Archief
Artikelen


Turkish soldiers wait at a check point in Diyarbakir on July 26, 2015.

Vandaag wil ik alle Koerden, waar ook ter wereld, een gelukkig nieuwjaar wensen. Hun woongebied Koerdistan werd na de 1e Wereldoorlog verdeeld tussen Turkije, Syrië, Irak en Perzië, het huidige Iran. Men beloofde de Koerden autonomie, maar die belofte werd niet nagekomen. Hoewel het gaat om een volk van minstens 35 miljoen mensen, vormen ze sindsdien in alle nieuw gevormde landen een minderheid. Vooral in Turkije worden ze heftig onderdrukt. Het is daar verboden om Koerdisch te spreken, de Koerden moesten Turkse namen aannemen en iedere uiting van hun Koerdische identiteit is er strafbaar. De Koerden kwamen daar tegen in opstand, maar de laatste jaren was het redelijk rustig. Vorig jaar hebben de Turken de oorlog tegen de Koerden echter weer hervat.

Why Turks Hate Kurds

President Erdogan wil graag meer macht voor de president en minder macht voor het parlement. Daarvoor moet de grondwet veranderen. Hij wordt in dit streven naar absolute macht weerstreefd door de Peoples` Democratic Party (HDP), die o.a. pleit voor meer autonomie voor de Koerden. Veel Koerden stemden daarom op de HPD, waardoor de partij van Erdogan deze zomer niet de vereiste meerderheid haalde. Sindsdien zijn alle Koerden weer “rebellen” en “terroristen”. Ook de Nederlandse pers hanteert deze terminologie. Dit zegt de NOS:

Turkije doodt tientallen Koerdische rebellen
Vr 18 december, 12:41

En dan een klein beetje meer objectief: ‘Hele wijken met de grond gelijk gemaakt’ in Zuidoost-Turkije
Ma 21 december

Koerden in het zuidoosten van Turkije zeggen dat het Turkse leger tijdens zijn offensief tegen Koerden extreem veel geweld gebruikt. In steden als Silopi zouden hele wijken met de grond zijn gelijkgemaakt.
Tussen de ruïnes liggen lijken op straat en die blijven er liggen omdat het te gevaarlijk is om ze weg te halen, zei een parlementslid van de pro-Koerdische partij HDP tegen het Duitse persbureau DPA.
Het parlementslid, Ferhat Encü, is op het moment in de stad Silopi. Hij zegt dat veel gebouwen zijn vernietigd en dat de stad is omsingeld door tanks. Veel mensen wachten volgens Encü in schuilkelders totdat het geweld luwt. Hij noemt de toestand voor de Koerden dramatisch.

Zoals intussen algemeen bekend behoort te zijn, heeft het Turkije van Erdogan vanaf 2011 steun verleend aan de jihadi’s die in Syrië strijden tegen de regering van president Assad. Men noemt dat een burgeroorlog, ook de Nederlandse pers hanteert deze terminologie. Nadat Libië was verwoest om de burgerbevolking te beschermen tegen een wrede dictator die zorgde voor gratis onderwijs, gezondheidszorg en andere leuke dingen voor de mensen, zijn de jihadi’s en de wapens via Turkije doorgesluisd naar Syrië om daar een “burgeroorlog” te ontketenen. De familie Erdogan doet intussen goede zaken met de aardolie die ISIS steelt in Syrië en Irak. Maar de Koerden in Syrië bestrijden ISIS met succes en dat vindt Erdogan niet leuk. Met de Koerden in Irak valt veel beter zaken te doen.

Face It, Iraqi Kurds are ISIS

Kurdistan, the partially self-governing region of Iraq, the one fighting ISIS so bravely is, as it turns out, very much a part of ISIS. ISIS couldn’t survive without the Kurds, the primary source of ISIS oil, their business partners, their transportation hub and the real go-between for their vast financial dealings with the Erdogan clan and Turkish mafia.

All the oil stolen from Iraq is trucked through Kurdish territory, much of it directly through Erbil, the Kurdish regional capitol, driven past hotels filled with American, German and Korean businessmen, driven on public highways.
First appeared: http://journal-neo.org/2016/01/02/face-it-iraqi-kurds-are-isis/

The trucks filled with oil come from ISIS and Kurdish regions not under direct Baghdad control. The routes for most of the oil take it on Kurdish controlled roads into ISIS territory and back out again, much of it right past the new Turkish base north of Mosul, back into the Kurdish roads of Duhoc and past the peaceful Kurdish city of Zakho.

