Archief
Artikelen

Chemisch en nucleair afval stinkt, niet alleen in Napels, maar ook in Nederland! De gifschip-dumper Theo Cranendonk is weer op vrije voeten, maar de MSM zwijgt als het graf. De advocate van de maffia-spijtoptant Francesco Fonti, heeft een zwijgplicht en de Italiaanse journaliste die het gifschip-schandaal toch naar buiten bracht, is ontslagen. Kleintje Muurkrant meldt in Ship Ahoy 19:

vrijdag 2 april 2010
Een dame met kloten. Die Antonella Grippo. Zij stelde ooit in haar talkshow op de Calabrische teeveezender Telespazio advocate Claudia Conidi in de gelegenheid om voor de camera’s eens flink gas te geven. Ondermeer over de rol van verschillende keurig ogende ondernemingen bij de illegale dump van ellendige shit en illegale wapenleveranties die door de ‘Ndrangetha werden verzorgd. Zoals Euro Rifiuti, Fin Chart, Ligure Abrisivi en Finance and Trade Service. Dat laatste bedrijfje was trouwens de Zwitserse outfit van onze Rotterdamse amico Theodor Cranendonk. De rijk geworden scharrelaar, die dankzij de welwillende medewerking van ons OM en niet gehinderd door onze wakkere mainstream pers vrolijk fluitend over de Westerkade banjert, terwijl ie ten zuiden van de Alpen nog zo’n tien jaar tegoed heeft. Die Antonella dus heeft de zak gekregen. Haar programma Perfidia is van de buis. Streep erdoor. Finito. Een kaal persberichtje. U wordt bedankt.
Zo gaat dat in een EU-land waar de grootste politieke partij “Volk van de Vrijheid” heet en elke kritiek op haar beleid bestempelt als smerig gekonkel van de linkse kerk. Good night, and good luck.

Het gaat bepaald niet alleen om het gifschip Probo Koala, een gif-schandaal dat in Nederland bekend werd omdat het schip was vertrokken vanuit Amsterdam. Het gaat evenmin alleen om het afzinken van tientallen schepen met giftig en radio-actief afval in de Middellandse zee en verre omstreken. Het blijkt te gaan om miljarden die door de maffia worden verdiend aan het “verwerken” van chemische en radioactieve troep. En het gaat om de verwevenheid van deze maffia met de politiek.

Op 23 mei 2007 stond in De Trouw:

In de straten van Napels ligt naar schatting 3000 ton stinkend afval weg te rotten. In de randgemeenten is het nog erger: die gaan gebukt onder 12.000 ton vuilnis. Sinds vorige week lopen de vuilcontainers over en klagen bewoners over ratten en vliegen. ’s Nachts worden tientallen afvalhopen in brand gestoken, om het vuil kwijt te raken. De dikke, zwarte rook die daarbij ontstaat zit vol giftig dioxine. Bezorgde ouders houden hun kroost daarom binnen.

Het afval blijft op straat liggen omdat de vuilnisophaaldienst het nergens kwijt kan. De bestaande vuilnisbelten zijn tjokvol en verwerkingsinstallaties zijn er niet. Bovendien produceren de Napolitanen erg veel vuil, dat nog altijd niet wordt gescheiden.

De vuilniscrisis in Napels is niet nieuw. Sterker nog: het is elk jaar hetzelfde liedje. Het storten en verwerken van huisvuil is nergens in Italië een groot probleem, behalve aan de voet van de Vesuvius. Daar wil het maar niet lukken. Wanneer de vuilniszakken zich weer eens tot grote hoogte opstapelen, roept iedereen moord en brand. Waarop Rome de zoveelste ’vuilniscommissaris’ benoemt, die vervolgens niets kan doen om het probleem op te lossen.

Begin 2008 schreef het NRC iets over het afval van Napels en in de loop van dat jaar kwamen er steeds meer berichten over in onze kranten. De trieste waarheid achter deze stinkende berichten blijkt dat de Italiaanse maffia zich heeft ontfermd over het ophalen van de vuilnis van Napels. In Calabrië, rond Napels, wordt giftig afval gedumpt, dat vervolgens wordt bedekt met huisvuil. Daarom wil de maffia het ophalen van huisvuil in eigen hand houden, daarom ook verzetten ze zich tegen het bouwen van vuilverbrandingsovens. Op 19 juni 2008 besteedde Netwerk daar even wat aandacht aan, vanaf minuut 11.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Hoewel Berlusconi in 2008 beterschap beloofde, is ook dit jaar het afval van Napels weer een probleem. RTL Nieuws kopte op 17 maart van dit jaar: Straten Napels weer vol met vuilnis. Dat is echter slechts het gevolg. De oorzaak is de maffia, de eco-criminaliteit waarin miljarden omgaan!

Een Italiaanse reportage uit 2009, met Engelse ondertitels, staat in twee delen op de website van VBS. Uit deze reportage blijkt dat de verwerking van chemisch en radioactief afval in Europa voor een groot deel in handen is van de maffia en dat deze situatie wordt gedoogd en zelfs gesteund door de politiek. Afval is oorlog in Napels!

Toxic Napoli duurt 55 minuten.

In deze documentaire is ook een stukje verwerkt van een interview met Roberto Saviano, de schrijver van het boek Gomorrah, over de Napolitaanse maffia-bende Camorra. Deze internationale bestseller is ook in het Nederlands vertaald (Rothschild & Bach, april 2007). Het boek werd tevens verfilmd. Sinds dit boek in 2006 uitkwam, wordt Saviano met de dood bedreigd. Roberto Saviano analyseert de maffia als een economische organisatie, waar jaarlijks ongeveer 500 miljard Euro in omgaat. In feite is de maffia een grote corporatie! Het is kapitalisme in zijn meest zuivere vorm.

Dat Nederland in dit criminele web een dikke spin is, blijkt uit een interview dat Saviano in 2007 gaf aan Bas Mesters voor de boeken-bijlage van het NRC.

