Archief
Artikelen

Vorige maand schreef ik iets over mijn nieuwe moestuin. In maart had de projectontwikkelaar op last van de gemeente plotseling de schuren achter mijn huis gesloopt, zodat mijn uitzicht met Pasen opeens bestond uit een kale, winderige vlakte met betonnen vloeren. Achter mijn huis waren die vloeren gedeeltelijk van baksteen. Nadat ik de stenen had verwijderd, gesorteerd en gestapeld, heb ik de grond omgespit. Tot mijn verbazing bleek die grond zeer vruchtbaar, terwijl er toch ruim 100 jaar een boerenschuur op stond. Nu eet ik sla en tuinbonen, peultjes en kruiden uit eigen tuin. De aardappels bloeien nog, die oogst wacht nog even, en ook de sperziebonen zijn laat. Maar de tomaten groeien als onkruid!

Omdat tuinieren me zoveel plezier geeft, heeft dat onderwerp ook op internet mijn aandacht. Via de website Visionair kwam ik terecht in de documentaire Dirt. Omdat mijn buurman de gracht had schoongemaakt, lagen er grote hopen waterpest en ander wier op de kant. Die kan ik gebruiken om de grond te mulchen, maar dat is wel een klus waar je vuile handen van krijgt. De titel van de documentaire sprak me daarom onmiddellijk aan en ik werd niet teleurgesteld. Dirt is een prachtige documentaire, vol goede ideeën en fraaie beelden, gefilmd met een hoge resolutie. Groot beeld aanbevolen!

Deze documentaire gaat over het uiterst dunne laagje grond waarmee de aarde bedekt is. Deze grond wemelt van leven en in deze levende grond groeien levende wezens: de planten. Daarvan kunnen andere levende wezens leven: de dieren. Als we goed zorgen voor deze tere huid van moeder Aarde, dan zorgt de aarde goed voor ons. Helaas is dat niet wat men in deze cultuur meestal doet. De grootschalige voedselproductie maakt met zijn monocultuur de grond kapot. Het is roofbouw, met als resultaat dat de grond steeds minder opbrengt. Dat voedsel mag dan zogenaamd goedkoop zijn, maar het is zoveel minder gezond en de grond gaat langzaam maar zeker dood! Roofbouw is ook het afgraven van de grond, om delfstoffen te winnen. Roofbouw is tevens het kappen van oerwouden om hout te winnen.

De documentaire gaat zowel over de problemen waarmee de grond te kampen heeft, als over de alternatieven en de initiatieven van mensen die zorgen voor de grond. Het is niet zo moeilijk om zelf grond te maken van afval, men noemt dat compost, maar het is goede grond. Een bijzonder initiatief komt uit de VS, waar men gevangenen voedsel laat verbouwen. Deze activiteit zou ook in Nederlandse gevangenissen een hoop problemen kunnen oplossen! Men werkt dan buiten in de frisse lucht en men leert dat arbeid eetbaar is! Tuinieren kan men trouwens overal, op het balkon, op het platte dak, of op het schoolplein… Kortom: Dirt is een inspirerende documentaire!

Dirt! The Movie (FULL) duurt een uur en 20 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

14 Reacties op “Vuile handen en gezonde grond”

  • Erik:

    Hoi Bou,

    Als eerste mijn complimenten voor de info die op je site staat!

    Leuk dat je het tuinierpad op bent gegaan! Dirt is en mooie, goede docu!

    Als je nog een stap verder wil gaan kan je de Permacultuur verkennen…… Met de kennis van de permacultuur hebben mensen woestijnen groen gemaakt en kan er vele malen meer voedsel op een stuk grond geproduceerd worden terwijl de grond gezonder gemaakt word.
    (google op: permacultuur, Sepp Hotzer, woestijn groen) (of hier )

    Nogmaals Bedankt & veel plezier in de tuin!

    Groet Erik

  • Uhh Tuinieren op wèlk vlak?
    Ga zo door!

  • Olivier:

