Archief
Artikelen

De documentaire reeks uit 1983 van Gwynne Dyer, over de oorlog en de manier waarop deze wordt gevoerd, laat duidelijk zien hoe zinloos de moderne oorlogvoering is. Toch gaan de oorlogen gewoon door, terwijl intussen wordt gedreigd met kernwapens! De meeste mensen hebben geen enkel besef van de consequenties van een nucleaire bom. De volgende documentaire van John Pilger is eveneens gemaakt in 1983. Hij gaat over de geheimhouding waarmee de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki werden omgeven en de propaganda die daarop volgde.

De twee atoombommen die in 1945 op Hiroshima en Nagasaki werden afgeworpen, hadden de codenamen Fat Man en Little Boy. Na afloop verklaarde president Truman: “The experiment has been an overwhelming success.” De overweldigende gevolgen van dit succes werden vervolgens geheim verklaard, het westerse publiek mocht vooral geen beelden zien van het menselijke leed dat was aangericht. Daarop volgde de wapenwedloop tussen de VS en Rusland, terwijl de VS atoombommen plaatste op het grondgebied van de Europese bondgenoten. Dit alles zou in het belang zijn van de veiligheid. Pas in 1968 werden de filmbeelden vrijgegeven van de menselijke ellende in Hiroshima en Nagasaki.

Daarop volgde een periode waarin de publieke opinie zich langzaam maar zeker tegen de kernwapens keerde. In de jaren ’80, toen deze documentaire werd gemaakt, was de anti-kernbom beweging op zijn hoogtepunt. Daarna stortte het imperium van de Sovjet Unie in, het communistische machtsblok viel uiteen. De Koude Oorlog was voorbij en de angst voor een kernoorlog verdween daarmee eveneens. Maar de atoombommen zijn daarmee niet verdwenen!

Inmiddels hebben de kernwapens zich over de hele wereld kunnen verspreiden. Rusland en later ook China zagen zich genoodzaakt om aan de wapenwedloop mee te doen. Nadat de Sovjet Unie in 1989 uiteenviel, nam de wapenwedloop niet af, in tegendeel. Israël, Noord Korea, Pakistan en India hebben nu in elk geval atoomwapens, terwijl de VS ze in voorraad houden op al hun militaire basissen, wereldwijd. Iran heeft geen kernwapens, maar dat land heeft nog wel een grote voorraad aan olie en gas. Dat Iran nu wordt beschuldigd van het voornemen om kernwapens te produceren, waarop de VS oproepen tot een economische boycot van Iran, maakt deel uit van de propaganda waarmee deze permanente staat van wereldwijde oorlog gepaard gaat.

In deze documentaire geven vele deskundigen hun mening over de nucleaire wapenwedloop. Geen van hen denkt dat de wereld daardoor veiliger is geworden. Alle kernwapens de wereld uit, dat moet mogelijk zijn. Maar tot op heden ontbreekt de politieke wil. De documentaire lijkt wellicht verouderd, maar de dreiging is niet afgenomen, maar toegenomen. De oorlog is misschien achterhaald, maar de vrede is nog ver weg! Deze speelfilm op BOUblog mag dan intens deprimerend zijn, maar dit komt wel dicht bij de verwoestende waarheid van Hiroshima en Nagasaki.

John Pilger: The Truth Game duurt een uur en 20 minuten.

Hij bestaat uit 12 delen van 6-9 minuten. Deel 3 hapert halverwege, dat ligt niet aan uw computer, maar aan de opname.

The Truth Game (John Pilger) bestaat uit 12 delen.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Kernwapens en het spel met de waarheid”

 • mr. drs. BOU:

  Atomic Cover-Up: The Hidden Story Behind the U.S. Bombing of Hiroshima and Nagasaki.

  9 aug 2011: DemocracyNow! – As radiation readings in Japan reach their highest levels since the Fukushima Daiichi nuclear power plant meltdowns, we look at the beginning of the atomic age. Today is the 66th anniversary of the U.S. atomic bombing of Nagasaki, which killed some 75,000 people and left another 75,000 seriously wounded. It came just three days after the United States dropped an atomic bomb on Hiroshima, killing around 80,000 people and injuring some 70,000. By official Japanese estimates, nearly 300,000 people died from the bombings, including those who lost their lives in the ensuing months and years from related injuries and illnesses. Other researchers estimate a much higher death toll. Democracy Now! airs an account of the 1945 atomic bombing of Nagasaki by the pilots who flew the B-29 bomber that dropped that bomb, and feature an interview with the son of Pulitzer Prize-winning journalist George Weller, who was the first reporter to enter Nagasaki. He later summarized his experience with military censors who ordered his story killed, saying, “They won.” Democracy Now! interviews Greg Mitchell, co-author of “Hiroshima in America: A Half Century of Denial,” with Robert Jay Lifton. His latest book is “Atomic Cover-Up: Two U.S. Soldiers, Hiroshima & Nagasaki and The Greatest Movie Never Made.”

Laat een reactie achter

Recente reacties