Nederland, zo stelt Saviano, is een open haven voor de hasj in Europa. De camorra reist permanent op Nederland. ,,In Nederland is het moeilijk de camorra waar te nemen, omdat ze er geen militaire controle uitoefent. Er zijn geen Italianen die op elkaar schieten in de Nederlandse straten. Maar de camorra is er.

,,Nederland zou moeten erkennen dat liberalisering van de softdrugs geen zin heeft als je als land alleen staat. Je bevoordeelt er alleen de criminele kartels mee. Alleen door drugs op Europees niveau te liberaliseren zou je het de drugskartels moeilijk kunnen maken.’’

Volgens Saviano steekt Nederland de kop in het zand, omdat het daar belang bij heeft. ,,Centrum van de hasjhandel zijn, betekent dat er dagelijks enorme kapitalen Nederland binnenstromen.’’ Geld dat wordt witgewassen en wordt geïnvesteerd in de bouw, in de horeca. Geld dat werkgelegenheid en groei creëert.

,,Zolang landen geen last hebben van criminaliteit op straat, kan het ze niks schelen waar al dat geld vandaan komt. De camorra weet dat en vermijdt in het belang van de handel overlast gevende criminaliteit in Nederland. Nederland moet begrijpen dat de camorra niet enkel een Italiaans probleem is. Het is een probleem dat de economie van veel andere landen aangaat. Als een land wordt geïnfiltreerd door de camorra, worden uiteindelijk de vrije economie en de democratie bedreigd. Zoals rond Napels, waar tientallen gemeentebesturen zijn ontbonden vanwege maffia-infiltratie en waar de camorra de lokale economie totaal beheerst.’’

Interview met Roberto Saviano duurt 20 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

41 Reacties op “De eco-maffia: eerst Napels zien, dan sterven”

 • petje:

  Perfect artikel, bedankt.

  De MSM, justitie, de politiek, de overheden hebben pakken boter op hun hoofd in de zaak van de criminele miljardair Theo Cranendonk. Als deze zaak wordt uitgezocht breekt zowel in het internationale gifschepenschandaal als in de zaak van de corrupte elite in Nederland de pleuris uit.

  Trouwens de MSM houden zich WEL bezig met karaktermoord plegen op een belangrijke speler in de DSB zaak. En: leidde NOVA ook niet de val van DSB in met de onthullingen van oud medewerkers van DSB..??
  http://www.nrc.nl/economie/article2515628.ece/Rechter_biograaf_mag_Lakeman_geen_bedrieger_noemen

 • petje:

  Ik heb onderstaand artikel van Harry Lensink over Theo Cranendonk van de betaalde website van VN gehaald. Het heeft in de editie van VN van 27 maart gestaan. Als dit vanwege auteursrechtelijke redenen niet geoorloofd is dan kan het er wel van afgehaald worden. Dan geef ik wel quotes en samenvattingen van de belangrijkste passages.

  De dealtjes van ‘Doei Doei’
  Justitie

  Het Zwitserse Klosters, een mondain skidorp vlakbij Davos, is een favoriete hang-out voor Nederlandse ondernemers. Tijdens het skiseizoen treffen gepensioneerde industriëlen, vastgoedmannen en andere vermogenden elkaar aan het einde van de middag in de Stuben van de hoofdstraat.

  Onder hen bevond zich tot november 1995 Theodor Cranendonk (1931). In die maand werd de Rotterdammer gearresteerd door de Zwitserse politie, op verzoek van Italië. Ruim een half jaar later leverde Zwitserland hem uit en begon in Milaan een proces tegen de van internationale wapenhandel verdachte Nederlander.

  Volgens de Italiaanse officier van justitie had Cranendonk onder meer bazooka’s geleverd aan de ‘Ndrangheta, de maffia-organisatie uit het Zuid-Italiaanse Calabrië. Ook zou hij in 1992 een rol hebben gespeeld bij een ontsnappingspoging van ‘Ndrangheta-kopstuk Emilio di Giovine uit een Portugese gevangenis. Verder werd hem een leidende rol toegedicht binnen de maffia.

  Verklaringen van pentiti (spijtoptanten) legden de kiem bloot van Cranendonks contact met de Italiaanse criminelen: die lag in de liefde. Cranendonks dochter Marie-Louise was tijdens een vlucht van Malaga naar Zürich gevallen voor de charmes van maffiabaas Di Giovine. Marie-Louise was in die tijd fotomodel – haar gezicht prijkte ooit op de voorpagina van Elle. Ze had geen moeite met de criminele status van haar geliefde – sterker nog: ze verwees Di Giovine door naar haar vader. Di Giovine zocht namelijk stevig wapentuig om zijn concurrenten in een bloedige maffiaoorlog te kunnen bestrijden.

  Zo kwam het tot een tête-à-tête met papa in het Zwitserse Klosters. Een van de maffiosi die aanwezig waren bij het gesprek vertelde later in een verklaring: ‘Cranendonk zei een paardenstal te hebben in Liechtenstein en in de Perzische Golf te hebben gewoond. We begrepen dat hij op hoog niveau werkte.’ Verder wisten de pentiti te melden dat hun Nederlandse wapenleverancier als huurling had gevochten en in de Perzische Golf in de olie had gewerkt.

  Het klikte tussen Cranendonk en zijn potentiële klanten. Di Giovine noemde de wapenhandelaar liefkozend ‘Doei Doei’, omdat vader en dochter die oer-Hollandse groet vaak gebruikten. De liefde tussen Marie-Louise en de maffiabaas bleek echter niet bestendig; na een half jaar gingen ze uit elkaar. Maar toen had paps zijn zaak al gedaan: Cranendonk verkocht de bazooka’s aan de Italianen voor 650 miljoen lire (335.000 euro). In juni 1990 bezorgde Cranendonk de antitankwapens, die vanuit Joegoslavië waren aangeleverd. Twintig stuks zijn nog steeds zoek, maar zeker is dat in 1991 in Calabrië met een van de wapens een dubbele moord is gepleegd.