In simpele termen is dat de achtergrond van de huidige moord op de Koerdische bevolking van Turkije. Ook bombardeert het Turkse leger de gewapende tak van de Koerdische Arbeiderspartij PKK in Irak, dit onder het mom van ISIS te bestrijden. De Koerden in Irak die helpen bij het smokkelen van ISIS olie, worden nu beschermd door het Turkse leger dat Irak binnen viel, zogenaamd om Koerden te trainen om ISIS te bestrijden! Denk dus niet dat alle Koerden het slachtoffer zijn. De Koerden in Irak profiteren van dit dubbelspel van Turkije.

In november kregen de Koerden in Turkije een uitgaansverbod. Met Kerstmis waren ze rijp voor de slacht. Het geweld leidde tot een vluchtelingenstroom van 200.000 mensen! Waar komen al die vluchtelingen toch vandaan??? Nederland levert wapens en munitie aan Turkije, waarbij de afspraak is dat deze niet zullen worden ingezet tegen de Koerden, maar wie controleert dat? Turkije is immers een “betrouwbare” bondgenoot…

Mensen vertrekken met witte vlaggen uit Cizre

Er is een voedsel- en watertekort en in veel wijken is er geen elektriciteit. Mensen die het financieel goed hebben verlieten de stad al een dag voor de instelling van het uitgaansverbod. Velen van hen zijn verhuisd naar provincies als Mersin, Adana en İstanbul. Nu verlaten ook arme mensen Cizre omdat de voedsel in de stad op begint te raken.

‘In deze winterkou verlaten we huis en haard. Waar gaan we heen? Hij [president Erdoğan] zegt dat hij op hadj [pelgrimstocht naar Mekka] is geweest. Hier gaan baby’s van 3 maanden dood. Is hij niet bang voor Allah? En hij claimt dat hij moslim is. Wat voor ‘moslimzijn’ is dit?’, vertelde een 43-jarige vrouw…

Wat begon in november met een uitgaansverbod, veranderde al snel in een bloedbad! Alle Koerdische slachtoffers zijn “rebellen”, misdadigers die Koerdisch spreken, want in Turkije is dat een misdaad! Journalisten worden niet toegelaten tot de door het leger bezette steden. Toch kan de Turkse regering van Erdogan niet voorkomen dat er beelden naar buiten worden gebracht. Op YouTube staan de filmpjes, die kunnen worden geplaatst zolang de elektriciteit het doet. Ook die wordt echter afgesloten door het leger.

Curfews imposed in Turkey’s Kurdish districts in Diyarbakir

Posted on November 21, 2015 by Editorial Staff in PKK

Residents leave Turkish town on Cizre amid clashes

22 dec. 2015:
Turkish Genocide against Kurdish people

A Genocide and ethnic cleansing is taking place in North Kurdistan (Turkey’s Kurdistan) worse than the Armenian Genocide 100 years ago part of the new policy of Erdogan for his new “Ottoman Empire” with help from ISIS (Islamic State), in his recent speech, Erdogan declared; “We will kill every Kurds if we have to defeat PKK”. Today alone; more than 120 Kurdish women and children were killed in North Kurdistan, the number of Kurdish civilian killed in the past month has suppressed 1000 as now Turkey send in more troops and heavy weapons to occupy Kurdish towns and cities in all out ethnic cleanings.

24 dec. 2015:
Kurds Under attack in TURKEY- 100 Dead, 250 injured 24-12-2015

Full English news coverage from Diyarbakir,cizre,silopi,sur and another 12 Kurdish cities in Turkey. Situation has gone worse in Kurdish zone, South East Turkey. Last 24 hours, hundreds of people majority Kurdish women and children have been killed. Today on the 24/12/2015 in Diyarbakir, Kurds were protesting against the curfew in Silopy, Cizre, Sur and another 12 Kurdish cities. But quickly police attacked the protesters and arrested more than 100 people. In those areas that have curfews imposed, especially in Cizre, it’s been more than 6 days that dead bodies are still on the streets, and the Turkish troops aren’t allowing civilians to bury the dead bodies. For the people whose families have died inside buildings, families try to save the bodies in the fridge but the government shut down electricity power.

