Archief
Artikelen

BOUblog gaat kerstvakantie houden. De komende weken ben ik daarom bij vlagen enige dagen niet aanwezig. Normaal kijk ik iedere morgen even naar de reacties en meestal staat ook de rest van de dag mijn computer aan, met Internet stand by. Maar de komende weken zal ik af en toe afwezig zijn. Ik wens alle lezers veel plezier en gezellige dagen. Voor wie zich verveelt of eenzaam voelt, staan er op BOUblog genoeg vrolijke, mooie, indringende of leerzame reportages. Voor wie alles al gezien heeft, voeg ik er nog een film aan toe. De hilarische speelfilm Brazil stamt uit 1985, maar hij blijkt tijdloos.

Brazil is zowel een dystopie als een romantische komedie. In een maatschappij die wordt beheerst door een totalitaire bureaucratie, heeft de strijd tegen het terrorisme de hoogste prioriteit. De collateral damage spat dan ook alle kanten uit. De decors en kostuums doen zowel denken aan de jaren ’30 van de vorige eeuw, als aan Lady Gaga. De stand van de techniek is een kruising tussen de jaren ’50 en de ruimtevaart. Hoewel gemaakt in 1985, blijkt de film eerder een persiflage op de huidige tijd. De film dankt zijn titel aan het muzikale thema, Aquarelo do Brazil, geschreven door Ary Barroso in 1939. Voorpret, ook voor de kinderen:

Aquarela do Brasil duurt 8 minuten

Brazil werd genomineerd voor 2 Oscars en won verscheidene prijzen. De regisseur is Terry Glliam, die samen met anderen ook het script schreef. De hoofdrollen worden gespeeld door Jonathan Pryce als Sam Lowry en Kim Greist als Jill Layton.

Sam Lowry is een dromerige jonge man met een stinkend rijke moeder. Hij droomt van een meisje waarvan hij slechts het gezicht kent op de bewakingscamera’s. In zijn dromen is hij een geharnaste engel die haar wil redden. In zijn werk wordt hij geconfronteerd met een probleem rond een zekere Buttle, een brave huisvader die wegens een typefout, veroorzaakt door een dode vlieg, ten onrechte wordt gearresteerd. De werkelijke terrorist, hij heet Tuttle, blijkt een recalcitrante verwarmingsmonteur die genoeg had van alle bureaucratische fratsen en nu op eigen houtje verwarmingen repareert.

Jill Layton is de bovenbuurvrouw van de familie Buttle. Na de arrestatie van haar man verkeert mevrouw Buttle in shock, waarop Jill voor haar gaat informeren naar meneer Buttle. Deze heeft tijdens de ondervraging een hartstilstand gekregen, waarna de administratie de onterechte arrestatie ontdekt en in de doofpot wil stoppen. Helaas heeft Buttle echter reeds betaald voor zijn ondervraging. Dat geld moet worden gerestitueerd aan mevrouw Buttle, om de doofpot te sluiten. Die opdracht gaat naar Sam, waardoor deze kennis maakt met Jill. Zij blijkt het meisje uit zijn dromen.

Deze romantische komedie is nogal explosief. Omdat Jill informeerde naar Buttle, staat ze nu op de lijst van gezochte terroristen. De dromerige Sam doet er alles aan om haar te redden. Hij aanvaardt daartoe een promotie, waardoor hij deel uitmaakt van de Geheime Dienst, maar hij komt zelf in gevaar. En intussen is het Kerstmis… Halleluja en geniet!

Brazil duurt 2 uur en een kwartier.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Vrolijk midwinterlicht en veel plezier in Brazil”

 • Eheu:

  Dank Bou. Brilliante film. Tijdloos zoals je zegt. Beetje eigenaardig daarom dat ik hem nog nooit had gezien, alleen maar figuurlijk (in de zin van meegemaakt) en niet letterlijk. Misschien is het een wel de oorzaak van het ander, en vice-versa. Zodat al het letterlijke en figuurlijke rampzalig door elkaar gaat lopen, net als alles letterlijk en figuurlijk door elkaar gaat lopen.
  Nee, ik ben niet in de war (hoogstens figuurijk, natuurlijk wordt je daar letterlijk nogal confuus van). Een wereld waarvan je kunt zeggen dat er met het weer, de waarneming en de tijd gespeeld wordt, díe kun je niet anders dan letterlijk stapelgek noemen, op wetenschappelijke quantum-fysische wijze gek wellicht, maar daarom niet minder levensgevaarlijk in de war.

  Ik had het al eens gezegd, imho is die rampzalige verwarring voor een groot deel te wijten aan het feit dat mensen niet kunnen lezen. En een aardige graadmeter voor de gevaarlijke macht daarvan, vormt het overwicht dat aan de heilige schrift ontleende frasen in een bepaalde cultuur hebben, anders gezegd: de mate waarin literatuur en kennis over cultuur in een samenleving ontbreekt. Want in diezelfde mate zal men niet kunnen lezen, vooral ook niet die heilige geschriften zelf waar men zo driftig en dwingend citeert. Ik geloof dat dat soort analfabetisme dat heel goed met superieure rationaliteit samengaat, garant staat voor een vreselijke barbarij.

  In zo’n ‘cultuur’ is taal alleen nog maar een instrument of werktuig, dat wil zeggen ze bestaat uit formules, ‘commands’ en slogans ofwel ‘ideologie’, in een bepaalde niet alledaagse zin gezegd (omdat ze voor een groot deel bestaat uit hyper rationele waandenkbeelden)
  Ik had alleen nooit gedacht dat dat analfabetisme politiek gezien bij ‘ons’ in het ‘judeo-christelijke-humanistische’ en ‘verlichte’ Westen zo machtig was, en dat het zo arrogant en fanatiek is als ik helaas persoonlijk heb mogen ondervinden.

  Afijn, ondertussen amuseer ik me kostelijk en, vrees ik. op superieure dus ernstige wijze met de stukjes van kleintje muurkrant de laatste dagen. Zijn weer goed op dreef. Kijk dát zijn journalisten, dat zie je alleen al aan de stijl. Prachtig! Frisse lucht in de beerput! Wat zeg ik, dánk zij de beerput.

  Kijk, dat is échte rationaliteit en echt realisme, omdat het echte kunst is.

  We zouden een nieuw soort van ‘denkbeweging’ kunnen oprichten, zoiets als ‘het fantástische realisme’ (sic! dus niet ‘fantastisch’). Zou misschien wat rede in de waanzin brengen….

  Keep up the good work y’all. Iedereen oprecht een ‘fantástisch’ nieuw jaar toegewenst!

  Groet

  Eheu!

 • mr. drs. BOU:

  Beste Eheu,

  Bedankt voor de tip en ik ben Kleintje aan het bijlezen.
  Inderdaad, ik lach me slap:

  Tijd voor een democratisch muziekje. Nacht op de Kale Bilderberg van Grimski Molotov. Daar word je blij van.

  Ondanks de Ausradierung van talloze bewijsstukken lijkt het op handen zijnde proces toch een volksfeestje te worden. Met nucleaire hapjes en snuffelwijn. Wij houden u op de Jungfrau. Stay tuned.

  weg met ’t biometrisch paspoort!

  🙂 🙂 😉

Laat een reactie achter