  De wapendeal was een van de zaken waar Cranendonk zich vier jaar later voor moest verantwoorden bij de Milanese rechtbank. De openbaar aanklager eiste achtieneneenhalf jaar gevangenis. De verdachte kreeg er ‘slechts’ acht opgelegd, mede omdat het OM een vormfout had gemaakt.

  Cinzia Valnegri, destijds Cranendonks advocaat in Milaan, voerde veel gesprekken met haar cliënt toen deze gevangen zat. Ze omschrijft hem als een ‘heel intelligente, kille man’. De relatief korte straf had Cranendonk mede te danken aan Valnegri; ze verdedigde hem succesvol tegen de beschuldiging dat hij een van de maffialeiders was en zorgde ervoor dat hij ‘vanwege zijn psychofysische conditie’ de eerste periode van zijn detentie in een kuuroord kon verblijven. Toen hij op 11 maart 1999 toch moest verkassen naar een echte gevangenis, kneep Cranendonk er tussenuit.

  Al die jaren is de veroordeelde Nederlander uit handen gebleven van Italiaanse opsporingsinstanties. Naar nu blijkt, loopt er in het Italiaanse Brescia opnieuw een gerechtelijk onderzoek naar Cranendonk en hebben de Italianen aan Nederland om zijn uitlevering gevraagd. Hoe ze hem op het spoor zijn gekomen, is niet duidelijk. Misschien via internet, want vorig jaar dook de naam van de internationale wapenhandelaar op in een online column in de Manila Times. De Filippijnse schrijfster van het stuk had genoten van een door Cranendonk georganiseerd diner in het Rotterdamse restaurant Old Dutch, waar hij regelmatig wordt gesignaleerd. ‘Sinds een jaar of vijf eet hij hier vrijwel wekelijks,’ weet de eigenaar. ‘Kijk uit als je hem de hand schudt, want zijn handdruk is erg sterk. Hij oefent nu voor de marathon.’

  In Rotterdam runnen Cranendonk en zijn zoon – die ook Theo heet – het oliebedrijfje Midoil. Curieus is dat de namen van senior en junior ook opduiken in de recente strafzaak tegen de witwasverdachte Jan-Dirk Paarlberg (zie pagina 30-37). In dat onderzoek is de boekhouder van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra verhoord. Over Cranendonk sr. en jr. zegt hij: ‘Zij konden een buitenlandse lening krijgen en dan konden ze mee investeren in Niederrhein (een vliegveld in Duitsland dat Willem Endstra samen met andere vastgoedmannen wilde kopen, red.). Althans, dat wilden ze graag. Endstra deed wel eens zaken met ze. Ze zaten in de olie. Willem investeerde wel in barrels olie, maar volgens mij heeft het nooit wat opgeleverd. Voor zover ik weet, hebben zij nooit geïnvesteerd in het vliegveld.’

  En zo zijn er volop verhalen. Over connecties met de weduwe van de Filippijnse dictator Marcos, over dumping van chemisch en radioactief afval voor de kusten van Italië en Afrika, over een carrière in de internationale drugshandel, over deals met Russische uraniumbedrijven. Wat de Italianen de bejaarde Nederlander precies verwijten, is onduidelijk. In elk geval wil het Italiaanse OM dat Cranendonk zijn straf uitzit, vandaar dat Nederland is gevraagd om hem aan te houden. Twee weken geleden, op woensdag 10 maart, arresteerde de politie de voortvluchtige Rotterdammer. Hij zat kort vast, maar mag de beslissing over zijn lot in vrijheid afwachten. De Nederlandse rechter moet bepalen of hij wel of niet wordt uitgeleverd. Over zes tot acht weken is er een publieke hoorzitting.

  Intussen roept de naam Cranendonk bij betrokkenen van weleer opnieuw emoties op, waarin een vleug van ontzag doorschemert. Giuseppe Russo, de inspecteur van politie in Milaan die Cranendonk na de Zwitserse uitlevering arresteerde, zegt nog steeds onder de indruk te zijn van de toenmalige arrestant. ‘Hij vertelde dat hij in zijn eentje de staatsschuld van Kaapverdië had overgenomen.’ Ook advocate Valnegri is haar Rotterdamse cliënt niet vergeten. Hij krijgt de groeten en een kus. Maar sympathiek? ‘Nee, dat is een te groot woord.’

  Door Harry Lensink / 01 april 2010 / ()

 • mr. drs. BOU:

  Petje, mijn naam is Haas en ik laat dit staan. Als men mij beschuldigt van copyright-schending, dan beschuldig ik terug. Want ik ben een eerlijk mens en dit artikel lijkt me eerlijk de waarheid. Dank dus voor deze berichtgeving.

  Overigens ben ik van mening dat Joris D. strafrechtelijk moet worden vervolgd.

 • petje:

  In de “Theo Cranendonk” draad omschreef ik de ENEA – inzake de illegale export van nucleair afval vanuit de verwerkingsfa-briek nabij Rotondella (Basilicata)- abusievelijk als een Europese organisatie, maar het is de Italiaanse National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA)waarvan Georgio Comerio een topmedewerker was totdat in de beginjaren 90 het illegale Ocean Disposal beleid van de ENEA (Deep Ocean Data Operating/ Dodos plan) mede door zware druk van Greenpeace in de ijskast verdween. Daarna ging Comerio verder op het illegale nucleaire pad met het bedrijf ODM (Ocean Disposal Management).
  Drie keer raden wie ook weer betrokken was bij deze nucleaire smeerkezerij? Ja: Theo Cranendonk

  That same year, there is a trace of the “probable finding of the ODM project (plan) at home of Theodor Cranendonk”, arrested by anti-mafia in Milan for a “massive international traffic of weapons in the cartel-Serraino Condello-Imerti of Reggio Calabria.