29 dec. 2015:
BREAKING: Turkey bombing Kurdish civilians under curfew, many dead & injured

Erdogan’s ‘Kurdish Disaster’ in the Making

… Kurds, who have been one of the most important groups successfully contesting Islamic State’s (IS) militant onslaught.

The struggle has been greatly successful and the more successful it becomes, the more uneasy is Turkish leadership getting. This is evident from Erdogan’s war against Kurds both inside and outside Turkey. Not only is Erdogan led Turkish regime paving the way for political intolerance against Kurds by projecting them as politically subversive, but also unwittingly pushing them to start more vigorous campaign for the protection of their rights.

The latest call in this behalf came in the last week of December when Peoples` Democratic Party (HDP) co-chairman Demirtas said that Turkey`s largest ethnic minority had to decide whether to live in autonomy or `under one man`s tyranny`. His call—although a reflection of political suppression Kurds have been subjected to—was, as could be expected, projected by Turkey’s ruling ‘janta’ as an ‘unmistakable’ evidence of ‘treachery’ and ‘treason.’ As could further be expected, the Government officials wasted no time in opening criminal investigation against him for crimes against the constitutional order over suggesting Kurds should push for autonomy in their stronghold of the southeast of the country.

`What the co-leader has done is clearly provocation, treason,’ Erdogan told reporters on Tuesday at Istanbul airport before leaving for Saudi Arabia. Referring to the criminal investigation against Demirtas, Erdogan said: `I believe that the treachery network dealing a blow to our country`s unity will learn a lesson it deserves from our people and from the law.’

An instance of political suppression and criminalization as it is, Erdogan’s war against Kurds has literally intensified manifold since the beginning of Turkey’s direct military intervention in Syria and Iraq. Demirtas’ call came amid this very highly intensified war against them. Tensions are running high in Turkey`s predominantly Kurdish southeast, which has been rocked by curfews imposed on several towns where the security forces have been battling PKK fighters.

Lang niet alle Koerden wonen in Koerdistan en lang niet alle Turken zijn het eens met de onderdrukking van de Koerden. Deze oorlog tussen Turken en Koerden gaat ook ons aan!

Demonstratie tegen stagnatie vredesproces tussen Koerden en Turken
26 december 2015:

De Federatie van Koerden (FedKom) in Nederland heeft zaterdagmiddag een protestmars in Amsterdam georganiseerd.
Dat schrijft de federatie op Facebook. Zo’n achthonderd demonstranten lopen vanaf het Beursplein mee naar het Museumplein.
De FedKom vraagt aandacht van de Nederlandse regering voor de stagnerende vredesonderhandelingen tussen Koerden en Turkije. De protestmars is om 12:00 uur begonnen.

Turkish police arrest 10 activists in pro-Kurdish rally in Istanbul

Gepubliceerd op 3 jan. 2016
Turkish police have detained at least ten activists during a pro-Kurdish rally outside a college in Istanbul.
The demonstration was organized by Turkey’s opposition People’s Democratic Party. Protesters were slamming Turkey’s crackdown on Kurds in the southeast when police scuffled with them. Undercover police officers then detained a number of protesters. The Istanbul protest is the latest in a series of pro-Kurdish demonstrations that rock several Turkish cities every now and then. Southeastern Turkey has been the scene of tensions since a ceasefire between the government and the militants from the Kurdistan Workers Party fell apart in July. Ankara says it’s pounding militants’ positions there but Kurds believe the issue has provided the government with an excuse to suppress the country’s Kurdish community.

Hoewel het belangrijk is om de juiste vragen te stellen, zijn sommige vragen toch een open deur! Erdogan en Daesh (ISIS) zijn twee handen op een goed geoliede buik. ISIS is een verlengstuk van de NATO-CIA-politiek. Bij de oliesmokkel van Syrië naar Turkije en dan naar Israël staan de Koerden in Turkije en Syrië in de weg. De PKK levert een gewapende strijd tegen het Turkse geweld tegen Koerden, maar de PKK strijdt ook tegen ISIS in Syrië. Dat laatste gaat ten koste van de olie-dollar-wapen deal.

