Archief
Artikelen

Theo Cranendonk is een Nederlander die vele jaren samenwerkte met de Italiaanse maffia-clan ‘Ndrangetha. In 1998 werd hij in Italië veroordeeld tot tien jaar, wegens de verkoop van 30 bazooka’s aan Emilio di Giovine, een lid van de ‘Ndrangheta. Vanuit de gevangenis werd hij overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis, wegens zware depressies. Daar nam Theo Cranendonk zijn bed op en wandelde. Hij ging wonen in Rotterdam, waar hij tot voor kort vrij en blij door het leven ging, hoewel Italië een internationaal aanhoudingsbevel had uitgevaardigd.

Vorig jaar september bekende een lid van de ‘Ndrangetha, Francesco Fonti, dat deze maffia-clan zich ook schuldig maakte aan het tot zinken brengen van schepen met chemisch en radioactief afval. Voor het verwerken van dit afval wordt door bedrijven dik betaald en als er een schip vergaat, dan betaalt de verzekering de schade. Dit is dus dubbel kassa, maar een gezonken schip gaat na verloop van tijd roesten, rotten en lekken. Op de zeebodem zijn het tijdbommen! Er liggen er een aantal voor de kust van Calabrië, maar ook voor de kust van Somalië en andere landen in de Derde Wereld. De Italianen zouden nog kunnen proberen om de troep weer boven water te halen, maar het bergen van deze scheepswrakken is zeer kostbaar.

De dochter van Cranendonk was verloofd met Emilio di Giovine, een ander lid van de ‘Ndrangetha. En ook hij legde vorig jaar een bekentenis af over het tot zinken brengen van gifschepen. Uit documenten bleek dat ook Cranendonk betrokken was bij deze zwendel in giftig afval, maar hij leefde nog lang en gelukkig in Rotterdam. Op 11 maart j.l. werd hij echter alsnog gearresteerd. In Italië staat hem nog een straf te wachten van een kleine 10 jaar wegens illegale wapenhandel, maar zijn betrokkenheid bij die gifschepen kan ook leiden tot een nieuwe veroordeling. De Nederlandse rechter heeft echter besloten dat Cranendonk in afwachting van zijn uitlevering in vrijheid moet worden gesteld, want onze Theo is niet vluchtgevaarlijk!

Deze hele affaire staat beschreven in de serie Ship Ahoy van Kleintje Muurkrant. De laatste aflevering luidde:

Ship Ahoy (15)

dinsdag 23 maart 2010
Wat we nou weer horen. De Rotterdamse smurfenbrigade was er al heel lang van op de hoogte, dat de in 1999 uit Italië gedroste bazookaprins en grootgifdumper Theodor Cranendonk zich in Rotjeknor ophield. En dat ie zich daar bediende van verschillende appartementen om zich een beetje uit de kijker te houden. Gekker nog, er zouden zich in de loop van de tijd verschillende Italiaanse persmuggen (of zogenaamde persmuggen, dat kan ook) gemeld hebben bij korpschef Aadsje Meijboom met de vraag wanneer Theo een enkeltje Italië kreeg. Per saldo lag er een internationaal verzoek tot aanhouding dus wat lette hem? Bovendien was de voormalige geliefde van zijn dochter aan het zingen geslagen en dus ging het al lang niet meer alleen over die ellendige bazooka’s maar ook over zware vaatjes gif. Maar Aadsje gaf niet thuis, al dan niet daartoe aangezet door zijn ministerie onder leiding van good old hopser Joris Demmink.
Inmiddels is al naar buiten gesijpeld dat Theo zich niet zomaar in Italië laat slachten. Hij zal alle juridische middelen in de strijd gooien om uitlevering te voorkomen. Dat wordt dus voor ons nog formaggio, formaggio. Stay tuned.

In zijn reacties op mijn artikel over het gifschip Probo Koala heeft mijn trouwe lezer Petje me op de hoogte gehouden van deze affaire. Tot mijn verontwaardiging stond er geen woord over in de kranten, maar gisteravond besteedde Netwerk er aandacht aan. Hun insteek is niet zozeer het schandaal van die gifschepen, die als tijdbommen op de bodem van de Middellandse Zee en voor de kusten van Afrika liggen, maar het feit dat Theo Cranendonk weer op vrije voeten is. Hoe je het ook bekijkt, dit is een grof schandaal!

Wapenhandelaar uit Nederland heeft goede contacten met maffia duurt 8 minuten.

