Archief
Artikelen

Dat er dit jaar in Rusland door de droogte en de extreem warme zomer talloze bosbranden en veenbranden zijn ontstaan, zal niemand zijn ontgaan. In Moskou was de lucht mistig van de rook. De Telegraaf schreef: “Bij de bosbranden ontstaan rook, koolmonoxide, stikstofoxiden en andere giftige gassen.” Maar dat blijkt slechts een halve waarheid, want deze branden woedden ook op plaatsen die ernstig zijn vervuild met radioactiviteit. De rook is daardoor niet alleen giftig, maar radioactief!

De bosbranden bedreigden nucleaire onderzoekscentra, maar dat liep gelukkig nog goed af. Wat de media niet vertelde, is dat sommige bossen in Rusland ernstig zijn vervuild door de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986. Bovenstaande kaart geeft de straling weer in 1996. Volgens Greenpeace heeft deze ramp reeds aan minstens 200.000 mensen het leven gekost, waarbij men verwacht dat het aantal doden zal oplopen tot minstens 100.000.

Maar ook de radioactieve rook van verbrande bossen kan schade aanrichten. Een klein bericht op een kleine website begon aldus:

MOSCOW, Aug 5 (Reuters) – The Russian government warned on Thursday that the country’s deadliest wildfires in nearly four decades posed a nuclear threat if they are not contained, as the death toll rose to 50 and the blazes continued to spread.

Het gaat dan onder andere om bosbranden in de omgeving van Tsjernobyl. Weliswaar is de ramp met de kernreactor nu bijna 25 jaar geleden, maar de halveringstijd van plutonium loopt in de miljoenen jaren! De gevolgen blijven desastreus, ook al ziet men niets. Op Veterans Today stond onlangs dit bericht: EVACUATE NOW!: This is Not a Drill. Misschien kunnen deze veteranen ons ook vertellen wáár we nog veilig heen kunnen gaan. Bikini Island misschien, in de Stille Oceaan? Of blijven we toch maar wonen in de buurt van Borssele?

De gevolgen van de ramp met de kernreactor van Tsjernobyl zijn ernstig onderschat. Langdurige blootstelling aan zwakke straling blijkt te leiden tot meer gezondheidsproblemen en geboorteafwijkingen dan men heeft voorzien. Kernenergie is niet veilig en bied daarom geen optie om de energievoorziening veilig te stellen. Er zijn wel veilige opties, maar deze vereisen een vergaande decentralisatie van de energievoorziening, gepaard aan een sobere en energiezuinige levenswijze. Te denken dat het zo nog verder kan gaan, lijkt echter nog het meest op het gedrag van lemmingen.

De volgende reportage geeft een goed overzicht van de ramp in Tsjernobyl. Hij bestaat uit beelden van de eerste dagen, video’s, films en foto’s, en interviews met ooggetuigen, militairen, wetenschappers, journalisten, artsen en arbeiders die tijdens de reddingsoperatie werden blootgesteld aan straling. De kerncentrale werd uiteindelijk afgedicht met een zogenaamde sarcofaag. Deze begint nu te lekken. Er zou eigenlijk nog een sarcofaag omheen moeten worden gebouwd, maar de Sovjet Unie bestaat niet meer en het verarmde land Oekraïne heeft er het geld niet voor.

The True Battle of Chernobyl Uncensored duurt een uur en 33 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Tsjernobyl en de radio-actieve bosbranden”

 • GB:

  De oorlog op de vrije mens is begonnen , eerst de z.g olieramp in de golf van Mexico,die al het leven daar vernietigd heeft ,tel daar de miljoenen liters corefix die de schijnheilige al gore, die c.e.o is bij het bedrijf die dit zeer giftige spul fabriceerd, de zee ingepomt is, en spoedig is er geen vis meer in de wereldzeeen.
  Dan deze bosbranden die de lucht zwaar vervuilen met idd de radioactive straling en die de graanoogst vernietigd.
  Tel alles bijelkaar op en je ziet alle bijbelse prophecies werkelijkheid worden, de wereldse ”elite” wil minder mensen op deze planeet, dus hoe kun je dit beter bereiken met een wereldwijde voedselschaarste..