  Georgio Comerio is – net als Theo Cranendonk tot voor kort – van de aardbodem verdwenen. Maar hij zal vast – onder de beschermende paraplu van de geheime diensten – ergens een (illegaal) bedrijf aan het runnen..

  http://www.enea.it/com/ingl/default.htm
  http://www.uonna.it/scorie-nucleari-smaltimento-criminale.htm

 • petje:

  Een van Italie’s meest kritische journalisten Gianni Lannes geeft een onthutsend kijkje in de persoonlijke conflicterende belangen van de Italiaanse minister Stefania Prestigiacomo van Milieu en Bescherming van de Zee:

  1) De minister heeft een belang in houdstermaatschappij Fincoe dat via via een belang heeft in het wereldwijde fiberglasbedrijf Sarplast . In het bedrijf in Syracuse werden werknemers en hun kinderen ziek (o.a. longziektes bij de werknemers, misvormde genitalen bij de kinderen) en werden ook andere wetten overtreden;
  2) De minister van milieu vroeg de EU een verklaring voor emissies van CO2 ten faveure van grote Italiaanse vervuilers zoals het bedrijf Ilva (Tarente/Puglia – Riva Groep) dat jaarlijks 92 procent van de dioxine in het milieu uitstoot (op de Google map wordt de vervuiling van de omgeving van het bedrijf zelfs gecensureerd..);
  3) De minister van Milieu heeft haar vriendin zakenvrouw Emma Marcegaglia, directeur van Confindustria, toegestaan illegaal een derde vuilbrandingsfabriek te bouwen in Puglia met geld van de Italiaanse belastingbetaler;
  4) De minister heeft actief meegewerkt aan de verdwijntruc rond het gifwrak Cunsky voor de kust van Cetraro (Calabrie) waarbij nu gesteld wordt dat het zou gaan om de in 1917 gezonken Catania die dichter bij de kust ligt.
  Het is zondermeer duidelijk dat het zuiditaliaanse milieu opnieuw het kind van de rekening wordt onder deze ex zakenvrouw met intense banden binnen het Italiaanse bedrijfsleven..

  http://www.italiaterranostra.it/?p=3921

 • petje:

  Opnieuw rel rond persvrijheid in Italië

  Berlusconi bezit niet alleen de meest bekeken commerciële zenders, maar beïnvloedt ook de publieke omroep.
  In Italië is opnieuw veel commotie ontstaan over de persvrijheid bij de openbare omroep RAI, en opnieuw draait de rel rond berichtgeving over premier Silvio Berlusconi.

  Het journaal ‘TG1’ van RAIUNO had in februari gemeld dat de Britse advocaat Mills was “vrijgesproken” voor de aanname van steekpenningen van Berlusconi. In werkelijkheid hadden de rechters de zaak slechts verjaard verklaard.

  Misleidende berichtgeving
  Op de redactie van ‘TG1’ ontstond daarop veel discussie over de misleidende berichtgeving, die suggereerde dat de rechters hadden gezegd dat de ten laste gelegde feiten niet klopten. Onder druk van hoofdredacteur Augusto Minzolini tekenden daarop 95 van de 162 redacteuren een steunbetuiging voor de hoofdredactie. Minzolini heeft nu drie presentatoren vervangen, volgens de populaire presentatrice Maria Luisa Busi omdat die de hoofdredactie niet steunden. Busi kreeg daarop een vermaning van Minzolini.

  Twee bestuursleden van de RAI repten al openlijk over ‘stalinistische’ toestanden. Busi, die al meer dan twintig jaar bij de RAI werkt, zegt in de krant Corriere della Sera dat eerdere rechtse hoofdredacteuren die zij heeft meegemaakt, nooit zo ver zijn gegaan.

  Berlusconi
  De persvrijheid in Italië heeft sterk te lijden gehad onder de komst van Berlusconi als premier. De mediamagnaat bezit niet alleen de meestbekeken commerciële zenders, maar beïnvloedt ook de publieke omroep. Volgens Freedom House, een organisatie die jaarlijks de persvrijheid wereldwijd beoordeelt, is Italië momenteel het enige land in West-Europa dat geen vrije pers kent. De media zijn er slechts ‘gedeeltelijk vrij’.
  Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend tegen Berlusconi wegens machtsmisbruik vanwege zijn beïnvloeding van de media. Berlusconi op zijn beurt noemt magistraten geregeld communisten’ of ‘zieken’. (anp/sam)
  04/04/10 11u15

  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1088917/2010/04/04/Opnieuw-rel-rond-persvrijheid-in-Italie.dhtml

 • petje:

  Voor de kust van Toscane (bij het eiland Elba) is een gifcontainer ontdekt bij het wrak van het Duitse schip MS Thales. Het onderzoek vond plaats op aanwijzing van spijtoptant Francesco Fonti die al meerdere gifwrakken en dumpplaatsen op land heeft aangewezen.
  Dit is eindelijk weer een steun in de rug voor de groeiende beweging die volledige openheid over de gifschepen wil..

  The prosecutor confirmed: there is a ship of poisons off Livorno

  The prosecutor confirmed the complaint Tuscan Legambiente and the German ship MS Thales: off the Island of Elba, on the seabed there is a container of toxic waste. The revelations of turncoat Francesco Fonti.

  http://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=it&u=http://www.9online.it/blog_emergenzarifiuti/2010/04/09/la-procura-conferma-ce-una-nave-dei-veleni-al-largo-di-livorno/&ei=qFPES7C_CceC_Qa70qWmDw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CAgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.9online.it/blog_emergenzarifiuti/2010/04/09/la-procura-conferma-ce-una-nave-dei-veleni-al-largo-di-livorno/%26hl%3Den

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Petje. Het gif komt nu dus boven water… Ik ben benieuwd hoe dit zal aflopen.

  Deze draad (en die andere over Cranendonk) wordt op BOUblog nog steeds heel vaak bekeken, maar ik ben een beetje verbaasd (en teleurgesteld) dat bij voorbeeld Zapruder dit verhaal niet overneemt. “De gevaarlijkste website van Nederland” heeft het nu over contrails. En 10 dagen geleden (het vorige artikel) over dat Global Warming een rookgordijn is voor Peak Oil. Komt er een echt smerig internationaal giftig complot voorbij, dan geven ze niet thuis.