Deze wapenhandelaar uit Nederland heeft kennelijk niet alleen goede contacten met de maffia, maar ook met de Nederlandse justitie! Mocht u hem ontmoeten, doe hem dan mijn groeten en vraag hem om die giftige rommel op de zeebodem op te ruimen. Volgens mij heeft hij daar ook wel het geld voor. Dit is een foto van Theo Cranendonk die 15 jaar geleden is gemaakt:

Op 20 september 2007 was Cranendonk aanwezig op een receptie ter gelegenheid van de heropening van het Rotterdamse filiaal van Oger, een winkel voor dure kleren, waar ook Feyenoord het feest kwam opluisteren. Van deze receptie is een fotoserie gemaakt, waarbij ook van Cranendonk.

De onderstaande foto is van zijn zoon, die zijn miljoenen erft. In de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Dit geld moet hem rechtmatig worden afgepakt en besteed aan het opruimen van de troep op de zeebodem. De Pluk-ze wetgeving is zeker van toepassing op deze Theo, de zoon van Theo, die vuile gifschipzinker Cranendonk!

Overigens ben ik van mening dat Joris D. strafrechtelijk moet worden vervolgd.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

182 Reacties op “Theo Cranendonk en het Nederlandse vluchtgevaar”

 • mr. drs. BOU:

  Ook op Kleintje Muurkrant staat een commentaar over deze uitzending:

  donderdag 25 maart 2010
  Godverdegodverdegodver. Gisteravond gezien? Niet? Meteen naar uitzending gemist. Heel prettig Netwerkje over onze vriend Theodor Cranendonk. Jawel. Wat we op zondag 14 maart (!) al meldden en waarover de mainstream angstvallig zweeg, bleek helemaal roos te zijn. De ouwe wapenhandelaar en grootgifdumper was inderdaad twee weken geleden gearresteerd in Rotjeknor. De lokale smurfen hadden hem volgens het verhaal net ontdekt en er stond nog een Italiaans verzoekje tot aanhouding open.
  Moet gigantisch speurwerk zijn geweest als je weet dat Theo en Theo af en toe lekker zaten te smikkelen tussen allerlei andere habituële steunberen van de Nederlandse economie in Old Dutch. En als het zo uitkwam een tripje maakten naar Manila voor een party met hun Griekse gappie George “Elvis” Sarakinis en diens Filippijnse roddelvrouwtje Becky Garcia.
  Maar wat denk je dat er gebeurt na Theo’s arrestatie? Wordt ie na twee dagen door een doorgestudeerde vertegenwoordiger van Juf Justitia vrijgelaten. In afwachting van meer nieuws uit Italië. Want meneer Cranendonk werd als niet-vluchtgevaarlijk beschouwd. Heeft u ooit zo zout gevreten? Je houdt het niet voor mogelijk.
  Maar zoals we al eerder boerden, zonder enige twijfel heeft Theo in zijn lange loopbaan niet alleen te maken gehad met avontuurlijke lieden, maar ook met stijve boordjes, krijtstreepjes en stropdassen. Kijk, en dan heb je het al gauw over een heel ander verhaal. Theo is een geheimschrijver. Een hele grote. En die gooi je niet gauw nonchalant in een kruipruimte. Die behandel je met zorg. Stay tuned.

 • petje:

  Ik heb gisteren een aantal kamerfracties gemaild over de vrijlating na arrestatie van Theo Cranendonk. Zal wel niks mee gedaan worden vrees ik. Hopelijk blijft Netwerk deze zaak nu volgen, want de vogel zal zeker gevlogen zijn..

  Het meest recent schandaal waarbij de Ndrangheta betrokken is Fastweb waar misdaadgeld werd witgewassen via OOstenrijkse banken. De net benoemde PdL (Berlusconi’s partij) senator Nicola Di Girolamo die vorstelijk op de verjaardag van Ndrangheta topbaas Franco Pugliese (http://espresso.repubblica.it/multimedia/23242212/1
  )figureerde is een van de 56 gearresterden (zijn arrestatie laat nog op zich wachten vanwege zijn politieke onschendbaarheid..):

  Report: Prosecutors Investigate Money Laundering By The Italian Mafia Through Austrian Banks
  Italian prosecutors are investigating whether “banks in Austria were used to launder about 2 billion euros ($3 billion) for the Italian mafia between 2005 and 2007,the Austrian weekly profil reports, citing Rome prosecutors” as reported by AFP:

