Archief
Artikelen

Sinds de nacht van zaterdag op zondag is er een wapenstilstand van kracht in Oekraïne. In Minsk is op 12 februari j.l. een verdrag gesloten tussen Poetin, Poroshenko, Merkel en Hollande. Minsk 2! Maar dat is raar! Oekraïne vecht tegen “separatisten” in de provincies Donetsk en Luhansk, die de junta in Kiev niet aanvaarden. De strijd wordt uitgevochten met Russische wapens die sinds het Sovjettijdperk in Oekraïne aanwezig waren. Rusland stuurt humanitaire hulp aan de “separatisten” en de VS is openlijk van plan om zowel wapens als militaire adviseurs te sturen aan Oekraïne. Dus besluiten Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk tot een wapenstilstand… Onder dit groene gras zitten helaas wat vette boa-constrictors!

Allereerst is er de Debaltsevo-valstrik. De legers van Donetsk en Luhansk waren aan de winnende hand, toen deze wapenstilstand werd afgekondigd. Vorig jaar augustus was dit ook reeds het geval, ook toen volgde er een wapenstilstand! Dit gaf de junta in Kiev de mogelijkheid om het leger te hergroeperen en waarschijnlijk te versterken met Russische tanks uit andere voormalige Oostblok-landen, waarna de oorlog werd voortgezet. In Debaltsevo, tussen Donetsk en Luhansk, heeft het leger van separatisten nu enige duizenden Oekraïense strijders omsingeld. Men heeft hen een vrije aftocht beloofd als zij hun wapens inleveren, maar in het verdrag wordt over Debaltsevo met geen woord gerept! De eerste ministers van Donetsk en Luhansk waren ook niet aanwezig bij de bespreking in Minsk. Zij hebben het verdrag echter wel getekend!

[eng subs] DPR & LPR prime ministers joint interview on new Minsk agreement

Als snel bleek dat zij niet van plan zijn om de omsingelde troepen in Debaltsevo te laten gaan. In deze regio werd zaterdag nog hard gevochten, terwijl vanuit Debaltsevo bommen vielen op de steden Donetsk en Luhansk. Nu lijkt alles rustig, maar voor hoe lang?

[eng subs] 14/02/15 DPR PM Alexandr Zakharchenko presser on new Minsk Agreements duurt 12 minuten.

Over de waarde van dit verdrag van Minsk lijkt niemand het eens. De eerste stemming was: dit gaat toch niet werken. Herstel de Republiek zei al op 12 februari: NOVOROSSIYA: WAAROM EEN WAPENSTILSTAND NOOIT ZAL WERKEN. En zij waren niet de enigen die dit reeds bij voorbaat riepen. Het is dan ook nogal een raar verdrag, dat voor velerlei uitleg vatbaar is. Zo zouden alle buitenlandse strijdkrachten moeten vertrekken: ‘Minsk II’ – What About Foreign Troops in Ukraine?

By Daniel McAdams

February 15, 2015 “ICH” – “RPI” – – After a marathon 17 hour negotiation session, the leaders of Russia, Germany, France, and Ukraine agreed on an upgraded ceasefire plan, “Minsk II,” that lays out 13 points to be implemented by the west-backed government in Kiev and the independence-seeking regions in eastern Ukraine.

While there is much to be skeptical about in such an agreement — the devil is always in not just the details but especially in the interpretation of the agreement — there is one point of the plan that appears very much worth pondering.

According to a translation of the 13 points, point number ten reads:

All foreign troops, heavy weapons and mercenaries are to be withdrawn from Ukraine. Illegal armed groups would be disarmed, but local authorities in Donetsk and Lugansk would be allowed to have legal militia units.

There are two very significant points to ponder in this statement to which all sides agreed. First, it is most likely that when proposing this point, France and Germany, along with Kiev, were thinking of what they claim are as many as 10,500 regular Russian soldiers fighting inside Ukraine. For this point to be implemented and thus the plan carried out in good faith, the “10,500 Russians” as well as a handful of French and other volunteers for the breakaway regions must return home.

But the statement is unequivocal: All foreign troops must leave Ukraine.

What about US troops, including CIA and Special Forces, that are said to be assisting the US-backed government in Kiev?

Does US Military Presence in Ukraine Violate the Minsk Peace Deal?