Infocus – Why is Erdogan attacking PKK not Daesh?

Gepubliceerd op 3 jan. 2016

The terrorist attack in Suruc, allegedly perpetrated by Daesh, has precipitated airstrikes on the terrorist group by Turkey. But crucially, President Recep Tayyip Erdogan also took the opportunity to strike the PKK and potentially reignite open conflict.
The PKK has so far responded by killing over 150 Turkish soldiers. More attacks by both sides are expected. Kurdish protesters have hit the streets in Istanbul and Ankara. The EU has warned against further conflict.
On this episode of Infocus, against the background of the recent Turkish elections, we ask why, when Daesh terrorists are clearly the greatest threat to the Middle East, is Turkey taking this opportunity to attack PKK. Erdogan has said there is no timescale for the attacks indicating it could be a long campaign. The PKK meanwhile says Turkey has now broken the ceasefire. More war, is this what the Middle East needs right now?

‘Turkey has a war trade with ISIS,’ making millions with oil – VA state Senator Richard Black

Gepubliceerd op 2 dec. 2015

The claim that the Turkish government has been a part of an illegal oil trade with the Islamic State has brought more criticism from Virginia state Senator Richard Black, who has been vocal about the American airstrikes against the terror group. He explains his view to RT’s Lindsay France.

Omdat dit alles nu algemeen bekend is, zijn de dagen van Erdogan geteld. De NATO kan niets met een bondgenoot die zo open en bloot in zijn hemd staat! Omtrent de vraag door wie Erdogan zal worden vervangen, is Sibel Edmonds echter somber gestemd. Als NATO-lid is Turkije al jaren een sokpop van de VS. Erdoga kan daarom alleen maar worden vervangen door een andere sokpop die het vrije wilde Westen welgevallig is. Zo niet, dan grijpt het leger in, de NATO dus!

West Prepares to Replace Their Puppet in Turkey duurt 36 minuten.

Gepubliceerd op 22 dec. 2015

SHOW NOTES AND MP3
Sibel Edmonds of BoilingFrogsPost.com joins us once again to discuss the ongoing “reverse engineering” of Erdogan by the NATO/CIA/Kurdish/Israeli/Russian forces that oppose him. We talk about the hypocritical and nearly-unanimous coverage of Erdogan’s abuses and how and why this narrative is converging now to finish the US/NATO task of removing him from office to usher in a more pliable puppet.

Welnu, dit was een lang verhaal, verzameld tijdens de kerstvakantie. Zo goed als ik vrede op aarde wens, zo hoop ik dat de Koerden na een eeuw van strijd en onderdrukking eindelijk eens in vrede mogen leven, hun eigen taal mogen spreken en hun minstens 7.000 jaar oude cultuur mogen behouden.

Kurdish folk music “Yaran” (My Love)

Lyrics in English:
“Oh my friends, friends of my beloved
Come to me and show me where my love lives
For if I see my beloved, my heart and body
Full of pain, will be still and calm………”

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

14 Reacties op “Erdogan, NATO en de oorlog tegen de Koerden”

 • Boudine:

  Crackdown on Kurds: ‘They brought all the weapons in the world, they’ve gone crazy’

 • mr.drs.Bou:

  Turkey detains 12 academics for petition against anti-Kurdish military campaign

 • mr.drs.Bou:

  Kurdish Civilan: “God Damn Turks and Erdogan”

  Gepubliceerd op 1 feb. 2016

  Diyarbakir, North Kurdistan: This Kurdish Civilan’s house was destroyed by Turkish Military bombardment, he has a few words to say to the Turkish Government and Erdogan and Turkish Military. “What we wanted peace. We have wanted it for years. The Turkish Government says that the PKK fighters on the mountains are terrorists.They are not terrorists, they are the children of the Kurdish people and Freedom Fighters, the Turkish Government is terrorist”.’

 • mr.drs.Bou:

  De binnenstad van Diyarbakir is deel van het Wereld Erfgoed. Er was daar weken lang een uitgaansverbod van kracht: 24 uur per dag was het verboden om de straat op te gaan. Water en elektriciteit waren afgesneden. Op dit moment mogen de Koerden hun huizen verlaten. Velen slaan op de vlucht. In feite is dit een etnische zuivering!