  According to prosecution documents, the money was laundered through 14 accounts at Raiffeisen Zentralbank, Bank Austria – which now belongs to Italy’s UniCredit Group – and the Austrian branch of Anglo Irish Bank, profil said on Sunday. The transfers were performed by Italian internet provider Fastweb and Telecom Italia Sparkle (TIS), it noted. * * * According to the weekly, the three banks had themselves reported their Italian clients’ dealings to Austrian authorities. * * * Last month, prosecutors in Rome sought the arrest of 56 people, including Fastweb founder Silvio Scaglia, in a major money laundering and tax fraud case. Fastweb and TIS – controlled by Telecom Italia – are suspected of billing non-existent internet and telephone services worth 1.8 billion euros ($2.72 billion), thus evading 365 million euros ($550 million) in taxes.

  http://bitterqueen.typepad.com/friends_of_ours/2010/03/report-prosecutors-investigate-money-laundering-by-the-italian-mafia-through-austrian-banks.html

 • petje:

  Cecile Landman, een freelance onafhankelijk onderzoeksjournaliste, moet ook even apart genoemd worden als de belangrijkste bron voor de degelijke reportage van de Netwerk redacteuren.

  Hier meer over haar filosofie en haar journalistieke werkterreinen:
  http://www.sarai.net/publications/readers/06-turbulence/02_geert_cecile.pdf

 • mr. drs. BOU:

  Bedankt, Petje!

  Cecile Landman blijkt ook de drijvende kracht achter Streamtime, een blog waarop blog-berichten uit Irak, Iran en Afghanistan staan.

  Deze leuke dame heeft een verrukkelijk blog!

  Ook was ze ruim een jaar geleden te gast in Goede Morgen Nederland. Zie deze YouTube.

 • petje:

  Ik heb een reactie gehad van de SP (Harry van Bommel) en de PvdA over deze zaak.

  Van Bommel heeft de zaak doorgegeven aan Krista van Velzen. Maar Krista heeft last van haar schouderpartij en haar doorzettendheid in een aantal andere zaken kennen we..; maar wie weet.

  Ik kreeg van de publieksvoorlichting van de PvdA deze welwillende reactie:

  Hartelijk dank voor uw bericht aan de PvdA over Theodoor C. Zoals de zaken er nu voorstaan zien wij nog geen aanleiding om in te gaan op de arrestatie van Theodoor C.. Vorig jaar heeft de PvdA bij monde van onze Kamerleden Arib en Heerts de minister om opheldering gevraagd over de vrijlating van Saban B. Mocht er ook aanleiding zijn om dit te doen rondom de zaak van Theodoor C., dan zullen we dat niet laten.

  Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Nogmaals dank voor uw bijdrage.

  Met vriendelijke groet,

  Afdeling Voorlichting PvdA
  Plein 2 | Postbus 20018 | 2500 EA Den Haag
  Partij van de Arbeid | http://www.pvda.nl

 • mr. drs. BOU:

  Prima, Petje!

  Wat mij zo verbijstert, dat is de discrepantie tussen het voorarrest van Cranendonk en dat van (bij voorbeeld) Robert Hörchner. De laatste was beslist niet vluchtgevaarlijk, hij was blut en hij kon nergens naar toe. Na 10 maanden voorarrest in Polen werd hij op borgtocht vrijgelaten. Alle bewijzen van onschuld doen niet ter zake. Barbertje is back in town!

  Ik ben heel benieuwd of Cranendonk ooit nog boven water komt…

 • petje:

  Ik vraag me uberhaupt af of er een mevrouw Canendonk sr. is. Er wordt geen lady Cranendonk genoemd in onderstaand society stuk. Ik neem aan dat er dan ook geen mevrouw C. is want waarom zou zij niet bij deze farce aanwezig zijn tenzij ze een delletje van rond de 30 is..
  Ik ga er ook vanuit dat de vogel (binnenkort) gevlogen is.

  http://www.manilatimes.net/index.php/lifestyle/5830-the-pinoy-invasion-of-the-netherlands

  Kun je de observatiefoto van Theo Cranendonk vanuit de Netwerk docu in je artikel zetten?

