Archief
Artikelen

Vorig jaar op 11 maart werd Japan getroffen door een zware aardbeving waarop een tsunami volgde. Deze trof een aantal kerncentrales die in Fukushima langs de kust stonden. Drie van de zes kerncentrales werden onherstelbaar vernield. De radioactiviteit die daarbij vrij kwam, heeft de hele wereld ernstig verontrust. Een onafhankelijke organisatie, de stichting Herbouw Japan Initiatief, heeft nu een rapport uitgebracht over de gang van zaken tijdens en na deze ramp.

Uit hun rapport blijkt dat TEPCO, de eigenaar van de kerncentrales, de getroffen centrales het liefst aan hun lot hadden overgelaten. De nucleaire brandstof moet voortdurend worden gekoeld, maar de generatoren die het koelwater naar de brandstofstaven moesten pompen, kregen geen stroom meer. Als er niet werd ingegrepen, dan was deze ramp geëindigd in een meltdown van de drie centrales, waardoor half Japan voor de komende eeuwen onbewoonbaar zou zijn. TEPCO moest door de premier van Japan worden gedwongen om in te grijpen, hoewel dat wegens de hoge straling levensbedreigend was voor de werknemers van TEPCO.

Ook bleek uit dit rapport dat de regering van Japan de gevaren van deze ramp ernstig had gebagatelliseerd, om het grote publiek niet te verontrusten. Achter de schermen werd een evacuatie van de miljoenenstad Tokio serieus overwogen!

Op 16 december verklaarde de regering van Japan de kernreactoren stabiel. Ze zouden voldoende zijn afgekoeld om een meltdown onmogelijk te maken. Het zou echter nog decennia duren, voor de centrales volledig konden worden ontmanteld en opgeruimd. De radioactieve vervuiling van de wijde omgeving blijkt echter chronisch en blijvend! Ook blijkt dat in Alaska deze winter een ongewoon groot aantal dode zeezoogdieren is aangespoeld.

Gisteren heeft TEPCO een rondleiding voor journalisten georganiseerd langs de verwoeste kerncentrales. Wat zij zagen, is werkelijk schrikbarend. De nucleaire brandstof moet nog altijd worden gekoeld en dit gebeurt met een noodvoorziening die letterlijk van plakband aan elkaar hangt!

OKUMA, Japan – Japan’s tsunami-hit Fukushima power plant remains fragile nearly a year after it suffered multiple meltdowns, its chief said Tuesday, with makeshift equipment – some mended with tape – keeping crucial systems running.
(…)
Journalists who were given a tour Tuesday of the Fukushima Dai-ichi plant saw crumpled trucks and equipment still lying on the ground. A power pylon that collapsed in the tsunami, cutting electricity to the plant’s vital cooling system and setting off the crisis, remained a mangled mess.

The worst is over, but the plant remains vulnerable, officials said.

PBS Frontline heeft gisteren een documentaire uitgezonden over de kerncentrales in Fukushima. Daarin spreken de mensen die aanwezig waren in Fukushima toen de kerncentrales werden getroffen over hun ervaringen. Daaronder zijn ook medewerkers van TEPCO, ondanks het spreekverbod. Op de website van PBS staat meer achtergrondinformatie over deze mensen.

Ongeveer dezelfde reportage is ook uitgezonden door de BBC, maar met een andere commentaarstem. In plaats van informatief, is deze documentaire daarom spannend en sensationeel. Voor wie geïnteresseerd is in de verschillen tussen de brave staatsomroep van voorheen Groot Brittannië en het onafhankelijke PBS, is hier de link naar de BBC-versie.

Inside Japans nuclear meltdown duurt 55 minuten.

Watch Inside Japan’s Nuclear Meltdown on PBS. See more from FRONTLINE.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

18 Reacties op “Fukushima kerncentrales zijn nog steeds kwetsbaar”

 • Guus:

  Dat klopt niet helemaal. Er hebben zich wel degelijk meltdowns in de centrales plaats gevonden. Als een reactorvat 90 minuten zonder koeling komt te zitten ontstaat door de hitte een meltdown en brand zich een weg door het vat heen naar de ondergrond.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Guus,

  Misschien heb je gelijk. En misschien had de titel moeten zijn: Fuckyoushima kerncentrales nog steeds niet onder controle. Maar ik zaai niet graag paniekverhalen. Ik ben wel blij met dat rapport van onafhankelijke onderzoekers en met een duidelijke documentaire over de gevaren van kernenergie!

  Kerncentrales? Gewoon NIET DOEN !!!

