Archief
Artikelen

(Hörchner in de hoek van de cel, getekend door een medegevangene)

Robert Hörchner heeft het verslag van zijn verblijf in de Poolse gevangenis op zijn website geplaatst, voorzien van vele bijlagen. Hörchner zat 10 maanden lang met 8 man opgesloten in een cel met vier stapelbedden. Na afloop bleek hij te lijden aan schurft, ringworm, zware ondervoeding en overspanning. Hörchner wil dat dit bekend wordt, omdat ook anderen het slachtoffer worden. Hij heeft daartoe contact gezocht met Catherine Heard, directeur van Fair Trials International, en vervolgens met de Nederlandse pers.

Britten en slachtoffer Robert Hörchner willen dat Den Haag ogen opent, kopte Bart Mos op donderdag 10 februari in de papieren editie van de Telegraaf.

Cor Disselkoen, de zieke fruithandelaar uit Delft die drie weken geleden onderdook omdat hij op basis van vage beschuldigingen uit 1997 aan Polen uitgeleverd dreigde te worden, krijgt hulp van een internationale groep van juristen. De uit voornamelijk Britse advocaten bestaande organisatie FTI (Fair Trials International, ‘eerlijke rechtspraak internationaal’) noemt het verbijsterend dat Nederland zó makkelijk onderdanen uitlevert aan een land met een rammelend rechtssysteem, waar zich bovendien middeleeuwse taferelen in gevangenissen afspelen.

Uitkleden

Het afgrijzen is van Catherine’s gezicht te lezen als Robert Hörchner, die enkele jaren geleden zelf tien maanden onschuldig in voorarrest zat in een Poolse cel, tijdens de bijeenkomst vertelt over zijn ervaringen met het gevangeniswezen en rechtssysteem daar. Beschimpt door een rechter en ontvangen door een cordon van bewakers met agressief blaffende Duitse herdershonden voor wie hij zich moest uitkleden, werd hij in 2007 samen met zeven anderen, „voornamelijk brede kale getatoeëerde criminelen” in een cel gesmeten.

„Ik sliep naast een blinde psychopaat die veroordeeld was wegens het vermoorden van meerdere mensen door hun schedel op de grond kapot te beuken. De man was incontinent en kreeg regelmatig hevige woedeaanvallen. Ik heb maandenlang geen oog dichtgedaan. Een andere man in de cel was een seriemoordenaar, eveneens geestelijk gestoord, die door mijn celgenoten met slaapmiddelen rustig werd gehouden. Ze maalden handenvol slaappillen door zijn eten. Het kon ze niets schelen als hij daar door zou overlijden. Het was puur overleven”, zegt Hörchner, die eenmaal terug in Nederland een half jaar in het ziekenhuis moest blijven wegens een extreme in de cel opgedane besmetting met schurft en ringworm. „Mijn hele lijf zat onder. Ik krabde ’s nachts mijn huid overal open. In het ziekenhuis hadden ze nog nóóit zoiets gezien. De Poolse gevangenisdokter had me al die maanden uitsluitend vaseline voorgeschreven tegen de schurft. Die kreeg ik mee in een potje waarin volgens het etiket tomatensoep had gezeten.”

Volgende week donderdag spreekt een Kamercommissie van Justitie en Veiligheid onder meer over de problemen met arrestatiebevelen uit Polen. SP-kamerlid Gesthuizen zal daarbij opnieuw de situatie van Disselkoen ter sprake brengen.

Tot zover Bart Mos in de Telegraaf. Sharon Gesthuizen, veel succes gewenst en dank je wel! Misschien wil minister Opstelten zelf even ophoepelen naar Polen. Want zijn bezuinigingen op de Nederlandse rechtsstaat horen in ons land niet thuis!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter