Archief
Artikelen

Eergisteren heeft VPRO Tegenlicht weer een documentaire uitgezonden over aardolie: Vuil Spel om Olie. Deze gaat over de politiek in Equatoriaal Guinea, aan de westkust van Afrika. Dat landje op de evenaar is ruim 25% kleiner dan Nederland en het telt slechts iets meer dan 1 miljoen inwoners. Het was ooit een Spaanse kolonie, maar in 1968 werd Guinea onafhankelijk onder de dictatoriale president Macías Nguema. In 1979 pleegde zijn neef, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, een bloedige staatsgreep. Men noemt hem de wreedste dictator die Afrika ooit heeft gekend.

In 1996 werd er aardolie ontdekt in Guinea, waarna de VS zaken ging doen met Obiang. Na de inval in Afghanistan en Irak (*vrijheid en democratie*) wilden de westerse landen de dictator Obiang eigenlijk wel kwijt kwijt. Deze opportunistisch politiek leidde in 2004 tot een mislukte staatsgreep. Tegenlicht schrijft:

Equatoriaal Guinea bezit een spectaculaire olievoorraad waar de wereldmachten graag hun hand op zouden willen leggen. Het piepkleine West-Afrikaanse land heeft de snelst groeiende economie ter wereld, is berucht vanwege de corruptie en wordt geleid door een tiran die bekend staat om het eten van de testikels van geëxecuteerde gevangenen. Tegen deze achtergrond voltrekt zich het strijdtoneel van het eerste echt belangrijke conflict van de 21ste eeuw:de oorlog om grondstoffen tussen China en het Westen.

De strijd begint in 2004 als een groep huurlingen, aangevoerd door de Britse Simon Mann wordt gearresteerd in Zimbabwe. De president van Equatoriaal Guinea, Theodoro Obiang, beschuldigt Mann van het beramen van een bloedige staatsgreep met als doel het in bezit nemen van land en olie. Als Mann wordt veroordeeld tot 34 jaar in de zeer gevreesde Black Beach gevangenis, beweert hij maar een klein radertje te zijn in een Westers complot om zeggenschap te krijgen over de oliereserves van Equatoriaal Guinea.

Terwijl dit speelt en de VS Obiang beschuldigt van corruptie en gruwelijke schendingen van mensenrechten, dient zich een nieuwe gegadigde aan met belangstelling voor de olie van Equatoriaal Guinea: China. De Chinese regering wordt zeer actief in het land en helpt onder meer bij de bouw van een nieuwe hoofdstad in de jungle. President Obiang omarmt China als zijn nieuwe beste vriend.

Regisseur Christopher Olgiati probeert, over de hele wereld, de waarheid achter de controversiële coup te achterhalen en onthult de ongemakkelijke werkelijkheid van de strijd om olie in de 21ste eeuw. Op 3 november 2009 werd Simon Mann vrijgelaten.

President Obiang is inmiddels ook bij de VS weer volledig in de gratie. Hij werd vorig jaar ontvangen door president Obama. Ook is hij als gelovige Katholiek welkom bij de Paus. De reportage van Tegenlicht geeft wel een spannend kijkje achter de schermen van de strijd om de aardolie, maar het had in dit geval ook kunnen gaan om goud of diamanten. Alleen wordt aardolie nu steeds meer de delfstof waarom wordt gevochten. Zowel de VS als China kunnen niet meer zonder de invoer van olie uit Afrika.

Tegenlicht: Vuil spel om olie duurt 50 minuten.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Tegenlicht: Vuil spel om olie in Equatoriaal Guinee”

 • petje:

  En dan is er nog de zeer dubieuze rol van onze “Sir” Mark Thatcher in deze. Natuurlijk had hij zijn leugens klaar over zijn inbreng..

  Op 25 augustus 2004 werd Thatcher in Kaapstad, waar hij sinds 1995 woonde, gearresteerd op beschuldiging van het medeorganiseren en deelnemen aan een coup in het oliestaatje Equatoriaal-Guinea. Na tussenkomst van zijn moeder werd hij in januari 2005 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 400.000 euro. Tijdens de rechtszitting gaf hij toe, dat hij geld had gefourneerd voor een helikopter. Hij zou in de veronderstelling zijn geweest, dat deze bestemd was voor humanitaire hulp in de Soedan.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Thatcher

Laat een reactie achter