  Ach, Tom Poes, een BOUblog van stand moet ook alles altijd alleen doen! 😉

 • petje:

  De Parlementaire commissie voor Gifafval heeft gisteren Andrea Gais ,CEO of Ignazio Messina- de eigenaar van de in december 1990 gestrande Jolly Rosso met mogelijk (nucleaire) lading voor de Calabrische kust – gehoord. Hij was voor hem niet wat het Rotterdamse bedrijf Smit Tak die voor de berging van het schip was ingehuurd al die drie weken heeft gedaan. De 800 miljoen lire was derhalve erg gemakkelijk verdiend vond hij gisteren.
  Smit Tak heeft zich altijd buiten bereik van de Italiaanse justitie over deze “berging” gehouden. E.e.a. voedt de hypothese dat de lading die weken in de nachtelijke uren aan land is gebracht en illegaal in het binnenland van Calabrie is gedumpt (met medeweten en instemming van de directie van Smit Tak)..

  http://www.9online.it/blog_emergenzarifiuti/2010/04/19/navi-dei-veleni-prime-ammissioni-i-traffici-cerano/

 • petje:

  Deze week is een bodemonderzoek begonnen in de Oliva vallei (Calabrie)nabij de plek waar de Jolly Rosso in december 1990 strandde. Het OM van dit district heeft daartoe opdracht gegeven. In het gebied is statistisch aangetoond dat er veel meer gevallen van kanker dan het landelijk gemiddelde worden aangetroffen. Na jaren van praten gaat nu eindelijk bodemonderzoek plaatsvinden..

  The prosecutor Giordano Bruno mandated to carry out the suvey of the cores in the Oliva valley

  19/04/2010 will begin Wednesday or Thursday morning at the latest drilling in the valley of the river Oliva, in the territory of Aiello Calabro (CS) and Serra d’Aiello, which is suspected of being toxic or radioactive waste underground. The Chief Prosecutor of Paola, Giordano Bruno says: “The prosecutor is ready and so the company will carry out surveys. To get information about the cores beneath the river Oliva and near it. ” It is an operation in which the Attorney of Paola takes a lot, since you can then finally shed light on the causes of the strange radioactive anomalies were detected in the area and are linked with the alleged cancer deaths in the area number would be higher than elsewhere, far surpassing the regional average. Some witnesses also reported that the area may have been buried toxic waste, perhaps from the vessel Jolly Rosso which ran aground a few miles away, on the Tyrrhenian coast, 14 December 1990. On its cargo has never been shed broad daylight.

  http://ilquotidianodellacalabria.ilsole24ore.com/it/calabria/cosenza_navi_veleni_governo_procura_paola_giordano_oliva_jolly_rosso_aiello_% 27ndrangheta_797.html

 • petje:

  Berlusconi provokes outrage over comments on Mafia publicity

  (..)
  “The Italian Mafia is only the sixth biggest in the world,” he said, “but in reality it is the best known thanks, above all, to all the promotion it received from eight TV series of La Piovra (The Octopus), shown in 160 countries worldwide. And then you have books, too, like Gomorra . . . ”

  No sooner said than the inevitable protests began to flow.
  (..)
  http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2010/0423/1224268953890.html

 • petje:

  Hashi Omar Hassan was sentenced to 26 years in prison for killing Ilaria Alpi, an Italian journalist, in Mogadishu in 1994.

  His lawyer claims Hassan was convicted to stop further investigations into the motives behind Alpi’s killing.

  Ilaria Alpi was reporting on arms trafficking and the illegal disposal of toxic waste off the coast of Somalia; trafficking featuring Somali and Italian businessmen, offshore companies and secret service agents – trades that continue to this very day, and which are of serious concern.

  Hassan was arrested after having been invited to Italy by the Italian parliament to testify on the abuses inflicted on him by Italian peacekeepers in Somalia.

  Not even in Mogadishu at the time of the assassination, Douglas Duale, Hassan’s lawyer, claims he is a scapegoat – part of a scheme to cover up unmentionable truths that Alpi’s investigative work in Somalia had unveiled.

  He also holds papers proving that Hassan was tricked into travelling to Italy to testify against the Italian military, all the time paving the way for his own arrest.

  There is hope for the re-opening of Alpi’s case after a witness heard by the latest Italian parliamentary commission of inquiry into the case claimed Hassan was innocent.

  Giorgio and Luciana Alpi have been fighting for years to uncover the truth about their daughter’s death. They want to know who the people behind the murder are, and they want the investigations into the case to continue.

  http://english.aljazeera.net/programmes/peopleandpower/2009/01/200911873234971487.html
  http://www.youtube.com/watch?v=ud1pQ7lGn48&feature=related (The toxic truth deel 1)
  http://www.youtube.com/watch?v=-lM7VCIuCXI&feature=related (The toxic truth deel 2)

 • petje:

  Ietwat OT, maar wist niet waar dit te plaatsen.
  In de VS staat de wetgeving toe dat gifafval in kunstmest wordt verwerkt zodat het rechtstreeks in de voedselketen terecht komt.. In Nederland werd (wordt?) gifafval verwerkt in geimpregneerd hout, maar in de VS pakken ze het helemaal rigoreus aan: hup in de kunstmest met die levensbedreigende troep en je bent er goedkoop vanaf!?

  Poisoning our food – Fateful Harvest: The True Story of a Small Town, a Global Industry, and a Toxic Secret
  – Book Review by Eddie J. Girdner | Dec, 2003 | 0 Comments

  Duff Wilson, Fateful Harvest: The True Story of a Small Town, a Global Industry, and a Toxic Secret (New York: HarperCollins, 2001), 322 pages, hardcover $26, paperback $13.95.

