Archief
Artikelen

Voor de moord op Gaddafi noemde men het een revolutie, een opstand tegen een dictator, of zelfs een vrijheidsstrijd. Nu Libië zogenaamd geregeerd wordt door de nationale overgangsraad NTC, noemt men het een burgeroorlog. De waarheid is dat de NTC geen enkele macht heeft in Libië. De macht is in handen van de Westerse corporaties en de NATO, die met grof geweld een einde hebben gemaakt aan de democratische Jamahiriya. In Benghazi, waar de “opstand tegen Gaddafi” begon, hebben demonstranten nu het NTC-regeringsgebouw bestormd. En Bani Walid, een stad waar de bevolking en het Libische leger zich tot het laatste moment hebben verzet tegen de CIA-Al Qaida rebellen van de NATO, lijkt weer bevrijd van de NATO-NTC. Nu noemt men het een burgeroorlog, maar het is verzet tegen de buitenlandse bezetters en hun collaborateurs! Die strijd is nog lang niet voorbij!

Franklin Lamb bevindt zich weer in Tripoli. Hij schreef op 15 januari:
Will A Pro-Gadhafi “Green Revolution” Topple The NTC?

There is clear and growing pro-Gadhafi political and military activity here and it is why NTC leader Mustapha Abdul Jalil, the other day warned against the Gadhafi children raising an insurrection. Aisha Gadhafi, given Saif’s current incarceration, is perhaps the likely leader, given her intelligence, energy and strong commitment to replace “NATO’s rebels”, vindicate her father, preserve his correct legacy, and organize a reform movement along the lines that she and some family members and loyalists were working–with the approval, she claims, of her father before his death.

Every night more pro-Gadhafi graffiti appears on street walls, buildings and around Green (Martyrs) Square. Activists, and there appear to be more every day, assert that so far the NTC has not attacked them and they feel fairly free to speak out and even organize. It is anyone’s guess how long this situation will exist before a violent crackdown and open fighting.

Dat heeft dus nog geen week geduurd! Het resultaat is wel dat er opeens weer nieuws uit Libië verschijnt, maar we gaan eerst even naar de hopeloze achtergrond van deze zogenaamde strijd van de VS en de NATO tegen het “terrorisme”. Het gaat om een interview van RT met een voormalige CIA officier, Michael Scheuer, uit november vorig jaar. Ook de situatie in Libië komt aan de orde.

Washington’s Enemy ‘Doesn’t Exist’ : Former CIA Officer

RT Interview with Michael Scheuer

Americans are in the crosshairs of terrorists worldwide purely due to Washington’s policy in the Muslim world, not because there is an Islamic enemy whose only aim is to kill Americans for their freedoms and lifestyle, insists a former CIA officer.

RT news channel on 9 November 2011

CIA Agent Exposes How Al-Qaeda Doesn’t Exist

En dan naar de huidige situatie in Libië. Waarom zouden de Libiërs hier niet blij mee zijn?

‘Western puppets smash dreams of new Libya’
Geüpload door RussiaToday op 22 jan 2012

De westerse “vrijheid en democratie” viert hoogtij in Libië, maar Aisha Gaddafi heeft aangifte gedaan van de moord op haar vader en haar broer Mutassin. Zij is samen met haar moeder en twee van haar broers gevlucht naar Algerije, waar ze diplomatieke bescherming heeft gekregen. Het Internationale Strafhof in Den Haag maakt echter volstrekt geen haast met het onderzoek naar de openlijke moord op haar vader, terwijl de YouTubes van deze oorlogsmisdaad overal op Internet rondslingeren!

Answering for Gaddafi brutal murder: RT talks to daughter’s lawyer
Geüpload door RussiaToday op 22 jan 2012

De oorlogsmisdaden van de NATO en de “rebellen” worden langzaam maar zeker in kaart gebracht door mensenrechtenorganisaties uit het Midden Oosten.

US-NATO war crimes in Libya
23 January 2012

A report released last week by Middle East human rights groups presents extensive evidence of war crimes carried out in Libya by the United States, NATO and their proxy “rebel” forces during last year’s war, which brought down the regime of Colonel Muammar Gaddafi. The “Report of the Independent Civil Society Fact-Finding Mission to Libya” presents findings of an investigation carried out last November by the Arab Organization for Human Rights, together with the Palestinian Center for Human Rights and the International Legal Assistance Consortium.