  People flee homes after Turkish govt. lifts curfew

  Gepubliceerd op 3 feb. 2016

  People in the Kurdish populated city of Diyarbakir flee their homes after Turkish authorities lift a weeks-long 24-hour curfew. Residents of the city’s Sur district have taken their belongings and escaped the ongoing clashes between soldiers and militants of the Kurdistan Workers’ Party. Much of the districts have been under round-the-clock curfew since early December. Tensions have been simmering in Turkey’s southern regions since the breakdown of a peace deal between the Kurdish militants and Ankara in July. Turkey has been engaged in a large-scale army campaign against PKK militants ever since. Rights groups say the violence has claimed the lives of over 200 civilians.

  Turkish professor facing trial over exam question

  Gepubliceerd op 3 feb. 2016

  A Turkish university teacher is to appear in court over an exam question on the jailed Kurdish militant leader Abdullah Ojalan.
  Turkish prosecutors have accused Reshat Barish Unlu of terrorist propaganda. The exam question asked students to compare Ojalan’s opinions in two of his different articles. Authorities say the Ankara professor aimed to legitimize opinions of the leader of the outlawed Kurdistan Workers’ Party. If indicted, the professor will have to languish behind bars for seven years. Concerns have increasingly grown over Turkey’s crackdown on freedom of speech. In January, Ankara rounded up academics who signed a petition against the government’s military operations in the Kurdish-dominated southeast.

 • mr.drs.Bou:

  Cologne Carnival show Erdgoan & ISIS leader drinking blood of Kurds

 • mr.drs.Bou:

  Turkish forces kill 60 ‘terrorists’ in Kurdish Cizre raid – reports

  Around 60 people have reportedly been killed in the basement of a building in the southeastern Kurdish town of Cizre in a military raid which, according to state media, was conducted in order to neutralize PKK terrorists.

  The Turkish army conducted the raid to allegedly clear out a basement in the town where it claimed high-profile terrorists had holed up, according to local media.

  Loud explosion were reported in the area on Sunday evening, where according to activists, civilians had been hiding from what they label a “collective punishment” of the Kurds in a month-long operation by the Turkish government.

 • mr.drs.Bou:

  Scores of Kurdish civilians among hundreds killed in Turkey’s southeast – HRW
  Published time: 22 Dec, 2015 19:02

  “Well over 100” deaths of Kurdish women and children have been recorded over the past six months in southeastern Turkey, Human Rights Watch (HRW) said, calling on the country to scale back its operations in the region and investigate.

  “Kurdish civilians, including women, children and elderly residents, have been killed during security operations and armed clashes since July 2015,” the group said in a report released on Tuesday, titled “Turkey: Mounting Security Operation Deaths”.

  While several such killings have been documented by HRW “in detail” through interviews with relatives and witnesses, “well over 100 civilian deaths and multiple injuries” have been recorded by local human rights activists, the international organization said. A full investigation is needed to determine precise numbers, it added.

 • mr.drs.Bou:

  US responds to Erdogan’s ultimatum on Kurds

  Gepubliceerd op 9 feb. 2016

  Riled by a meeting between a US official and the Kurdish People’s Protection Units (YPG), which controls the Syrian town of Kobani, Turkish President Recep Tayyip Erdogan has told Washington to choose between Turkey and, as he put it, the “terrorists.”
  RT’s Gayane Chichakyan went to the US State Department to get its reaction.

 • mr.drs.Bou:

  Turkey ends military operations in Cizre

  Gepubliceerd op 11 feb. 2016

  Turkey announces the end to army operations in the mainly Kurdish town of Jizre, which had drawn the ire of international human rights organizations.The two-month long military campaign backed by renewed curfews was aimed at militants belonging to the Kurdistan Workers’ Party or PKK. Turkey came under increasing pressure from rights groups, including Human Rights Watch which criticized the high rate of civilian casualties. The army officially states that 580 militants had been killed in the town; however Kurdish activists and rights groups alike say the vast majority of those killed had been civilians. Jizre, located in Turkey’s southern Shirnak province, has been under curfew since mid-December last year, when the army launched a so-called anti-terror operation to root out PKK militants.