  “The modus operandi is to lie and deny.”–Tom Witte

  Any food that we buy today may have been grown on land fertilized by hazardous waste, and may have absorbed toxic heavy metals from the soil, including lead, cadmium, mercury, and arsenic. There is simply no way one can know. But with hundreds of industries “recycling” their industrial waste as fertilizer to save the high cost of storing it in a hazardous waste landfill, it is becoming more and more likely. A legal loophole in the United States allows industrial manufacturing companies to sell their waste to fertilizer companies and to dump millions of tons of hazardous waste directly on the land as fertilizer and soil amendments. When hazardous waste with “agronomic benefits” is used as a fertilizer on food crops, lawns, and gardens, it is no longer considered hazardous waste, but simply a “product.” In most states in the United States, there are no legal limits to the amount of toxic heavy metals from industrial wastes that fertilizer may contain and the farmers who use it are not even told what inert ingredients are in the fertilizer. Inert hazardous materials are not listed on the label and for the most part, state and federal environmental agencies do not check the contents of fertilizers. Indeed recycling of hazardous waste into fertilizer is often recommended by state and federal authorities, including the U.S. Environmental Protection Agency (EPA).
  (..)

  http://findarticles.com/p/articles/mi_m1132/is_7_55/ai_111503533/ (4 pagina’s)

 • mr. drs. BOU:

  Gisteren in Netwerk een reportage over o.a. de Jolly Rosso. Ik kan hem nog niet embedden, maar zodra dat mogelijk is, zet ik hem op BOUblog.

  http://www.netwerk.tv/uitzending/2010-04-27/gif-maffia-voor-de-italiaanse-kust

 • petje:

  Gianni Lannes, de – zwaar bedreigde – Italiaanse onderzoeksjournalist die de zaak van de gifschepen met directe bewijzen (middels officiele documenten) op de politieke agenda wil gaan zetten is onlangs in het bezit gekomen van een document (MSCU 252503 / 6) m.b.t. de recente invoer in Italie van ilegaal toxisch (radio-actief) afval met actieve medewerking van de Italiaanse regering:

  We have legally obtained a copy of documentation about the arrival in Italy of containers (MSCU 252503 / 6) in particular from Israel – landed by ship MSC San Francisco – and even from Turkey, containing radioactively contaminated metal waste.

  http://www.italiaterranostra.it/?p=4683

 • Eheu:

  Beste Petje, hier een vertaling van het door jou hieboven aangehaalde bericht, gevolgd door een bericht over een aanstaande vertaling van een tekst over de zelfde zaak.

  ‘Gifschepen: de afrekening. Weer een aanslag op Lannes’

  Bron:

  http://www.italiaterranostra.it/?p=4683

  Net op het moment dat het onderzoek naar de gifschepen bijna afgerond is en de directe betrokkenheid van de Staat (regering en lokale overheden) bij dat schandaal is gebleken, worden de journalist Gianni Lannes en zijn familie opnieuw het doelwit van intimidaties. Dat gebeurde vannacht nadat Lannes gisteren (11 mei) een hectische dag in Rome had doorgebracht waar hij Admiraal Pollastrini van de algemene directie van de kustwacht had ontmoet. Die Admiraal had zich al maanden lang verstopt gehouden voor Lannes, en hij had voor het interview geeist dat hem eerst de vragen die hem gesteld zouden worden werden bekend gemaakt, een eis waaraan de journalist voldaan had. Wij kunnen nu al aan het publiek prijs geven, dat Gaetano Pecorella, de huidige voorzitter van de uit leden van de beide Kamers bestaande Commissie voor (onderzoek naar de praktijken van) de afval verwerkings-industrie, – die ook wel de Commissie van de Milieu-mafia wordt genoemd- bij de bedreigingen aan het adres van Lannes betrokken is. De redenen daarvoor zijn niet zomaar conflicterende belangen. Wij hebben op een rechtmatige manier de hand weten te leggen op documenten (MSCU 352503/6) die bewijzen dat er containers met radioactief vervuild afval naar Italië zijn verscheept. Die containers kwamen uit Israel en zelfs uit Turkije, en ze werden gelost door de MSC San Francisco. Uit een notitie afkomstig van het kantoor van advocaat professor Pecorella blijkt dat deze persoonlijk op is getreden om zekere beruchte milieu maffiosi uit verschillende continenten te beschermen. De metingen waren duidelijk: “Omdat de stralingshoeveelheden die gemeten zijn boven het gemiddelde van de schommelingen lagen die door het locale milieu veroorzaakt worden,….is aan de Prefectuur mededeling gedaan….opdat de betreffende lading teruggestuurd zou worde.” Pecorella heeft zich daar echter tegen verzet, op rechtmatige wijze natuurlijk. Dit is slechts het klassieke puntje van de ijsberg.

  Volgt, vandaag of morgen, een vertaling van het begin en de samenvatting van de rest van een bericht geschreven door Gianni Lannes en gepubliceerd op dezelfde site als bovenstaand bericht, getiteld: ‘Gifschepen: door de Staat gesponsorde milieu-mafia en misdaad-multinationals’. In dat artikel wordt de ‘tactiek’ van het illegaal dumpen door schepen van gevaarlijk afval in Italië en elders beschreven, en de betrokkenheid daarbij van mafia’s, van geheime diensten wereldwijd en van multinationals (o.a. Smit Tak), en hoe dat samenhangt met illegale wapenhandel; duidelijk wordt ook hoe daarom de Italiaanse journaliste Ilaria Alpi, die onderzoek deed in Somalie naar die wapenhandel, door een complot van voornoemde machten vermoord kon worden en hoe men een buitenlander (juist een Somalier) voor die moord kon laten opdraaien…

  Groet.

  Eheu

 • petje:

  Beste Eheu, bedankt voor de vertaling(en).
  In mijn ogen gaat deze onderzoeksjournalist Gianni Lannes de zaak van de gifschepen openbreken als hij tenminste niet vermoord wordt voordat hij de bewijzen openbaart.

 • Eheu:

  Bron: http://www.italiaterranostra.it/?p=2536

  ”Gifschepen: staats gesponsorde eco-mafia’s en misdaad-multinationals.”

