Archief
Artikelen

Vandaag viert men in Australië en Nieuw Zeeland de 100ste ANZAC Day. Het is de verjaardag van de eerste grote militaire actie van de strijdkrachten van Australië en Nieuw Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog. ANZAC is een afkorting van Australian and New Zealand Army Corps. In 1915 werden zij naar Gallipoli gestuurd om te vechten tegen de Turken. Het Ottomaanse Rijk was als bondgenoot van Duitsland verwikkeld in een oorlog tegen Groot Brittannië, Frankrijk, de VS en nog wat landen. Hoewel de Australiërs niets te zoeken hadden in Turkije, maakte Australië tot voor kort deel uit van het Britse Rijk. Als nieuwe zelfstandige staat wilde men zich bewijzen! Aldus vonden duizenden Australische jonge mannen de dood in Gallipoli. Vandaag wordt dit feit “feestelijk” herdacht.

Liam Clancy – And The Band Played Waltzing Matilda

De volgende documentaire gaat over deze wrede voetnoot in de geschiedenis van het Internationale Imperialisme. Hij is gemaakt ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van ANZAC. Aan de hand van talrijke foto’s, krantenberichten en de verklaringen van hoogbejaarde getuigen wordt de waanzin van deze oorlog zichtbaar gemaakt. Het ANZAC leger strandde in Gallipoli, maar ze kwamen geen stap verder. Negen maanden lang werd het ANZAC leger geveld door beschietingen van de Turken, gebrek aan voedsel en drinkwater, novemberstormen, regen en kou in de winter, epidemieën en de stank van onbegraven doden. In december 1915 werd dit leger geëvacueerd. Dat was de enige succesvolle operatie! Honderd jaar na dato is het dus tijd voor een “feestje”.

Gallipoli The Untold Stories WWI duurt een uur en 13 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Gallipoli 100 jaar later”

 • Bou, deze versie van Waltzing Mathilda kende ik nog niet. Een hele indrukwekkende. En fijn dat ik er nu het verhaal compact bij heb dankzij jou.
  Tsja ik heb me dus toch maar even geregistreerd. groetjes

 • Boudine:

  The Message Of Anzac: Put Out More Flags, Or Shut Up

  By John Pilger

  April 28, 2015 “Information Clearing House” – Following a week in Australia in which the words “heroes” and “heroism” bobbed on a tsunami of raw propaganda, a tribute is due to two unrecognised heroes.

  Opportunistic politicians and journalists have turned this melancholy event into a death cult that puzzles foreigners. Federal governments have spent almost $400 million promoting it as a fake patriotism – more than Britain, France, Germany and Canada combined: countries that lost many more men in the 1914-18 bloodfest. Today, the military and venal militarism are virtually off-limits for real public criticism.

  Why? Australia, a nation without enemies, is now spending $28billion a year on the military and war and armaments in order to fulfil a tragic, entirely colonial and obsequious role, now as Washington’s “deputy sheriff” in the Asia-Pacific.

 • Boudine:

  Een beetje off topic, maar niet helemaal:
  Out With the Old, In With the New World Order – The Asia-Pacific Perspective duurt 20 minuten.

  Gepubliceerd op 29 apr. 2015

  Welcome back to The Asia-Pacific Perspective, where James Corbett of corbettreport.com and Broc West of apperspective.net bring you the latest news from the Asia-Pacific region.

  Zie ook de links onder de video.

Laat een reactie achter