 • mr.drs.Bou:

  Pas op! Alweer een valse vlag! En de Koerden krijgen de schuld…
  Over 30 killed, scores injured in Ankara bombing

  Gepubliceerd op 13 mrt. 2016

  A huge bomb blast has rocked the Turkish capital, Ankara, leaving 34 people dead and at least 125 others injured.
  A senior security official says the blast was caused by an explosives-laden vehicle. Ambulances have rushed to the scene near the busy Kizilay square that is a key commercial and transport hub close to the city’s embassy area. Several vehicles and a bus have been burnt out.

  Ankara Bombing: Erdogan’s False Flag Operation

  Gepubliceerd op 13 mrt. 2016

  This False Flag operation comes days before the next Geneva Peace over Syria in which both the American and Russian agree over a Federalist State solution in Syria which will give the Kurds and other minorities more power. After last month failed False Flag Operation by Erdogan and the Turkish Government did not go as planned, and they could not prove it that it was done by the Kurdish Forces of YPG but turned out was done by others despite the fact that at early days, Erdogan pointed the finger at YPG. Now, Erdogan has killed its own Turkish Citizen again in order to invade North Syria and blame it on the Kurdish Forces of YPG and also to tighten its power. Right after the explosion, the site was closes and reporting on the incident was banned.

  FM: Russia has evidence of Turkish forces on Syrian soil

  Gepubliceerd op 13 mrt. 2016

  The Russian foreign minister says his country has evidence that Turkish armed forces are on Syrian soil.
  Sergey Lavrov called Turkey’s move on the Syrian border a creeping expansion. He also announced Moscow’s willingness to coordinate actions with the US in Syria so that the ISIL stronghold of Raqqa would be freed from Daesh terrorists. Regarding the Syria peace talks, Lavrov said Moscow will insist that the UN invite the Kurds to the talks and NOT bow to Ankara’s wishes.

  Jim W. Dean
  Managing Editor, Veterans Today

  Turkey declares curfew in Kurdish town of Yuksekova

  Gepubliceerd op 13 mrt. 2016

  The indefinite curfew will take effect in the town of Yuk-sekova, near Turkey’s borders with Iraq and Iran. Entering and leaving the town will also be banned. Ankara has been engaged in a deadly confrontation against the Kurdistan Workers Party in southeastern Turkey and northern Iraq since the breakdown of a fragile ceasefire in July last year. The situation has forced the government to impose weeks-long curfews in most of the Kurdish-populated areas. The army has been conducting a massive military operation in the region since December. The violence has left hundreds dead on both sides. But rights groups warn that civilians are bearing the brunt of the violence. According to Turkish officials, over 355-thousand people have been internally displaced since the beginning of the conflict.

 • Farabi Turk:

  Wie is koerd dan? Sinds wanneer hadden ze een eigen land? Vroeger niet,en nu ook niet en nooit.Als het westerse barbaren een koerdistan willen,dan moeten ze maar stukje land van europa geven.Turk geeft niks aan die malle koerden

  • mr.drs.Bou:

   Beste Farabi Turk,
   Omdat ik de archeologie en de oude geschiedenis bestudeer, weet ik dat de Kurti of Gurti al sinds 2200 v.Chr. woonden in het berggebied van de Zagros en de Amanus. Zij zijn omstreeks 2200 v.Chr. als zodanig opgetekend in de Assirische annalen! In de Bijbel heten ze Horrieten en Hor betekent Berg. Deze bergbewoners zijn zoveel ouder dan de Turken die omstreeks 1400 NA Chr. vanuit Turkmenistan en de vlakten van Siberië via de Kaukasus het huidige Turkije binnenvielen. Zij veroverden Constantinopel, het huidige Istanboel, en ze veroverden de Balkan tot ze bijna Wenen hadden veroverd. Zij stichtte het Ottomaanse Rijk, waarin de Koerden hun eigen rechtssysteem kregen, even als Joden en Christenen onder hun rijk. Pas na WW I werd Koerdistan opgesplitst door de overwinnaars: Frankrijk, Engeland en dat soort zooi! Sindsdien leven de Koerden in VIER verschillende landen: Turkije, Irak, Iran en Syrië.
   En Inderdaad: “Turk geeft niks aan die malle koerden”. Maar die malle Koerden geven ook niks om deze zooi! 🙂

Laat een reactie achter