Archief
Artikelen

Afrika is rijk aan kostbare grondstoffen en ten zuiden van de Sahara is de grond uiterst vruchtbaar. Toch leeft het merendeel van de bevolking van Afrika diep onder de armoedegrens. De oorzaak van deze algemene armoede ligt bij de corporaties die de delfstoffen winnen. De winsten vloeien naar de eigenaren van de corporaties, die wonen in een Westers land. Ook de landbouwgrond vormt op dit moment een aantrekkelijke investering. Op grote plantages wordt voedsel verbouwd voor de export, terwijl de bevolking nauwelijks te eten heeft. Om deze wantoestand in stand te houden, wordt door het “vrije Westen” militaire hulp verstrekt.

Het onderstaande kaartje uit 2005 laat het probleem duidelijk zien: veel kinderen in Afrika zijn ondervoed. In het Libië van kolonel Gaddafi was ondervoeding bij kinderen echter geen probleem. Ouders hebben meestal de neiging om eerst hun kinderen te eten te geven, daarom is ondervoeding bij kinderen een goede indicatie voor het algemene hongerprobleem. Na de economische crisis van 2008 is de situatie alleen maar verergerd. De maisprijs steeg met ruim 140% en de voedselspeculanten lachten in hun vuistje. Het geld gaat niet naar de boeren en evenmin naar de consumenten, want westerse speculanten streken de winst op!

Honger uit winstbejag duurt 5 minuten.

Zoals we weten, gaan er binnenkort Nederlandse troepen naar Mali. Ze zullen daar worden beschermd door de Chinezen! Valt er iets te halen in Mali? Het noorden is woestijn, maar het zuiden is zeer vruchtbaar. Gaddafi had geïnvesteerd in de irrigatie van deze landbouwgrond en Mali exporteerde voedsel naar Libië. Nu Gaddafi is vermoord en Libië is veranderd in een chaos, valt er in Mali wel degelijk iets te halen!

Mali and the Africa Land Grab

Deze neo-koloniale strategie betreft niet alleen Mali, heel Afrika wordt opnieuw bezet. Wie herinnert zich nog de propaganda rond Kony uit 2012? Deze godsdienstwaanzinnige zou in Oeganda kinderen ontvoeren en hen dwingen tot de meest vreselijke misdaden. Daarom moest de VS Oeganda komen helpen, uiteraard met militaire macht, dus AFRICOM. Remember ‘Kony’? Dit was het resultaat: U.S. military investing heavily in Africa

Whypoverty is een organisatie die mensen bewust wil maken van het probleem van de armoede, dat de keerzijde is van de rijkdom. Zij doen dat door documentaires te maken waarin de oorzaken van de armoede worden blootgelegd. Op hun YouTube kanaal staan lange en korte documentaires over de armoede, dus ook over Afrika. De volgende korte docu speelt in Zuid Afrika.

Miseducation – Why Poverty? duurt 4 minuten.

De volgende documentaire gaat over de armoede in Zambia. De kopermijnen in Zambia produceren geen rijkdom voor Zambia, maar in Zwitserland worden sommige mensen er stinkend rijk van. De grote corporaties betalen zeer lage lonen en nauwelijks belasting, alle winst vloeit naar de westerse investeerders. Op de wereldmarkt is de prijs voor koper de laatste jaren verviervoudigd, maar in Zambia profiteert men daar niet van. Het land blijft slechts zitten met de milieuschade die door de koperwinning wordt aangericht. De Zwitsers worden er rijk van en de bevolking van Zambia wordt er ziek van!

De volgende documentaire legt uit hoe dat kan. De winst gaat naar Glencore International AG, een internationaal handelshuis gevestigd in Baar, Zwitserland. Glencore handelt in metalen, mineralen, energie en agrarische producten en is ook actief betrokken bij de productie van deze producten. De onderneming is in 1974 opgericht en is sinds 18 mei 2011 beursgenoteerd. Het bedrijf is reeds veelvuldig betrapt op grootschalige belastingontduiking en corruptie. Dankzij de enorme geldstromen en macht van het bedrijf weten zij vervolging echter keer op keer te voorkomen. Oprichter Marc Rich heeft wegens wapenhandel met Iran, ook op de internationale opsporingslijst gestaan van meest gezochte criminelen. De Raad van Commissarissen van Glencore ligt beslist niet wakker van de armoede in Zambia.

Stealing Africa – Why Poverty? duurt 58 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “Afrika, armoede en de economische apartheid”

 • Zoeffirelli:

  TOPS!!! Bou. Dank je voor wederom een goede opzet. Why Poverty is een goede documentaire. Mag ik jou en de beste lezers ook op deze docu wijzen?

  https://www.youtube.com/watch?v=Y888wVY5hzw

  The Corporation. Kapitalisme gekaapt door het psychopate Fascisme.