 • petje:

  Het lijkt ook niet toevallig dat Theo Cranendonk in Rotterdam woonde en zaken deed. Rotterdam is een belangrijke doorvoerlocatie voor illegale wapenhandel en waarschijnlijk ook van doorvoer van illegaal afval:

  Criminelen en terroristen
  In 1992 loopt de Israëlische wapenhandelaar Eli Cohen in de VS tegen de lamp. Hij is betrokken bij de levering van motoren en versnellingsbakken voor M-113-pantservoertuigen aan Iran. De onderdelen koopt hij in Duitsland en Israël. De wapens staan enige tijd in Rotterdam opgeslagen. Verder wordt in 1996 de haven van Rotterdam in verband gebracht met een in San Francisco onderschepte partij kalasjnikovs. In Rotterdam zijn – net als in
  Hongkong – vele front companies gevestigd die handvuurwapens voor de zwarte markt in onder meer Amerika verschepen. Anatoly M. Beliaev van de Oekraïense veiligheidsdienst bevestigt dit. Hij zegt dat Nederland een ‘spil is in de internationale smokkel van wapens voor criminelen en internationale terroristen.
  In 2001 wordt in Joegoslavië een proces gevoerd tegen wapensmokkelaars die de Spaanse terreurorganisatie ETA, de Ierse Real IRA en partijen in Kosovo van wapens voorzien. Getuigen noemen Rotterdam als doorvoerhaven.
  De Britse wapenhandelanalist Paul Beaver stelt in 1999 in De Groene Amsterdammer: ‘In Rotterdam wordt veel gebruikgemaakt van de slechte controle. Er worden heel veel wapens voor de zwarte markt naartoe verscheept. In Europa is het absoluut de belangrijkste wapenoverslaghaven. Dat komt vooral door de ligging, lekker dicht bij de Belgische FN-wapenfabrieken bijvoorbeeld. Maar zeker ook door het lakse beleid van de Nederlandse regering.’
  Een anonieme in Rotterdam werkzame douanier onderstreept deze visie. Volgens hem is de controle vooral administratief en valt met papieren makkelijk te knoeien. De toenemende concentratie van het douanewerk op risicoanalyses en de afname van ongerichte steekproeven, zal alleen maar meer kansen bieden aan louche types. Het beleid en de douanepraktijk blijven voortdurend achter de feiten aan lopen. Namen van handelaren, en routes van vervoer veranderen regelmatig, waardoor risicoanalyses snel verouderen.
  De Belgische overheid klaagt in dit verband dat het niet gemakkelijk
  is om goederen die over haar grondgebied gaan te controleren. Een ambtenaar op het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘We weten dat deze bedrijven regelmatig hun naam veranderen, of een deel van de naam en ook de aandeelhouders. Ze doen dit om ons voor te blijven.’ Zo kon het in Nederland gebeuren dat via de Rotterdamse haven ongemerkt 633 oude NAVO-tanks werden uitgevoerd naar Afrika. De Italiaanse justitie komt het transport op het spoor tijdens een jacht op een groep wapenhandelaren die
  de tanks wil verschepen.
  Een ander voorbeeld is het transport van 18 houwitsers met bestemming Macedonië, waarvan de papieren niet klopten. De kanonnen worden uiteindelijk in de Griekse havenstad Thessaloniki tegengehouden. Rotterdam heeft de lading eerder zonder problemen laten vertrekken.

  http://www.stopwapenhandel.org/informatie/exmat5.pdf

 • petje:

  Meer recent voorbeeld van wapen- en technologiedoorvoer via Rotterdam:
  http://www.depers.nl/binnenland/345389/Iraanse-wapenhandel-via-Rotterdam.html

 • mr. drs. BOU:

  Kun je de observatiefoto van Theo Cranendonk vanuit de Netwerk docu in je artikel zetten?

  Helaas, dat gaat niet… En een andere foto van hem bestaat niet.

 • minidokter:

  Foto’s heb ik wel van hem Wel heel oude , maar toch

 • mr. drs. BOU:

  @ Ginevra, dank je wel, maar op dit moment is Cranendonk 78 jaar oud. Een recente foto ontbreekt en officieel is hij niet eens voortvluchtig… 🙁

 • petje:

  @minidokter: kun je Bou die foto’s mailen zodat ze kunnen worden gepubliceerd?
  @Ginevra heb je de Netwerk tv reportage over Theo Cranendonk gezien die afgelopen week is uitgezonden? Interessant..

  Blijkbaar willen/kunnen het ANP en de Nederlandse dagbladen niet over de zaak Theo Cranendonk publiceren. Cranendonk scheen gewoon met hotemetoten van de Neerlandse overheid en bedrijfsleven om te gaan alsof er geen internationaal opsporingsverzoek tegen hem liep. Volgens mij heeft onderzoeksrechter Vicenzo Macri bij Nederland aan de bel getrokken over Cranendonk waarna de zaak is gaan rollen. Openbaar ministerie wil wel maar de top van justitie houdt deze zaak tegen zodat Cranendonk weer de benen kan nemen.
  Zou me niet verbazen als hij ook nog steeds in illegale wapen- en gifafvalhandel actief is.