Dat is wel een vraag, maar de VS waren geen deel van dit verdrag! Poetin heeft getekend, dus alle Russische troepen, die er volgens Rusland niet zijn, moeten weg uit Oekraïne! Obama heeft niet getekend, dus de militaire steun van de VS is voor de VS niet in strijd met het verdrag. Alleen Poroshenko schendt dan het verdrag. De media in de VS geven Poetin nog steeds de schuld van de oorlog in Oekraïne: The Putin-Did-It Conspiracy Theory. De Nederlandse media volgen dezelfde complot-theorie! Zij hebben nog nooit gehoord van Victoria *Fuck EU* Nuland en haar $ 5 miljard om Yats aan de macht te helpen.

Ook zijn er nog optimisten: Minsk: The Way Forward?

The only way forward is to resolve the conflict at the political level on the basis of the recognition of the right to self-rule and autonomy for the Donbass republics, a federal state to assure ethnic stability, and the commitment by Ukraine that it will be a neutral state and not part of any plan to “contain” Russia, a plan that can only lead to world war.

Consequently, the EU countries, to show good faith, should immediately abandon the sanctions against Russia, create a foreign policy independent of the United States and arrive at an agreement with Russia on a completely new European framework. Only then can the Minsk ceasefire lead to a peaceful resolution of the conflict. But unless the political situation in Germany, France, and an increasingly irrelevant Britain, changes in a fundamental way, so that war is abandoned as a means of diplomacy, that may be a hope too far.
First appeared: http://journal-neo.org/2015/02/14/minsk-the-way-forward/

Putin Wins a Second Match: Has He Pulled Obama’s Chestnuts out of the FIRE for a Second Time?

The US-directed International Monetary Fund is now preparing an emergency $17.5 billion loan just to keep Ukraine afloat. Another $40 billion is seen as urgent in the near future. Kiev just managed to pay off half its $2.2 billion gas debt to Moscow, likely with US aid. But the winter will be long and cold.

Russia’s economy is staggering under rock-bottom oil prices and the US-led trade embargo. The last thing Moscow needs is to have to finance bankrupt Ukraine. Interestingly, western Europe appears to be suffering more pain from the US-led trade sanctions and is clamoring for them to be lifted.

Putin has gotten Crimea back and Ukraine is in confusion. Most important, the march to war in Ukraine between nuclear-armed Russia and the US has been averted. Match to Putin.

De grootste en meest giftige boa constrictor wordt in de media vrijwel verzwegen. Eveneens op 12 februari j.l. besloot het IMF om nogmaals een lening te verschaffen aan Oekraïne: IMF and Ukraine agree for a new $ 17.5 billion loan. Dat brengt de schuld van Oekraïne aan het IMF op $ 40 miljard! Terwijl men het heeft over Russische troepen (de Russische humanitaire hulpgoederen worden verzwegen!), lijkt men te vergeten dat Oekraïne straks volledig zal worden geplunderd en bezet door Monsanto (gen-tech voedsel) en de Shell (fracking). De enige winnaar is dan het grootkapitaal!

Michael Hudson: Has the IMF Annexed Ukraine? duurt 9 minuten. Er zit een transcript onder de link!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

8 Reacties op “Oekraïne, de wapenstilstand en het IMF”

 • Boudine:

  Dit is de Debaltsevo valstrik!

  [eng cc subs] DPR DM sitrep 16/02/15 — Ukraine is possibly preparing new provocations

 • Boudine:

  CrossTalk: Minsk Ceasefire 2.0

 • Boudine:

  Die IMF-leningen op 12 februari zouden wel eens een veel belangrijker wapen kunnen zijn, dan dat hele Minsk 2 verdrag, dat overigens al weer aan alle kanten wordt geschonden.

  IMF Loans to Ukraine: Aimed at Total Destabilization

  Dat het huidige regime in Kiev is geïnstalleerd door de VS, blijkt duidelijk uit dit artikel:

  The complete historical timeline of how the US plotted & engineered the Coup in Kiev, starting in March 2013

  Zie voor de voortgang van de strijd rond Debaltsevo het YouTube kanaal van Kazurra.

  Hoe de bevolking er over denkt, doet voor de machthebbers niet ter zake. In oost Oekraïne wordt de regering in Kiev door iedereen vervloekt!

  The People of Donbas speak their mind about Poroshenko and his Atrocities duurt 52 minuten.