  Door Gianni Lannes

  Hoe raak je een lading giftig of zelfs radioactief afval kwijt? Elementary, my dear Watson: je hoeft het alleen maar in een heel gammel schip te stoppen en dat schip vervolgens te verkopen aan een ‘war-lord’ die in ruil daarvoor allen maar een flinke hoeveelheid wapens vraagt. Of je koopt een schip en laat het vervolgens samen met de lading gif zinken. Dus: je koopt een koopvaardij schip, je belaad het met giftig afval dat je laat registreren als onschadelijk materiaal en dan breng je het schip tot zinken, of je probeert dat tenminste. Als het niet lukt, weet je in ieder geval zeker dat het verlaten schip ergens zal stranden.
  Alleen al in de laatste 25 jaar zijn zo op mysterieuze wijze zo’n zestig schepen gezonken in de zeeën rondom het Italiaanse schiereiland ( dwz vooral in de Tirreense, de Ionische en de Adriatische zee.) Maar dat is een te lage schatting, ook al verklaard de Londonse Lloyd’s dat het om maar 40 schepen gaat.
  Het handelt namelijk om in zeer slechte staat verkerende schepen die men laat verdwijnen, hetzij om de verzekeringsmaatschappij op te lichten, hetzij om op een illegale manier gevaarlijk afval te dumpen. Veel van die schepen worden voordat ze tot zinken gebracht worden, eerst gebruikt om afval naar derde wereld landen te vervoeren, of voor de illegale handel in wapens.
  Het blijkt inmiddels een vaststaand feit dat het illegaal dumpen van afval en wapenhandel samengaan. Achter beide zaken steken de mafia, maar vooral ook regeringen, multinationals en lieden van i.h.b. de Italiaanse geheime diensten ( de voormalige Sismi en Sisde).
  Zie hier een nogal flagrant voorbeeld van hoe dat werkt: Een ‘war-lord’ van een Afrikaans land (bijv. Somalië) heeft een flinke hoop geld nodig om wapens en munitie te kunnen koen voor zijn eigen troepen. Vervolgens wordt hij opgezocht door smokkelaars, die vaak in uniform zijn, om met deze war-lord de mogelijkheid te bespreken om gifschepen voor de kust of op het vaste land van het gebied waar hij de macht heeft, te laten zinken. Tegen betaling in contanten, of direct voor een lading wapens. Een ‘ondernemer’ in deze business verzamelt voorts een hoeveelheid afval in een of ander geindustrialiseerd westers land door aan te bieden het afval tegen veel lagere tarieven dan normaal over te nemen. Dat materiaal, dat vaak officieel opgegeven wordt als afgewerkt of ongevaarlijk afval, wordt vervolgens ergens opgeslagen op een plek met een goede verbinding met een zeehaven (voornamelijk La Spezia, Civitavecchia, Trieste, Ortona, Manfredonia, Brindisi, Taranto, Crotone en Gioia Tauri.) Vervolgens koopt men een schip, het liefst een dat in slechte staat is, en een gewetenloze kapitein en een bemanning die bestaat uit arme sloebers. Ondertussen bespreekt een andere handlanger met deze of gene war-lord de prijs voor het stuk land of zee waar het afval gelost gaat worden. Als de deal rond is, legt het schip in de haven van vertrek aan, waar het heel snel geladen wordt, waarna het snel vertrekt. Voordat het zijn eindbestemming bereikt, legt het ergens kort aan om de wapens in te laden die veel minder ruimte in beslag nemen dan het afval. Vervolgens vaart het naar de kust van het land van bestemming, waar het gelost wordt, terwijl lui die werken voor de war-lord in kwestie aan boord gaan om het geld en de wapens op te halen.
  Italië is zo de haven van bestemming voor schepen afkomstig uit Libanon, Nigeria, Venezuela, Somalië en Roumenië.
  Tot niet zo lang geleden was het een gebruikelijke praktijk in alle landen met een nucleaire industrie, inclusief Italië, om hun nucleair afval direct in zee te dumpen. Sinds de ondertekening van de internationale ‘London Dumping Convention’ in 1972 en van het ‘Barcellona Dumping Protocol’ in 1976, die een verbod invoerden op het in zee dumpen van afval en speciaal ook van nucleair afval, wordt het verbod op dat dumpen omzeilt door de illegale handel in afval.
  De EU kan als gevolg van die verdragen zich niet meer van een deel van haar nucleair afval ontdoen door het simpelweg in zee te storten. Dit verbod is onacceptabel voor de nucleaire industrie in Europa, en voor andere gewetenloze industriëlen, die om de kosten voor het legaal verwerken van dat afval te ontlopen, over zijn gegaan tot het dumpen van hun afval op willekeurige plekken waar hun illegale methoden hen in staat stellen dat te doen.

  SAMENVATTING VAN DE REST VAN DIT ARTIKEL:
  Een van die illegale methoden om door te kunnen gaan met het dumpen in zee van radioactief afval, was het laten uitvoeren van een ‘studie’ door EU en o.a. de VS, Zwitserland en Japan -die daar 120 miljoen dollar voor betaalden- voor een methode om nucleair afval in speciale containers in daarvoor geschikte zeebodems te begraven. Die studie werd uitgevoerd, maar de methode waarover die ging werd nooit uitgevoerd, tenminste niet ‘officieel’. Het was de ramp met Chernobyl in ’86 die dat verhinderde omdat het gebruik van een dergelijke methode na die ramp door de publieke opinie niet geaccepteerd zou worden, en omdat zou blijken dat de dump plekken onder de zeebodem moeilijk te controleren zijn.
  Het project wordt dus officieel opgegeven. Maar verborgen voor het publiek wordt het toch -gedeeltelijk- uitgevoerd.

