Archief
Artikelen

Vandaag herdenken we de Slachtoffers van de 2e Wereldoorlog. De Koningin legt dan een krans op de Dam: Zoveel Nederlanders sneuvelden voor Vrijheid, Volk en Vaderland. Een volk dat voor tirannen zwicht… Joden, Zigeuners, Communisten en homo’s in concentratiekampen. Miljoenen mensen omgekomen, honger en ellende, soldaten op het slagveld, burgers in bombardementen. Het Vrije Westen won, maar daarmee was de oorlog niet voorbij.

Herdenk vandaag ook de doden die vielen bij het geallieerde bombardement op Dresden. Herdenk Hiroshima en Nagasaki, herdenk ook Vietnam en de Killing Fields van Cambodja.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Cambodja zwaar gebombardeerd door Amerikaanse B-52-bommenwerpers. Zij hadden als doelwit de Vietcong en de Ho Chi Minh-route. Na Laos was Cambodja het zwaarst gebombardeerde land in Zuidoost-Azië, er vielen naar schatting 600.000 burgerslachtoffers.

In 1970 vielen Amerikaanse en Zuid-Vietnamese troepen Cambodja binnen om aldaar gelegerde Vietcongtroepen aan te vallen. Ook werd het platteland voortdurend gebombardeerd. Deze bombardementen richtten zich op de Cambodjaanse guerillabeweging Khmer Rouge, maar er kwamen ook duizenden burgers om. De boerenbevolking vluchtte naar de hoofdstad, of sloot zich aan bij de Rode Khmer. In april 1975 moest de VS zich verslagen terugtrekken uit Vietnam en de rest van Zuidoost Azië.

Daarop wierp de Rode Khmer de regering van Lon Nol omver en kwam Pol Pot aan het bewind. Zijn Rode Khmer leger oefende een waar schrikbewind uit Tussen 1,5 miljoen en 2,5 miljoen mensen werden vermoord, volgens de bekentenis van Pol Pot slechts 800.000, maar volgens Vietnamese bronnen wel 3 miljoen. Dit was ongeveer 25% van de Cambodjaanse bevolking.

De Killing Fields is een speelfilm uit 1984 over de genocide in Cambodja. Hoewel het script is verzonnen, berust het op ware gebeurtenissen en het geeft daarvan een goed beeld. Tijdens het Pol Pot regime zat het land potdicht voor journalisten en fotografen. In deze film kan een Amerikaanse fotograaf niet wegkomen, als de VS zich terugtrekt. Daarop volgden de zuiveringsactie van de tiran Pol Pot in zijn “Jaar Een”. Voor zijn ogen speelt zich een vreselijk tafereel af. Iedere intellectueel wordt als “reactionaire burger” gedwongen om de stad te verlaten, om op het platteland te worden “heropgevoed” in kampen. Rond die kampen groeiden de Killing Fields, waar de lijken werden gedumpt van “opstandige” gevangenen. Velen stierven in de kampen ook van honger en gebrek.

The Killing Fields (1984) bestaat uit 13 delen en duurt 145 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Herdenk ook de Killing Fields van Cambodja”

Laat een reactie achter

Recente reacties