    Aardappelen en tomaten zijn van de nachtschadenfamilie en zou ik vanwege diverse neurotoxines vermijden. Sperziebonen (en andere peulvruchten) zitten vol met fytinezuur welke mineralen uit het lichaam rooft. Ook niet aan te bevelen dus. Groenten zijn sowieso veel te overgewaardeerd, net als fruit en granen (eten we pas 10.000 jaar). Goede voeding is de voeding van onze verre voorvaderen. Die aten vlees (waaronder orgaanvlees) en veel dierlijk vet. Zij zaten in de vetverbranding, terwijl de huidige met koolhydraten volgestopte mens in de suikerverbranding zit. Suikerverbranding zorgt voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Vetverbranding houdt de bloedsuikerspiegel stabiel. Weston A. Price (WAP) heeft in de vorige eeuw belangrijk onderzoek gedaan door de wereld af te reizen en afgelegen stammen/dorpen te bezoeken de gezondheid van de bewoners af te zetten tegen hun voedsel. Keer op keer werd bevestigd dat inheemse voeding zorgde voor goede bottenstructuur, brede kaak, mooie witte tanden zonder caries en een ijzersterke algehele gezondheid. Stammen die overgestapt waren op westerse voeding kregen direct gezondheidsproblemen. Ik eet zelf al ruim 5 maanden volgens de zogenoemde WAP-principes en zie mijn gezondheid zienderogen stijgen. De voeding bestaat uit veel goede vetten (verzadigd dierlijk vet, olijfolie, kokosolie), medium eiwitten (voornamelijk dierlijk) en amper koolhydraten. Ik eet absoluut geen granen meer en amper groente en fruit, maar juist rauwe melk, rauwmelkse kaas, volle yoghurt, vet vlees, orgaanvlees, botttenbouillon, stoofpotjes, etc. Ik kan het iedereen aanraden die om zijn lichamelijke gezondheid geeft.

    • mr. drs. Bou:

      Beste Olivier,

      Ben je dan ook hele dagen aan het jagen? Want een dergelijk vet dieet dient natuurlijk wel te worden verteerd…
      Zelf houd ik trouwens ook van rauwe melk, maar ik ben er al snel weer mee gestopt. Van al dat vet kreeg ik puistjes!

      Verder even een kleine correctie: mensen aten al granen, duizenden jaren voor ze deze zelf gingen verbouwen! Ook blijkt dat de opbrengst van de jacht, die door mannen werd gedaan, slechts 30% uitmaakte van het voedsel. De rest werd verzameld door de vrouwen en dat was voor het grootste deel plantaardig! Wortels, vruchten, noten, zaden en kruiden, met af en toe wat eieren, slakken of mosselen…

      Het ideale dieet is wat je zelf lekker en gezond vindt! Ook hoort het dieet te passen in je werk en omstandigheden.

      Als schrijfster breng ik een groot deel van mijn dag door met zitten! Van teveel vet en te zwaar granenbrood krijg ik daarom al snel last van mijn gal, van vlees lust ik maar een heel klein beetje en ik ben dol op sla, tuinbonen, sperziebonen en andere verse groenten. Ook drink ik geen bier, maar een wijntje gaat er wel in.

      Anderen leggen liever speklappen, vette worst en hamburgers op de barbeknoei, maar dat zijn dan meestal boeren of bouwvakkers of zo. Die drinken ook graag bier!

      • Olivier:

        Puistjes is ontgifting en dat is dus een goede zaak. Helaas worden dergelijke symptomen herkend als negatief en het voedingsmiddel krijgt ten onrechte de schuld. Het is wel zaak natuurzuivere voedingsmiddelen te nemen, dus geen rauwe melk uit de intensieve veeteelt, maar bij voorkeur van een bedrijf dat biologisch dynamisch werkt. Ik haal mijn melk en vlees alleen bij bedrijven die natuurlijk werken. Dat betekent dat ook de dieren natuurlijk voedsel krijgen. Voor koeien is dat voornamelijk gras en klaver, terwijl veel bedrijven deze dieren ook onnatuurlijk voedsel geven als mais, granen en soya. Dat dergelijk voer van biologische kwaliteit is maakt dan niet meer uit. De kwaliteit van de melk hangt af van de soort en kwaliteit van de voeding en daar bestaan erg veel misverstanden over.

        Goede vetten zijn nodig voor de opname van mineralen. Zonder voldoende vetten ook onvoldoende opname van mineralen. Ons darmstelsel is niet gemaakt voor enkel plantaardig voedsel en zeker niet als het rauw is. Ik heb zelf altijd last gehad van veel winderigheid en heb tot voor kort nooit begrepen waar dit nou van kwam. Ik beschouwde het maar als een familietrekje. Sinds ik WAP-voeding eet is mijn winderigheid drastisch verminderd. Als ik zoals vorige week weer sla ga eten komt de winderigheid direct weer terug. Plantaardige voedingsvezels worden overgewaardeerd. Wie genoeg gezond vet inneemt heeft geen last van zijn stoelgang. Mijn drollen (om maar even een vies verhaal te vertellen) rollen er zo uit en ik eet amper plantaardig voedsel. Ik hoef vaak niet eens mijn kont af te vegen.