 • Boudine:

  Even een snelle update:

  Even If Cease-Fire Holds, Money Woes Will Test Kiev

  Ukraine desperately needs financial support. The West is offering pocket change, and guns

  Dat gaat dus niet werken. Het is nu wel even rustig, maar voor hoe lang? Het volgende artikel is echt lachwekkend:

  Georgia President Who Ate His Tie Advises Ukrainians How to ‘Capture All of Russia’

  Mikheil Saakashvili says America and “my friend John McCain” on verge of entering war on Ukraine’s side

  Een analyse van een artikel dat is verschenen in Der Spiegel:

  Merkel in Moscow and Minsk: Der Spiegel Says Putin Has Won

  A mammoth Der Spiegel article points to Russian-German understanding for a broad settlement of the Ukrainian conflict

  Verder is het leger van de “rebellen” bezig om het omsingelde Debaltsevo in te nemen. Daar zijn 6000 tot 8000 Oekraïense soldaten afgesneden van alle bevoorrading. Wie de wapens neerlegt en zich overgeeft, mag naar huis. Het Belgische journaal liet dat gisteravond al zien! En Zacharchenko is gewond geraakt, ligt nu in het ziekenhuis, maar het lijkt niet ernstig.

  Rebels Make Serious Gains in Debaltsevo

  Even Kiev acknowledges that rebels have fought their way into the town and taken prisoners

  [eng subs] (18+) UAF squad surrenders at Debaltsevo 17/02/15

  [eng subs] DPR PM Zakharchenko hospital interview after injury in Debaltesvo

  [eng subs] DPR PM Zakharchenko hospital interview after injury in Debaltesvo

  Tot slot: de Verenigde Naties heeft zich achter het Minsk 2 verdrag geschaard. Ik hoop dat het helpt!

  UN approves Russia’s resolution on Ukraine, doubts still prevalent

 • Boudine:

  Dit helpt dus niet:
  IMF aid package pushes Ukraine gas prices up 280%

  Ukraine has agreed to increase the cost of gas to consumer by 280 percent, and 66 percent for heating, as part of the IMF terms for getting extra financial aid, says Valery Gontareva the head of the National Bank of Ukraine.

  “From now on, in accordance with our joint program with the IMF, the tariffs will see rather a sharp increase of 280 percent for gas and about 66 percent for heat,” said Gontareva Wednesday during the 11th Dragon Capital investment conference in Kiev. She added that as a result inflation will be 25-26 percent by the end of 2015.

  The tariff rises are part of the amendments to the 2015 budget the government has had to introduce in order to receive an $8.5 billion loan from the IMF by the end of the year.

 • Boudine:

  Ukraine economy in free fall – inflation, energy tariffs soar

  Washington Turns its Back on Poroshenko

  It seems that Poroshenko now has virtually no power over the course of events in Ukraine and he’s almost finished. According to what the leader of Novorossiya, Oleg Tsarov says – he will be overthrown soon; secondly, he does not represent any army because currently he is even unable to perform the successful mobilization since the majority of Ukrainians do not want to fight after all. Thirdly, the real power is the Right Sector, Yarosh, Kolomoisky. As Long as they have the money and weapons, there will be no ceasefire. Why is that?

 • Boudine:

  IMF could be unable to bail out Ukraine due Kiev’s debt to Russia

  Ukraine Looks to Squirm out of Debt Obligations

  Showing no signs of economic recovery, Ukraine looks towards a 50 percent debt cut with help from the IMF. Russia, as one of the biggest creditors, would lose $1.5 billion if plan falls through

  Since the beginning of the crisis, Ukraine has received several loans from the IMF and the EU. These loans must be repaid only in a few years. However, the financial situation of the country remains vulnerable. Over the next four years overdue debts totalling $15 billion are to be paid. Three billion of them are a former loan from Russia and it needs to be paid in December of this year. The IMF could prevent it.

  Just on Friday the Ukrainian Central bank had to declare three other banks insolvent. The VAB Bank, Astra Bank and the City Commerce Bank are deprived of their licenses. At the same time, Ukraine is already planning an expansion of military resources. In sum, a total of 3.8 billion dollars will be spent on armaments in 2015.

 • Boudine:

  Dit is helemaal gevaarlijk: Oekraïne gaat zijn kerncentrales nu stoken op brandstof van de Amerikanen. De kerncentrales zijn echter gebouwd op Russische brandstof. Een tweede Tsjernobil is daarom niet uit te sluiten.

  A Nuclear Disaster/New Chernobyl Looms In Ukraine

  Klik op het rechthoekje rechtsonder voor de Engelse ondertiteling.

Laat een reactie achter