 • petje:

  Wist niet in welke draad deze info te plaatsen..

  De stad Groningen is gelukkig gestopt met een project van een breed dekkend draadloos internet via Wifi i.p.v. via hotspots waar enorme volksgezondheids- en milieuproblemen aan kleefden. Deze problemen zijn overigens nooit serieus genomen door de bestuurders van deze progressieve stad in het Noorden..
  http://tweakers.net/nieuws/70399/stichting-draadloos-groningen-zegt-contract-met-unwired-holding-op.html
  http://www.stralingsvrijkind.nl/

  Er zijn toch ook wel recente beangstigende wetenschappelijke bevindingen van de TU Delft en Universiteit van Wageningen over de schade van massaal gebruik van draadloos internet (en wellicht draadloos bellen met mobieltjes) op mens en milieu.

  ‘Bomen lijden onder draadloos internet’
  19-11-2010 15:35:47

  In Alphen aan de Rijn scheurden bomen de afgelopen jaren uit hun bast, kregen last van bloedingen en zogeheten bastknobbels. Kortom ze waren flink ziek. De oorzaken van de ziekte waren moeilijk aan te wijzen en daarom liet de gemeente onderzoek doen. Onder anderen onderzoekers van de TU Delft en de Wageningen Universiteit bogen zich over het probleem en kwamen met een opmerkelijk resultaat: straling van draadloos internet – WiFi – is de oorzaak van de zieke bomen. Hierover een gesprek met onderzoeker en hoogleraar plantcelbiologie van de Wageningen Universiteit André van Lammeren.

  http://radio.tros.nl/?page=detail&p=44043&type=broadcast&col=left&userPage=nieuwsshow

 • mr. drs. Bou:

  Chernobyl disaster, een zandtekening van Evanescence Tribute duurt 13 minuten.

  The Chernobyl disaster was a nuclear accident that occurred on 26 April 1986 at the Chernobyl Nuclear Power Plant in the Ukrainian SSR (now Ukraine). An explosion and fire released large quantities of radioactive contamination into the atmosphere, which spread over much of Western Russia and Europe. It is considered the worst nuclear power plant accident in history, and is one of only two classified as a level 7 event on the International Nuclear Event Scale (the other being the Fukushima I nuclear incident, which is considered far less serious and has caused no direct deaths). The battle to contain the contamination and avert a greater catastrophe ultimately involved over 500,000 workers and cost an estimated 18 billion rubles, crippling the Soviet economy.

  The disaster began during a systems test on 26 April 1986 at reactor number four of the Chernobyl plant, which is near the town of Pripyat. There was a sudden power output surge, and when an emergency shutdown was attempted, a more extreme spike in power output occurred, which led to a reactor vessel rupture and a series of explosions. These events exposed the graphite moderator of the reactor to air, causing it to ignite. The resulting fire sent a plume of highly radioactive smoke fallout into the atmosphere and over an extensive geographical area, including Pripyat. The plume drifted over large parts of the western Soviet Union and Europe. From 1986 to 2000, 350,400 people were evacuated and resettled from the most severely contaminated areas of Belarus, Russia, and Ukraine. According to official post-Soviet data,about 60% of the fallout landed in Belarus.

  The accident raised concerns about the safety of the Soviet nuclear power industry, as well as nuclear power in general, slowing its expansion for a number of years and forcing the Soviet government to become less secretive about its procedures.

  Russia, Ukraine, and Belarus have been burdened with the continuing and substantial decontamination and health care costs of the Chernobyl accident. Thirty one deaths are directly attributed to the accident, all among the reactor staff and emergency workers. A UNSCEAR report places the total confirmed deaths from radiation at 64 as of 2008. Estimates of the number of deaths potentially resulting from the accident vary enormously: the World Health Organization (WHO) suggest it could reach 4,000; a Greenpeace report puts this figure at 200,000 or more; a Russian publication, Chernobyl, concludes that 985,000 excess deaths occurred between 1986 and 2004 as a result of radioactive contamination.

Laat een reactie achter

Recente reacties