        Wat betreft het moment in de geschiedenis dat de mens granen is gaan eten zou je gelijk kunnen hebben. Op zich gaat het daar ook niet om. De granen van tegenwoordig zijn niet meer de granen van toen. Bovendien wisten onze verre voorvaderen nog hoe je plantaardig voedsel moest bewerken om er het meeste voordeel uit te halen. Zaden en noten werden eerst geweekt en gespoeld in water, gehakt en verhit, dit allemaal om fytinezuur eruit te halen en het lichaam in staat te stellen de voedingsstoffen te kunnen opnemen. Granen die net ontkiemt zijn bevatten geen fytinezuur meer en zijn veel gezonder wisten onze verre voorvaderen. Al deze kennis is in de westerse wereld grotendeels verloren gegaan. We denken het allemaal beter te weten.

        Weston A. Price ontdekte dat de mens dierlijk vet nodig heeft om gezond te zijn. In ons maatschappij wordt vet (vooral verzadigd vet) ten onrechte gedemoniseerd. De cholesterol-mythe viert hoogtij. Door het slechte supermarktvoedsel in de westerse wereld barst het van de degeneratieve ziekten (artrose, kanker, MS, ME, artritis, etc.). Mensen eten veel te veel koolhydraten wat degeneratie in de hand werkt. Je kan tot je 60ste ogenschijnlijk gezond zijn en dan ineens binnen een paar weken aan kanker overlijden door gebrek aan goede voeding.

        Maar goed, geloof mij niet, lees het boek Voedig en Fysieke Degeneratie van Weston A. Price als je geinteresseerd bent.

        • mr. drs. Bou:

          Beste Olivier,
          Ik geloof je wel, maar het interesseert me niet zo. Er zijn zoveel stromingen in de voedingsleer, van veganisten tot jouw WAP-dieet. Ik eet gewoon wat ik lekker vind en waar mijn lichaam zich prettig bij voelt. Ook eet ik nooit meer dan ik nodig heb. Vol is vol!
          Ik denk dat het grootste probleem van deze tijd is, dat mensen teveel eten! Elk kind een zak patat met mayonaise! Gewoon voor tussendoor! En dan zijn ze verbaasd dat die kinderen zo dik worden.
          Ik heb ook al de gekste diëten voorbij zien komen om af te slanken. Gewoon wat minder eten is het meest eenvoudige dieet.
          En natuurlijk is er altijd de gemakzucht, maar die kant en klare magnetronmaaltijden uit de supermarkt lust ik gelukkig niet. Ik kook liever zelf iets.

        • Dagaz:

          Mijnheer,

          Ik heb het boek van W. Price, overigens 50 jarige jubileum uitgave in 1982. Ik ben overigens een tijdje lid geweest van van de WAP. Wat is een WAP dieet? Een dieet maakt ziek. Ik hoor bij U geen verschil tussen een natuurlijk eiwit en een gedenatureerd eiwit( = boven 43C. geweest) Een gedenatureerd eiwit zet volledig andere lichaamsprocessen aan de gang, dit in neg. zin. Waar zitten in spiervlees de zogenaamde vetoplosbare vitaminen? Noppes, nada. Ergo bij veel gebruik gaat spiervlees werken als een halffabrikaat en kamoefleert vit. en mineralen gebrek af. U praat over zaken waar U geen verstand van heeft.

          Sorry Bou, dit moest even van mijn hart af.

  • Olivier:

    Het WAP-dieet is niet zomaar een dieet, het is hoe onze voorouders aten. Dat is nogal een verschil met elk ander dieet waar jij aan refereert. Het is het voedsel waarop onze genen miljoenen jaren lang gevormd zijn. Weston Price heeft bewezen dat de westerse voeding het lichaam onvoldoende bouwstoffen geeft. Maar goed, jij trekt je eigen plan en dat goed recht heb je gelukkig. Ik vind het wel bizar dat wat voor bewijs je ook in de ogen van mensen wappert, of het nu om WAP, 9/11 of big farma gaat, ontkenning daarvan en bevestiging voor de eigen denkwijze komen altijd direct om de hoek kijken. maar goed, ook dat zal uiteindelijk wel zo moeten zijn. Ik moet wat minder al die ellende op internet lezen, dan heb ik ook niet de neiging alles recht te zetten. 😉

  • mr. drs. Bou:

    Gevonden op Niburu:

    Ron Finley: A guerilla gardener in South Central LA duurt 11 minuten.

  • mr. drs. Bou:

    Of het waar is, weet ik niet, maar het is wel verontrustend:
    Amerikaanse overheid verbiedt moestuintje van 4-jarig meisje

  • mr. drs. Bou:

    Gevonden via Zaplog: Vitaal water! Of het echt werkt, weet ik niet.

Laat een reactie achter

Recente reacties