Archief
Artikelen

Paaseiland is ongeveer even groot als Texel, maar het ligt volkomen afgelegen in de Stille Oceaan. Het eiland werd ontdekt door Jacob Roggeveen, die op paaszondag, 5 april 1722, met drie schepen het eiland aandeed. Het eiland was boomloos en zeer dun bevolkt, maar op het eiland staan honderden gigantische stenen beelden, de Moai. De Europeanen stonden voor een raadsel! Hoe hebben mensen deze beelden kunnen maken en verplaatsten naar de platforms waarop ze staan? De bewoners van Paaseiland gaven op die laatste vraag een wonderlijk antwoord: de beelden zijn naar hun plaats gewandeld!

Dat gelooft natuurlijk niemand! De beelden wegen soms verscheidene tonnen en stenen beelden kunnen niet lopen. Het bleef een raadsel. Maar Paaseiland bevatte meer raadsels. Toen Roggeveen er landde, trof hij er twee- tot drieduizend bewoners aan. De bevolking kan echter twee eeuwen eerder uit tien- tot vijftienduizend mensen hebben bestaan. De beschaving van Paaseiland kwam gedurende de eeuw voorafgaande aan de komst van de Europeanen, in een neerwaartse spiraal. Men ziet dat als een gevolg van overbevolking, ontbossing en uitputting van de beperkt aanwezige natuurlijke grondstoffen. Een belangrijke reden was dat men de beelden zou hebben verplaatst op rollers, waarvoor de palmbossen werden gekapt, tot er geen bomen meer waren, waardoor de vogels verdwenen en zo voort. Er volgde een hongersnood die gepaard ging met een burgeroorlog.

Het leuke van wetenschap is dat er op een vraag altijd meerdere antwoorden mogelijk zijn. En op ieder antwoord volgen weer nieuwe vragen. Toen Roggeveen het eiland ontdekte, heerste er helemaal geen hongersnood en de bewoners waren evenmin agressief. Toch zouden er 100 jaar later nog maar enkele Paaseiland-bewoners in leven zijn. De volgende documentaire gaat over deze raadsels.

Horizon – The Mystery Of Easter Island duurt 48 minuten.

Het Easter Island statue project bestudeert nog steeds de beelden van Paaseiland. Sommige steken nog slechts met hun hoofd boven de grond uit, maar als men gaat graven, blijken het hele beelden, met een lichaam waarop inscripties zijn aangebracht. Door de erosie op het eiland zijn ze op een natuurlijke wijze begraven.

Scientists Make A Shocking Discovery Underneath The Easter Island Heads

The 887 Easter Island statues, called Moai, have dotted the Chilean Polynesian island since 1250 C.E. At 82-tons, the tallest of them reaches an impressive 33-feet high. A large grouping is located on the Rano Raraku quarry, but several hundred Maoi dot the island’s perimeter. Built by the native Polynesian Rapa Nui people, many of the statues were topped during times of civil unrest in the 1700s. According to researcher Martin Gray, “To the people who erected and used them, they were actual repositories of sacred spirit. Carved stone and wooden objects in ancient Polynesian religions, when properly fashioned and ritually prepared, were believed to be charged by a magical spiritual essence called mana.”

Mysterious Easter Island Heads Have Bodies Too

Ook het raadsel van de ronde rode mutsen van sommige beelden is inmiddels opgelost: Giant Easter Island ‘Hats’ Rolled Into Place, Study Says: The distinctive headgear worn by some of the famous Easter Island statues may have been rolled up ramps to reach those high perches, a new study suggests.

Het raadsel van de manier waarop deze zware beelden naar hun plaats werden gebracht, was nog altijd niet opgelost. De archeologen Terry Hunt en Carl Lipo vroegen zich af of men de oude legende van de bevolking niet beter serieus kon nemen. Zou er een manier zijn waarop deze beelden kunnen wandelen? Zij hebben het onderzocht en het is hen gelukt om een beeld aan de wandel te krijgen! De oorzaak van de grote hongersnood die het eiland in de 17e eeuw trof, is dan dus NIET dat de bewoners alle bomen omhakten om hun beelden te verplaatsen.

National Geographic Live! – Walking with Giants: How the Easter Island Moai Moved duurt 4 minuten.

Dat laatste experiment vergde een hartverwarmende samenwerking van een groep mensen. Om het beeld aan de wandel te krijgen, waren 18 vrijwilligers nodig. De volgende documentaire gaat over de manier waarop Hunt en Lipo tot hun ongelooflijke hypothese kwamen, de manier waarop zij deze testten en de alternatieve verklaring voor het verdwijnen van alle bomen op Paaseiland: ratten!

UNSOLVED MYSTERIES: The Secret of Easter Island (720p) duurt 50 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “De wandelende beelden van Paaseiland”

 • Boudine:

  Deze docu gaat over de manier waarop Paaseiland ooit bevolkt raakte.

  The Lost World of The Pacific. Unknown Civilizations. History Documentary duurt 45 minuten.

Laat een reactie achter