Archief
Artikelen

Marshall Rosenberg is een Amerikaanse psycholoog van Joodse afkomst. Hij woonde als kind in een zwarte wijk in Detroit en hij verbaasde zich over het zinloze geweld tijdens rassenrellen. Als klinisch psycholoog en politiek activist heeft hij een methode ontwikkeld om op een geweldloze manier te communiceren. Deze methode werkt zowel bij echtelijke ruzies en problemen van ouders met hun kinderen, als in situaties waarin de politieke spanningen hoog oplopen. Maar hij is ook van toepassing op een persoon die met zichzelf overhoop ligt. Het is echter geen therapie, maar een leerproces in het herkennen van de eigen behoeften en die van anderen.

Rosenberg heeft ook een boek geschreven: Geweldloze Communicatie. Hij is de oprichter en directeur van het Center for Nonviolent Communication. Deze organisatie is in talloze landen actief. Ook in Nederland zijn trainers in deze methode te vinden: Jan van Koert en Martin van der Meulen. Zij leiden weer andere mensen op, dus wellicht woont er ook bij u in de buurt een trainer. In de volgende video vertelt Rosenberg wat de essentie is van zijn methode.

Marshall Rosenberg: geweldloze communicatie duurt 20 minuten.

Om de mensen te leren om op deze manier te communiceren, maakt Rosenberg gebruik van twee sokpoppen: een jakhals en een giraf. De jakhals staat voor alle oordelen waarmee we naar elkaar (of ons zelf!) luisteren en waarmee we elkaar graag om de oren slaan, omdat ons dat een gevoel van controle geeft. De giraf luistert niet naar het oordeel zelf, maar vraagt naar de menselijke behoefte die achter het oordeel ligt. Met deze poppen speelt Rosenberg een rollenspel met zijn cursisten. Geen diepgravende zielenknijperij, maar lachen om de dwaze manier waarop we onszelf voortdurend voor de gek houden en ons onduidelijk uitdrukken.

Rosenberg is bepaald geen zweverige goedheiligman. Hij heeft bij voorbeeld ook trainingen gegeven aan Palestijnen in een vluchtelingenkamp. De eerste reactie van sommige Palestijnen op de aanwezigheid van deze Amerikaanse Jood waren uiterst agressief en beledigend. Door te luisteren naar de behoefte die achter dit harde oordeel ligt, wist Rosenberg hen echter te overtuigen van de kracht van geweldloze communicatie. Het is een vreedzame taal die iedereen aanspreekt!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “Marshall Rosenberg: geweldloze communicatie”

 • MosterdNa deMaaltijd:

  leuk dat je er aandacht aangeeft.

 • Wunjo:

  Mooie tegenhanger voor alle verbaal geweld in de media. Als je kinderen, die alles klakkeloos kopiëren, tegen elkaar soms hoort, ze lijken wel in de middeleeuwen te leven…

 • mr. drs. BOU:

  Beste Wunjo,

  In de Middeleeuwen deed men dit nog niet zo.
  Vergelijk maar eens een Gregoriaanse opera (bij voorbeeld van Hildegard von Bingen) met een heavy metal hard rock concert.

  Wat ik zo boeiend vond in die docu over water, was de manier waarop het kristalliseerde nadat men het water had laten luisteren naar Bach, Mozart, Beethoven en hard rock. Verbazend! Het zesde deeltje vanaf ongeveer voorbij minuut 2.

  Ik heb geen laboratorium en ook geen microscoop, maar hoe zou het kristal van een raga er uitzien? Dat zijn van die kleine dingen die ik me dan afvraag…

  Is er ook een laborant of analist in de zaal? 😉

 • Erik:

  Beste Bou,

  Bedankt voor je publicatie over NVC, het toeval wil dat ik zeer recent hetvolgende gepubliceerd heb hierover (helaas engelstalig)

  Spiritual Basis of Non Violent Communication

 • mr. drs. BOU:

  Beste Erik,

  Welkom op BOUblog en dank je wel. Dat is een mooi interview!

  Het mooie van Rosenberg vind ik dat hij zo to the point en praktisch is. Hij zweeft niet weg in allerlei psychologische of spirituele flauwekul.

  Ik heb van hem ooit ook langere trainingsvideo’s mogen bekijken. Deze staan helaas niet op internet, maar het principe is simpel: Als je een hyena hoort huilen, jank dan niet terug, maar steek je nek uit en vraag vriendelijk waar die hyena behoefte aan heeft. Voor de vervulling van deze behoefte is niemand verantwoordelijk, behalve de hyena zelf! Zodra een hyena begrijpt wat zijn behoeften zijn, verandert hij vanzelf in een giraf die graag zijn nek uitsteekt om deze behoeften te vervullen.

  Ik vond het een leuke training! 😉

 • Erik:

  Bou,

  Deze staan wel degelijk op youtube (enkele uren training)

  Bou,

  Foutje in de link, 2e poging …
  Verdikkeme, 3e poging dan

  Ook misschien interessant voor jou en je lezers:

  THE GREATEST EPIDEMIC SICKNESS KNOWN TO HUMANITY: PART 1

  Deze drie reacties werden bewerkt tot een reactie,
  door BOU

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Erik!

Laat een reactie achter