Archief
Artikelen

De Exxon Valdez was een olietanker die op 24 maart 1989 aan de grond liep bij Bligh Reef, een eiland voor de kust van Alaska. De schuldige bleek BP, dezelfde maatschappij die nu verantwoordelijk is voor de ramp in de Golf van Mexico. Twintig jaar later lijkt BP niets te hebben geleerd van de ramp met de Exxon Valdez! Maar als we iets verder kijken dan de olievervuiling in Alaska, dan is er nog een andere schuldige: deregulering…

BP is een Brits bedrijf dat ook actief is bij het boren naar olie in de Noordzee. Op de Shetland Eilanden ten noorden van Schotland staat een terminal van BP, in een kwetsbaar natuurgebied. Het milieu is daar brandschoon, er wordt geen druppel olie gemorst, want dat is tegen de regels. In de Verenigde Staten, Land of the Free and the Brave, zijn die regels veel soepeler. BP is een grote corporatie en het doel van iedere corporatie is maximale winst. Als BP zich in Schotland niet houdt aan de regels, dan trekt men daar de vergunning in. Op de Shetland Eilanden gedraagt BP zich daarom anders dan in de Golf van Mexico of in Alaska.

Een zelfde situatie bestaat voor de Shell. Er staan raffinaderijen in het Botlek-gebied, maar het strand van Hoek van Holland is gewoon schoon. In Nigeria vergiftigt Shell echter de hele Niger-delta. De strenge regels die in Nederland gelden, bestaan daar niet. De enige reden dat Shell niet het hele Rijnmond-gebied vergiftigt, is dat de Nederlandse wet dit verbiedt!

De volgende documentaire werd in januari 1990 uitgezonden door Channel 4. Ruim 20 jaar na dato is deze docu opeens weer actueel. De ramp met de Exxon Valdez was tot voor kort de grootste olieramp in de VS. Maar tegenwoordig is alles groter en zeker niet beter! Met excuses voor het bibberige beeld.

Slick Operators – BP Oil Spill duurt 25 minuten.

Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen rond de olieramp in de Golf van Mexico, kan terecht op deze website. Op dit moment boort BP twee reliefwells. In augustus zullen deze de lekkende bron hebben bereikt. Als het daarna niet lukt om het gat te dichten, dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “BP en de ramp met de Exxon Valdez 1989”

 • petje:

  Steeds BP. Is het toeval dat de CEO’s van BP steeds deel hebben genomen aan de meetings van de Bilderberg groep..?

  BP CEO Tony Hayward is Part of the Bilderberg Group..

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Hayward

  Other positions

  Hayward was a member of the Citibank advisory board, from 2000 to 2003[16]. Hayward is presently senior independent non-executive director of Corus Group, appointed in April 2002, and a non-executive director of Tata Steel. Hayward is a committee member of Audit, Nominations and Health, Safety and Environment[17]. Hayward was appointed a Companion of the Chartered Management Institute in September 2005[18]. Hayward is an active member of the Bilderberg Group.
  Other positions

  Hayward was a member of the Citibank advisory board, from 2000 to 2003[16]. Hayward is presently senior independent non-executive director of Corus Group, appointed in April 2002, and a non-executive director of Tata Steel. Hayward is a committee member of Audit, Nominations and Health, Safety and Environment[17]. Hayward was appointed a Companion of the Chartered Management Institute in September 2005[18]. Hayward is an active member of the Bilderberg Group.

  They deleted any record of it.

  “This page was last modified on 11 June 2010 at 02:46.”

  http://www.godlikeproductions.com/forum1/message1067229/pg1

Laat een reactie achter