Based on interviews with victims of war crimes as well as with witnesses and Libyan officials in Tripoli, Zawiya, Sibrata, Khoms, Zliten, Misrata, Tawergha and Sirte, the report calls for the investigation of evidence that NATO targeted civilian sites, causing many deaths and injuries. Civilian facilities targeted by NATO bombs and missiles included schools, government buildings, at least one food warehouse, and private homes.

The report also presents evidence of systematic murder, torture, expulsion and abuse of suspected Gaddafi loyalists by the NATO-backed “rebel” forces of the National Transitional Council (NTC). It describes the forced expulsion of the mostly black-skinned inhabitants of Tawergha and the ongoing persecution of sub-Saharan migrant workers by forces allied to the NTC and its transitional government.

The investigators report savage and repeated beatings of prisoners held without trial or charges, the summary execution of pro-Gaddafi fighters, and witness reports of “indiscriminate and retaliatory murders, including the ‘slaughter’ (i.e., throat slitting) of former combatants.”

The war devastated the country. The NTC—an unstable coalition of ex-Gaddafi regime officials, Islamists, including some with links to Al Qaeda, and Western intelligence assets—itself estimates that the war took 50,000 lives and injured another 50,000 people. Rising infighting between the NTC’s factions is opening the door to full-scale civil war between rival clan-based and regional militias.

Just this weekend, amid warnings from NTC Chairman Mustafa Abdel Jalil of looming civil war, a crowd demanding the resignation of the transitional government forced its way into the NTC’s headquarters in Benghazi. Abdel Hafiz Ghoga, the vice president of the NTC, promptly resigned.

Maar niet alleen heeft de vicepresident van de NTC zich terug getrokken, ook andere NTC leden zijn op non-actief gesteld!

Libya suspends transitional government members

BENGHAZI, Libya — The head of Libya’s transitional government on Sunday suspended delegates from Benghazi, the city that kicked off the movement that toppled ruler Moammar Gadhafi last year.

The suspension the latest sign of discord within the body that led the anti-Gadhafi uprising but has struggled to establish an effective government to replace his regime.

The move follows protests in Benghazi accusing the body of corruption and not moving fast enough on reform. It was prompted by street protests and rejected by the delegates.

The announcement came the day after protesters stormed the National Transitional Council offices in Benghazi and carted off computers, chairs and desks while Mustafa Abdul-Jalil, head of the NTC, was holed up inside.

Volgens Sukant Chandan, een woordvoerder voor British Civilians for Peace in Libya, kan ook het hoofd van de NTC, Mustafa Abdel Jalil, beter zijn biezen pakken voor hij wordt vermoord!

‘NTC head may resign – if he makes it out alive’

De “vrijheidsstrijd van de Libische rebellen” is nu veranderd in een “burgeroorlog!” Verder is er niet veel veranderd, er worden alleen andere woorden gebruikt.

Civil War Warning: ‘Saif has no chance of fair trial’
Geüpload door RussiaToday op 23 jan 2012

Berichten dat ruim 1000 Amerikaanse soldaten nu op Malta wachten om naar Libië te gaan, zouden wel eens waar kunnen zijn. Misschien dat de NATO binnen kort nog wat extra vrijheid en democratie bommen op Libië gooit… Misschien ook wat Boots on the Ground…

NATO back in Libya? ‘Worst case scenario possible’
Geüpload door RussiaToday op 24 jan 2012

Patrick Hayes, a reporter for the online magazine Spiked, says the worrying events in Libya are not surprising.

Pro-Gaddafi forces strike back, ‘Libya out of control’
Geüpload door RussiaToday op 24 jan 2012

En dit blijkt een demonstratie van studenten van de Universiteit van Tarhouna: Allah, Muammar wa Libya bas… Natuurlijk versta ik dat niet, maar let op de datum!

مظاهرة مؤيدة للقذافي 12-1-2012

Tot slot nog even wat Libische “vrijheid en democratie” voor dummies:

‘It’s all about pumping oil, not helping Libyans’
Geüpload door RussiaToday op 22 jan 2012

Om verwijten te voorkomen dat deze berichtgeving eenzijdig is, gaan we ook nog even naar Al Jazeera, voor het broodnodige evenwicht.

Libya’s football revolution
Geüpload door AlJazeeraEnglish op 24 jan 2012

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

38 Reacties op “Libië update: Nu noemt men het een burgeroorlog!”

Laat een reactie achter

U dient te zijn ingelogd voor het plaatsen van een reactie.