 • Jasper:

  De onderliggende reden waarom Afrika opnieuw bezet word is de vorming van de superstaten om te komen tot een wereld regering N.W.O. Er zijn aanwijzingen dat de vorming ervan daadwerkelijk plaats aan het vinden is. Global Crisis – The Plan Towards A One World Government
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vuBo4E77ZXo

  NORTH AMERICAN UNION & RFID Chip TRUTH! duurt 9 minuten.

  • mr. drs. Bou:

   Beste Jasper,

   Ik heb dit filmpje bekeken. Het blijkt een fragment van de grote productie “Zeitgeist”, waar ik zo mijn vraagtekens bij heb. Want Zeitgeist propageert juist een Wereldregering, geheel geleid door computerfreaks! Ook zit er veel geld achter, want het zijn mega-producties.

   Verder vraag ik me af wat dit te maken heeft met de neokoloniale rooftocht in Afrika. Het voelt dan ook als off topic. De VS probeert met militaire macht de wereld te beheersen, zoveel is wel duidelijk. En heel Europa doet er aan mee! Laten we het liever hebben over AFRICOM, want ook dat lees je niet in de krant.

   Jasper, als iedereen op BOUblog zijn eigen stokpaard gaat berijden, dan komen we geen steek verder! Maar ik zal proberen om de tijd te vinden om ook de twee onderstaande video’s te bekijken. Twee maal een uur!

   • Jasper:

    Dank u voor die verwijzing richting AFRICOM Boudine, eigenlijk bevestigd het dat men de superstaten aan het vormen is. Of men Afrika dan gaat inzetten als een nieuwe militaire mogendheid/uitvals basis ten behoeve van het verder vormen van de N.W.O dat kent voor nu een theoretische mogelijkheid. Men zou dat kunnen doen als Amerika economisch instort en er daar hevige onrusten uitbreken. Het zal dan het veiligst zijn om dan vanuit Afrika te opereren en men kan dan eerst Amerika ‘schoonvegen’ dat wijst gelijk op de fema kampen aldaar. FEMA kan men ook op google vinden. Tevens kunnen de paar miljoen fortuinlijke elitairen dan voor maanden onder de grond verdwijnen in de ondergrondse steden. Men is de tijd vooruit door de voorkennis. Mochten er twijfels rijzen bij de mogelijkheid van deze theorie wil ik dat best onderbouwen met relevante linken richting voorgaande claims of gedachten. Mvg.Jasper

 • Jasper:

  In de volgende video het tweede deel van een in twee delen gehalveerde ‘conspirancy’ of ook wel complot-denkers documentaire genoemd, kan men beamen dat ook Obama zelfs openlijk liegt betreffende de vorming van de in mijn vorige reactie benoemde superstaten. Wellicht kan het nieuwsgierigheid oproepen om de volledige documentaire te gaan bekijken. De documentaire althans dit deel begint met het laten zien van de verbinding van Rockenfeller met The Counsil on Foreign Relations een naam die hier op Boublog al vaker is voorbijgekomen in o.a. artikels over 9/11. Ik geloof niet dat het een vergissinkje kan zijn van de president van Amerika om te ontkennen dat de vorming van een Amerkaanse superstaat gaande is, het is niet de eerste leugen in het openbaar van deze man. Welcome To The New World Order 2/2 http://youtu.be/w0AHbWD49KU . Mijn excuus beste Boudine dat ik deze documentaire op deze manier inleid maar dat komt omdat men vaak refereert naar complot-denkers betreffende deze materie. Volgens mij word het langzaam zichtbaar dat het plan wat men tracht weg te zetten als een complot-theorie zich vergevorderd aan het ontvouwen is. Het word steeds duidelijker dat die zogenaamde dwaze aannames of zeker een aantal ervan op waarheid berusten. Men moet natuurlijk kritisch naar alles blijven kijken. Mocht de interesse gewekt zijn bij deze ook het eerste deel. Welcome To The New World Order part 1/2 — http://youtu.be/PfCnkmOmGro — Mvg.Jasper.

 • Jasper:

  Beste Boudine ik begrijp en zie de punten die u maakt, mijn punt was het de verbinding te tonen m.b.t tot de vorming van de superstaten en de nu op handen zijnde oorlogen en onrusten in Afrika. Ik hou het hier bij i.v.m de samenwerking daar ben ik ook voorstander van. Mvg.Jasper

Laat een reactie achter