  Want ik februari 1995 wordt wordt een man die werkt voor Giorgio Comerio, ene Ripamonti, gearresteerd, terwijl hij op weg was naar Zwitserland om daar advocaat Forni te ontmoeten. In het huis van de eerstgenoemde werd de overlijdingsakte van Ilaria Alpi aangetroffen. Commerio is de ingenieur van het bedrijf Odm dat de studie voor het begraven van nucleair afval in de zeebodem dat in ’89 door de EU was gefinancierd, had uitgevoerd. De Zwitserse advocaat Forni zou hebben moeten fungeren als ‘go-between’ tussen dit bedrijf en de Zwitserse regering, terwijl een zekere Convalexius hetzelfde geacht was te doen met de Oostenrijkse regering.Het bedrijf Odm maakt op het net reclame voor zijn verwerkingsmethode van giftig en nucleair afval. Het bedrijf floreerde: naast haar hoofdvestiging te Lausanne, heeft het een dependance in Moskou. De firma wordt gecontrolleerd vanuit Luxemburg en Lettonië, en ze onderhoudt zakelijke relaties met Rusland, Oekraíne, Bulgarije, Roumenië, Azerbijdjan, Turkmenistan, Krim, Kirgyzistan, Zuid-Afrika, Gambia en Sierra Leone. Uit documenten van de parlementaire enquete commissie over de afval verwerkingskwestie blijkt dat deze Comerio contacten had met Somalische war-lords. Het bedrijf zou banden hebben met meer dan 50 landen en niet verder gespecificeerde ‘Nuclear national Authorities’. De genoemde onderzoekscommissie heeft bevestigd dat dit bedrijf, Odm, booractiviteiten uitvoerde voor de kust van Somalië waarbij containers met nucleair afval in de zeebodem begraven werden. Dat is door verscheidene internationale organisaties, waaronder Greenpeace, bevestigd.
  In het eindrapport van de Commissie wordt ook vermeld dat de op 20 maart 1994 in Mogadisciu vermoorde journaliste Ilaria Alpi van de Rai, precies in die regio van Somalië (Bosaso) onderzoek deed naar veronderstelde wapensmokkel.

  Deze Comerio is betrokken bij een hele reeks van schipbreuken van gifschepen die in de Middellandse zee gezonken zijn. In zijn agenda worden aantekeningen aangetroffen met de precieze data van de gezonken gifschepen. Een copie van de documenten die zich aan boord van de gezonken ‘Jolly Rosso’ bevonden, is ook in zijn bezit aangetroffen. In 1996 wordt Comerio gearresteerd in het kader van een heel andere zaak, waarin hij steekpenningen had aangenomen van een bedrijf dat belang had bij een grote publieke aanbesteding in het kader waarvan Comerio’s bedrijf expertise-werkzaamheden voor verrichtte.
  Vervolgens bespreekt de auteur een stuk of elf bekende gevallen (waarover ook juridische documenten bestaan) van het tot zinken brengen van gifschepen in de jaren negentig in de zee rondom Italië waarbij dat bedrijf van Comerio volgens de in het begin van dit artikel beschreven ‘tactiek’ of methode bij betrokken was.
  Een ervan is die van de Jolly Rosso die in December 1990 op zee in nood raakt en om hulp vraagt. Ze wordt een tijdje op sleeptouw genomen, en strandt tenslotte bij Capo Suvero. De haven-autoriteiten vinden vervolgens aanwijzingen dat er zich nucleair materiaal aan boord bevindt, en er worden documenten aangetroffen over andere gevallen van afgezonken schepen in de Middellandse zee. De berging van het schip wordt vervolgens verzorgd door de Italiaanse firma Castalda en door de in het bergen van nucleair afval materiaal gespecialiseerde firma Smit Tak.
  De berging van de Jolly Rosso neemt maanden in beslag, en hoewel het schip nauwelijks schade heeft opgelopen wordt het in allerijl gesloopt. Een deel van de lading wordt door de autoriteiten als ‘rottend materiaal’ bestempeld, en belandt vervolgens op verschillende afval dumps in Calabrië. Bij de berging van het schip is voorts op een verdachte manier een opening gemaakt in het ruim aan de van de kant van de wal onzichtbare zijde van het schip, die wegens de hoek die het schip maakte het minst geschikt was om de lading ervan te lossen. Dit zelfde schip was al jaren lang gebruikt als een van de gifschepen die de havens van de halve wereld aandoen, totdat ze op een gegeven moment aan de ketting worden gelegd of van hun illegale lading giftig afval worden ontdaan waarmee gewetenloze italiaanse zakenlui proberen Derde wereld landen op te zadelen.

  Al die gifschepen die illegaal tot zinken worden gebracht of gelost, vormen een enorme bedreiging voor het milieu en daarmee voor de volksgezondheid in Italië en in de andere betrokken landen. De cijfers over het voorkomen van het aantal klaarblijkelijk aan deze milieuvervuiling gerelateerde ziekten en afwijkingen onder de bevolking, bevestigd dat idee. Nochthans heerst er een bijna algemeen stilzwijgen en een bijna algehele onverschilligheid over het onderwerp in politieke kringen.
  Gelukkig heeft de voorzitter van het Europese Parlement, nav het werk van journalisten als Gianni Lannes, beloofd dat de EU een onderzoek zal starten naar deze schandalen.

  ==========================================

  Groet

  Eheu

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Eheu. Wonderlijk dat er rond dit gifschandaal zo’n stilte blijft heersen in ons Nederlandje. Boter op het hoofd? Ik ben bang van wel…

 • Eheu:

  Juist beste Bou,
  Ik vergat nog te vertellen, om bovenstaand verhaal compleet te maken, dat deze zelfde Gianni Lannes of een andere onderzoeksjournalist in een artikel op dezelfde website waar boven staand artikel gepubliceerd is, ivm die moord op de Rai journaliste Illaria Alpi, beschrijft hoe na die moord een onschuldige Somaliër door de Italiaanse autoriteiten onder valse voorwendselen naar Italië gelokt werd, onder het mom dat hij daar zou kunnen gaan getuigen over wie er voor die moord verantwoordelijk waren, om zich vervolgens door diezelfde Italiaanse autoriteiten die moord in de schoenen geschoven te zien worden, en ‘subsidiair’ (ghehe) daarvoor veroordeeld te worden.
  P.S. er staan een stuk of drie kleine verschrijvingen in mijn vertaling van bovenstaand artikel. Voor een goede, en dus ook welwillende lezer zal dat allicht geen enkel probleem zijn. Niettemin mijn excuus.

  Eheu

Laat een reactie achter