 • kolonel koekwous:

  Mensen, kijk deze video eens.
  Dan weten we in ieder geval wat de bron is van de meltdowns.
  http://www.youtube.com/watch?v=eKp5cA2sM28&feature=player_embedded
  In een later stadium wordt het misschien nuttig om ook de mogelijkheid van HAARP te onderzoeken.

  Japan earthquakes 2011 Visualization map

  World earthquakes 2011 Visualization map

 • mr. drs. Bou:

  Fukushima, mon amour?

  Het is bijna zover. Binnen enkele dagen is het één jaar na ‘3/11’, de grootste kernramp ooit, die qua historische betekenis helaas zeker niet voor het drama van 9/11 moet onderdoen. Wat er ook wordt beweerd, in Japan is de impact ervan nog steeds niet te overzien, schrijft Robrecht Vanderbeeken.

  Nu de geruchten luider worden dat het grondwater van Tokio intussen ook besmet zou zijn, blijft het een acute vraag of Japan, toch een van de meest verfijnde en hoogst ontwikkelde culturen die onze wereld rijk is, deze levensbedreigende situatie zal te boven komen.

  Na de ramp handelde Duitsland consequent, en besliste prompt om al zijn kerncentrales te sluiten. Ook in Japan zijn er nu nog maar twee kerncentrales van de 54 actief.
  (…)
  En in België? Surrealistisch als altijd, wordt er bij ons doodleuk voort gespeculeerd over de bouw van nieuwe centrales. In Zelzate, net over de grens, kunnen wij ons waarschijnlijk aan een nieuwe Nederlandse kerncentrale in Borsele verwachten.

 • mr. drs. Bou:

  Voor de all round Fukushima complotters is er deze link:

  http://www.jimstonefreelance.com/fukushima.html

  Ik kan er geen chocola van maken. Wie wel?

 • mr. drs. Bou:

  Al Jazeera: 101 East – Fukushima Fallout duurt 25 minuten.

 • mr. drs. Bou:

  Escobar on Fukushima email leak: ‘Deleting data a cover-up’
  Geüpload door RussiaToday op 23 mrt 2012

  It’s emerged that at the height of Japan’s nuclear crisis last March, the authorities in Fukushima concealed radiation data vital to safely evacuate people from that area. Japan has a computer system designed to predict the spread of radioactive releases. But local media reports say the prefecture’s government deleted the e-mails detailing it. RT talks to Asia Times correspondent Pepe Escobar.

 • mr. drs. Bou:

  Very high radiation, little water in Japan reactor

  By MARI YAMAGUCHI, Associated Press – 1 day ago

  TOKYO (AP) — One of Japan’s crippled nuclear reactors still has fatally high radiation levels and hardly any water to cool it, according to an internal examination that renews doubts about the plant’s stability.

  A tool equipped with a tiny video camera, a thermometer, a dosimeter and a water gauge was used to assess damage inside the No. 2 reactor’s containment chamber for the second time since the tsunami swept into the Fukushima Dai-ichi plant a year ago.

  Reactor 2 radiation too high for access
  73 sieverts laid to low water; dose too high even for robots

 • mr. drs. Bou:

  The Legacy of Fukushima – Dr. Helen Caldicott on GRTV duurt 20 minuten.

 • mr. drs. Bou:

  Bloomberg News
  Tepco Reports Another Radioactive Water Leak at Fukushima Plant
  By Tsuyoshi Inajima on April 05, 2012

 • mr. drs. Bou:

  Why Fukushima Is a Greater Disaster than Chernobyl and a Warning Sign for the U.S.

  April 20, 2012 · By Robert Alvarez

  The radioactive inventory of all the irradiated nuclear fuel stored in spent fuel pools at Fukushima is far greater and even more problematic than the molten cores.

  In the aftermath of the world’s worst nuclear power disaster, the news media is just beginning to grasp that the dangers to Japan and the rest of the world posed by the Fukushima-Dai-Ichi site are far from over. After repeated warnings by former senior Japanese officials, nuclear experts, and now a U.S. Senator, it is sinking in that the irradiated nuclear fuel stored in spent fuel pools amidst the reactor ruins may have far greater potential offsite consequences than the molten cores.

  After visiting the site recently, Senator Ron Wyden (D-OR) wrote to Japan’s ambassador to the U.S. stating that, “loss of containment in any of these pools could result in an even greater release than the initial accident.”