 • petje:

  Het marginale Nederlands Dagblad is de enige krant die overigens een redelijk goed gedocumenteerd artikel over Theo Cranendonk door de man in Rome Eelco van der Linden heeft gepubliceerd:
  http://www.nd.nl/artikelen/2010/maart/11/nederlandse-maffiabaas-in-r-dam-opgepakt

  Ik denk niet dat de hoofdredacteur van ND in het Genootschap van Hoofdredacteuren zitting heeft, zodat een oekaze van Justitie aan het GvH niet een totaal embargo op dit nieuws over Cranendonk kan bewerkstelligen..

 • petje:

  Begin dit jaar heeft zich een derde Ndrangheta pentito aangediend (spijtoptant “Sigma”) bij de Calabrische justitie. Hij was als maffiabaas in het havenstadje Amantea betrokken bij de berging van gifvaten van de gestrande Jolly Rosso in 1990.
  Dit is voor het regionale OM een enorme meevaller omdat de nationale maffia aanklager Piero Grasso en de rondborstige minister van milieu Stefania Prestigiacomo de zaak van de gifschepen snel wilden sluiten na de farce van hun onderwateronderzoekje naar het Cunsky wrak voor de kust van het havenstadje Cetraro:

  http://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=it&u=http://www.calabrianotizie.it/2010/01/19/jolly-rosso-spunta-il-teste-%25C2%25ABsigma%25C2%25BB-ce-un-altro-pentito-un-boss-che-avrebbe-raccontato-il-traffico-dei-rifiuti-tossici-e-la-terza-persona-a-parlare-degli-affondamenti-in-calabria-il-c/&ei=yDetS5bqBZX74Aae7KjEDw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=7&ved=0CB8Q7gEwBg&prev=/search%3Fq%3Dsigma%2Bpentito%26hl%3Den

 • Ginevra:

  alleereerst mijn excuses voor de taal, ik ben autodidact.

  @ mr. drs. BOU
  Ik heb je antwoord niet goed begrepen, maar de heer van de foto moet de zoon zijn …

  @ Petje
  Ja, ik heb het gezien, en wel interessant gevonden maar ook stukje eng, niet zozeer wegens het negeren van de internationale verzoek tot aanhouding of de vrijlating zelf, maar omdat de reclame in Nederland over deze Rotterdammer is begonnen toen ik in email wisseling met de kleintje ging. Vraagjes plus vrije vertalingen uit Italiaanse kranten. En de inhoud van de reeks Ship Ahoy in het Italiaans vertaald en op Italiaanse forums gepubliceerd.
  Ik weet dat in de link valt er weinig te verstaan, maar kijk naar de datum en zie dat alles is in januari begonnen:

  http://poteriocculti.mastertopforum.biz/9-vt1518.html? postdays=0&postorder=asc&start=120

  Dus horen dat hij nu “onverwacht” is gearresteerd is indrukwekkend in meerdere zinnen.

  p.s. laten we erom lachen, maar als jullie in de news lezen dat een Italiaanse dame in Rtm verdwijnt of dergelijk…

 • mr. drs. BOU:

  Beste Ginevra,

  Jouw Nederlands is veel beter dan mijn Italiaans. Mijn complimenten! Dank voor je post en voor alle goede informatie.

  Cranendonk is gearresteerd, maar hij is na twee dagen weer vrijgelaten! De rechter zegt dat er geen gevaar bestaat dat hij zal vluchten. De kranten schrijven er ook niet over! De Nederlandse justitie is corrupt. De kans is groot, dat Cranendonk verdwijnt.

  Daarom vroeg Petje om die foto.

  Weet jij of Cranendonk een vrouw heeft? Want hij mocht naar huis “om voor zijn zieke vrouw te zorgen”.

 • petje:

  @Ginevra bedankt voor je reactie; ik kan je goed begrijpen voor een Italiaan die Nederlands schrijft;
  – weet je al dat Cranendonk al na twee dagen is vrijgelaten na zijn arrestatie om voor zijn zieke vrouw te zorgen.. dit is natuurlijk een gotspe zonder weerga en de Nederlandse kranten publiceren er geen woord over.. ja ja, de Nederlandse staat wenst geen (verdere) publicaties over deze zaak..

 • petje:

  Er is nu een screenshot van Theo Cranendonk uit de Netwerk reportage op de weblog van Cecile Landman:
  http://lacile.wordpress.com/2010/03/25/netwerk/

Laat een reactie achter