this clip, you can see Kurdish Civilian calling for the PKK and YPG Kurdish Forces to come to their help and end the Turkish Occupation of Kurdish towns and cities in Occupied North Kurdistan.

 • mr.drs.Bou:

  RAW: PKK vs Turkish enforcers skirmishes in devastated district of Diyarbakir

 • mr.drs.Bou:

  ‘Burned to death, beheaded’: Cizre Kurds accuse Erdogan’s forces of civilian massacre (RT EXCLUSIVE)

  Erdogan gaat al net zo tekeer tegen de Koerden, als Poroshenko tegen de Russisch sprekende bevolking van Donbas!

  Twee landen die graag bij de EU willen horen! Ze zijn trouwens tegenwoordig ook dikke vriendjes!

 • mr.drs.Bou:

  Cizre Kurds accuse Turkish forces of civilian massacre (EXCLUSIVE)

  Turkije! Dat zijn nu onze bondgenoten! 🙁

 • mr.drs.Bou:

  ‘City of Dead and Missing’: EXCLUSIVE look at mostly Kurdish Diyarbakir

  Gepubliceerd op 12 mrt. 2016

  RT crew has visited Diyarbakır, the unofficial capital of the Turkish Kurds, to throw light on the gruesome consequences of Turkey’s crackdown on the Kurdish population. William Whiteman talked to the relatives of one of the victims.

 • mr.drs.Bou:

  The Kurds Should Prepare Themselves for Yet Another US Betrayal

  Kurds have two problems:

  US is beholden to Turkey’s Erdogan to a silly degree
  They face neocon wrath for being seen as having collaborated with the Russians

  The Kurdish national motto, “The Kurds Have No Friends,” may prove to be particularly apt in the course of the coming months, despite the crucially important role the Kurds of Syria and Iraq have played in the fight against the Islamic State. While it is widely recognized that the Kurds, particularly the YPG (People’s Protection Units), have been the most effective fighting forces on the ground, the territorial gains they have made have set off rumblings in both Ankara and Washington. The message is becoming too clear to ignore: If and when a settlement is reached at the Syria peace talks in Geneva, the Kurds are likely to be swiftly abandoned by their erstwhile US and Western allies.

  The reasons for this are twofold:

Laat een reactie achter