Archief
Artikelen

Het is nu een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak en dit heroïsche feit wordt natuurlijk herdacht. In Londen doet men dat met miljoenen klaprozen! In Nederland valt de herdenking wel mee, per slot bleef Nederland in deze oorlog neutraal en wij hebben nu vlucht MH17 om te herdenken. In Engeland druipt deze herdenking van nationale trots, want Groot Brittannië heeft deze oorlog gewonnen! De oorlog die het einde zou maken aan alle oorlogen werd 20 jaar later gevolgd door de Tweede Wereldoorlog, die werd gewonnen door de VS. Sindsdien voert de VS wereldwijd de ene oorlog na de andere en Nederland doet daar aan mee.

Er is niets heroïsch aan oorlogen! Dat geldt ook voor WW I, het was een modderige en bloederige troep die aan miljoenen jonge mannen het leven heeft gekost. De winnaars waren de stinkend rijke elite van het toenmalige kolonialistische wereldrijk Groot Brittannië, de verliezers waren de mannen die de loopgraven in werden gejaagd om daar als kanonnenvlees te dienen.

De BBC heeft in een serie van 26 delen het verhaal van deze oorlog naar zijn hand gezet. De mythe dat deze oorlog noodzakelijk was omdat Duitsland een gevaar vormde voor de wereld, wordt nog altijd verspreid door de BBC en middels de geschiedenisles tevens op alle scholen. Dat de oorlog begon omdat in Sarajevo de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije werd doodgeschoten door een geflipte anarchist, is ook niet al te waar! Een oorlog begint niet in een dag of een maand, de voorbereidingen in de vorm van wederzijdse bewapening en mislukte “diplomatie” duren vele jaren. Oorlogen worden zorgvuldig voorbereid, voor ze beginnen.

Een episode in de BBC reportage laat zien tot welke ellende de Grote Oorlog leidde. Hij bestaat uit authentieke filmbeelden uit de loopgraven van het “Westelijke front”. Als zodanig is het een belangrijk historisch document, maar de begeleidende muziek is walgelijk heroïsch! Het commentaar van Sir Michael Redgrave hoefde voor mij ook niet, de originele filmpjes, foto’s en tekeningen spreken voor zich. Zet het geluid dus gerust uit, want er was in die tijd nog geen geluid bij de films. Maak er gewoon weer een stomme film van!

The Great War – S01E19 – The Hell Where Youth and Laughter Go duurt 40 minuten.

De historicus en/of archeoloog Neil Faulkner kijkt op een heel andere manier naar deze Grote Oorlog. Faulkner is een marxistische socialist, gespecialiseerd in WW I, zoals ook blijk uit zijn website. Hij is ook een bevlogen spreker! Uitgaande van dezelfde overbekende feiten, schept hij een helder beeld van de werkelijke oorzaken van de Wereldoorlog. Deze oorzaken zijn nog altijd niet weggenomen, daarom is er voortdurend oorlog! Men maakt zich nu op voor WW III, een oorlog die inderdaad wel eens een einde zou kunnen maken aan alle oorlogen!

(Ik voeg hier nog even iets aan toe:) De Grote Oorlog eindigde niet omdat Duitsland de strijd had verloren, maar omdat de bevolking de oorlog beu was. In 1917 brak in Rusland een revolutie uit. De soldaten van het Oostfront keerden zich om, schoten hun generaals neer en gingen naar huis. In 1918 was er in Duitsland een opstand die begon in de stad Kiel. Deze breidde zich al snel uit over het hele land. De Duitse soldaten waren evenmin nog bereid om te vechten. Aldus verloor Duitsland de oorlog, want de bevolking was het beu! Dat zijn van die kleine feitjes die niet in de geschiedenisboekjes staan.

No Glory: The Real History Of World War 1 duurt 30 minuten.

Om in vrede te leven is het nodig dat de oorzaken van dit oorlogsgeweld worden weggenomen. De website No Glory in war 1914-1918 gaat dieper in op de manier waarop de herinnering aan WWI nu wordt verdraaid en verfraaid. Vandaar deze toegift:

Timeline: 100 years of Britain’s endless wars across the world 1914-2014

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

8 Reacties op “De herinnering aan de Grote Oorlog (1914-1918)”

 • WO1 in Europa. 1915 Ieper België.
  Vast in de modder.
  VPRO video duurt 35 minuten.
  Een serie van Roel van Broekhoven,
  naar het boek van Geert Mak.

  http://www.npogeschiedenis.nl/in-europa/afleveringen/in-europa-1915-Ieper-Belgie.html

  • Boudine:

   Beste Ankie, dank je wel, maar deze video kan ik niet embedden. Het is ook een verhaal dat vrijwel iedereen kent! De ellende van de loopgravenoorlog. Vreselijk! Maar elke oorlog is vreselijk. Het is dan ook de vraag waarom die waanzin niet stopt! De tweede video uit mijn artikel gaat over de reden waarom men oorlog voerde en ook waarom het is gestopt. De bevolking had er na 4 jaar schoon genoeg van!

 • van Tours:

  Wordt de rol van Nederland, specifiek het leveren van verdovende middelen (cocaïne) aan beide strijdende partijen ook nog toegelicht?

 • van Tours:

  Ja, als die er niet waren geweest en de producten daarvan (morfine) was er misschien nog wel meer leed geweest. Het is maar net hoe je er naar kijkt. Als de soldaten geen verdovende middelen hadden gehad om de strijd in te gaan, was er misschien aan beide zijden in de loopgraven wel muiterij uitgebroken. Ik weet het dus niet. Het is koffiedikkijkerij. Ik vindt het wel beschamend dat Nederlandse industriëlen dik verdoend hebben aan het lijden van de soldaten in de loopgraven. Soldaten aan Duitse en aan geallieerde zijde.

 • Boudine:

  Binnen gekomen via de e-mail:
  Nazi’s Hijacked the Netherlands to Continue the Third Reich…

  Nazi’s hijacked the Netherlands to continue the Third Reich along the Benelux, Europe, America and the rest of the world with global genocide consequences.

  go to this site for the original story: https://sites.google.com/site/bilderberggijzeling/

  Nederland lijkt echt het hart van de duisternis.

 • Boudine:

  No Good War: No Bad Peace

  By Eric Margolis

  November 15, 2014 “ICH” – A full century after World War I we still cannot understand how generals sent so many soldiers to be slaughtered. Ten million soldiers died on all sides; millions more were left maimed or shell shocked. Seven million civilians died. 20 million horses died.

  The image we have of hapless soldiers being forced to climb out of their sodden trenches and attack across a hellish no-man’s land pock-marked by water-filled shell holes, deep mud, thickets of barbed wire and rotten bodies is quite accurate for the Western Front. Waiting for them were quick-firing guns, heavy artillery, the greatest killer or all – machine guns – and, later, poison or burning gases, and flamethrowers.

  How could the generals of that era have been stupid enough to send waves and waves of their soldiers to almost certain death? Trench warfare in the West quickly became siege warfare in which decisive victories became almost impossible.

Laat een reactie achter

Recente reacties