  This is why:

 • mr. drs. Bou:

  Fukushima: A Nuclear War without a War: The Unspoken Crisis of Worldwide Nuclear Radiation

  ONLINE READER

  by Prof. Michel Chossudovsky

  The Japanese government has been obliged to acknowledge that “the severity rating of its nuclear crisis … matches that of the 1986 Chernobyl disaster”. In a bitter irony, however, this tacit admission by the Japanese authorities has proven to been part of the cover-up of a significantly larger catastrophe, resulting in a process of global nuclear radiation and contamination:

  “While Chernobyl was an enormous unprecedented disaster, it only occurred at one reactor and rapidly melted down. Once cooled, it was able to be covered with a concrete sarcophagus that was constructed with 100,000 workers. There are a staggering 4400 tons of nuclear fuel rods at Fukushima, which greatly dwarfs the total size of radiation sources at Chernobyl.”

 • mr. drs. Bou:

  “Japan vanaf 2015 onbewoonbaar”

  7 mei 2012
  Door Arjan Plantinga

  U zou het niet zeggen wanneer u de Westerse nieuwsmedia volgt, maar de situatie in Japan is rampzalig. Terwijl de nieuwsuitzendingen van de VRT u vandaag willen doen geloven dat de verkiezingsuitslagen van gisteren in Frankrijk en Griekenland slecht zullen zijn voor de wereldeconomie (“De beurzen! De beurzen!! Oh, mijn God, de beurzen!!!”) stroomt er elk uur een hoeveelheid radioactief besmette lucht en water uit de kerncentrales die zelfs als het cijfers op jaarbasis zou betreffen de gevaarlijke limiet overstijgt. Reactor 4 laat regelmatig grote hoeveelheden radioactief gas los. Dat die reactor 4 van de kerncentrale in Fukushima op instorten staat haalde het nieuws dankzij een Japanse VN-gezant en een Amerikaanse senator, maar de kernenergielobby haalde alles uit de kast om het nieuws af te doen als “paniek zaaien” en “nergens op gebaseerd”.

 • mr. drs. Bou:

  Klokkenluider Online gaat vandaag ook over Fukushima, dus niet over Micha Kat!
  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/12070/instortingsgevaar-fukushima-reactor-no-4

 • mr. drs. Bou:

  En een artikel waaruit blijkt dat er een groot probleem wordt verzwegen: ook Amerikaanse centrales hebben hun afgewerkte kernstaven opgeslagen bij de reactor. Lees en huiver!

  The Worst Yet to Come? Why Nuclear Experts Are Calling Fukushima a Ticking Time-Bomb

  By Brad Jacobson

  May 07, 2012 “AlterNet” — More than a year after the triple meltdown at the Fukushima Daiichi power plant, the Japanese government, Tokyo Electric Power Company (Tepco) and the U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) present similar assurances of the site’s current state: challenges remain but everything is under control. The worst is over.

  But nuclear waste experts say the Japanese are literally playing with fire in the way nuclear spent fuel continues to be stored onsite, especially in reactor 4, which contains the most irradiated fuel — 10 times the deadly cesium-137 released during the 1986 Chernobyl nuclear accident. These experts also charge that the NRC is letting this threat fester because acknowledging it would call into question safety at dozens of identically designed nuclear power plants around the U.S., which contain exceedingly higher volumes of spent fuel in similar elevated pools outside of reinforced containment.

  Reactor 4: The Most Imminent Threat

 • mr. drs. Bou:

  Een lang artikel over de toestand van de kernreactoren in Fukushima:

  Fukushima Daiichi: From Nuclear Power Plant to Nuclear Weapon

  by Prof. Anthony Hall

  Global Research, June 13, 2012

  Albert Einstein’s Warning and the Ominous Fate of Fukushima Daiichi

  As the bad news gradually spreads that the debacle at Fukushima nuclear power plant #1 is becoming more perilous rather than less so, the words of Albert Einstein come to mind. Recall that the legendary physicist, Einstein, helped to set in motion the Manhattan Project whose personnel designed and built the first atomic bombs dropped on Hiroshima and Nagasaki in 1945. In his letter to US President Franklin Delano Roosevelt in 1939 Einstein warned that if the United States did not enter and win the race to harness the destructive potential of atomic weaponry, Germany would almost certainly do so.

  The Manhattan Project became a primary prototype for the Research and Development–R and D– partnerships linking the US government and for-profit corporations in what a Dwight D. Eisenhower would later describe as “the military-industrial complex.” Einstein himself did not directly participate in this huge initiative aimed at defeating the Axis powers linking Japan with Germany and Italy. One of the twentieth century’s most iconographic thinkers watched from the sidelines as other physicists and technologists applied many of Einstein’s theories to the building of atomic weaponry.

Laat een reactie achter

Recente reacties