Archief
Artikelen

Alwéér is er iemand overgeleverd aan Polen voor een onzinnig vermeend delict! Dank zij het EAB is Polen kennelijk bezig om mensen te oogsten uit het “rijke vrije Westen”, om hun gevangenissen te vullen en de kas van hun gevangeniswinkels te spekken. Ook varen de Poolse advocaten wel bij die rijke westerlingen en een leuke borgsom is ook nooit weg… En de Polen weten dat de Nederlandse justitie hier wel aan mee moet werken! Maar laten we bij het begin beginnen.

Er was eens een man, Robert Hörchner, die ontdekte dat het OM sjoemelde met een telefoontap. Jaren heeft hij er over gedaan om die tap in handen te krijgen! Justitie wilde die tap niet afstaan, want aantoonbaar frauderen met een telefoontap zou jurisprudentie kunnen opleveren die een spaak in het wiel kan steken van de veroordeling tot levenslang van Huseyin Baybasin. En dat zou niet best zijn voor onze SG van Justitie, Joris Demmink

Toen het Robert Hörchner eindelijk gelukt was om die vervalste telefoontap in handen te krijgen, was het OM hem liever kwijt dan rijk. Heel toevallig kwam er net op dat moment, in de lente van 2007, een EAB uit Polen. Hörchner zou daar namelijk een huurcontract hebben ondertekend voor een loods waarin een wietplantage was gevestigd. Weliswaar kon Hörchner bewijzen dat hij op de bewuste datum in Nederland was, maar middels wat wisselrechters luidde het vonnis toch: “Ga dat maar in Polen vertellen.”

Aldus zat Hörchner 10 maanden lang ten onrechte in voorarrest met 10 man in een Poolse cel. Hoewel de hoofdgetuige voor de rechtbank verklaarde dat de Hörchner die tijdens de zitting aanwezig was, niet de man was die zij als Hörchner kende, volgde er geen vrijspraak, maar Hörchner werd op borgtocht vrijgelaten.

Het Poolse proces tegen Hörchner loopt nog steeds, hoewel duidelijk is dat een zekere Jeroen van den O. uit Vught de ware dader is. Hij heeft zich uitgegeven voor Robert Hörchner en is onder die naam een wietplantage begonnen in Polen. Niemand bij het Nederlandse OM doet ook maar een flauwe poging om deze fraudeur en wietkweker te arresteren, hoewel Hörchner aangifte heeft gedaan tegen Jeroen van den O. en deze aangifte tevens heeft voorzien van bewijzen. Mede daarom volgt er ook nog steeds geen Poolse vrijspraak voor Hörchner.

Wie kan dit nog volgen? En wie volgt? De volgende was dhr. Essen, die ooit in Polen gevangen had gezeten, maar na 10 maanden voorarrest op borgtocht was vrijgelaten. Hij had een schuldbekentenis getekend, maar het vonnis heeft dhr. Essen nooit bereikt. Jaren later wilde Polen graag de straf ten uitvoer leggen, maar het EAB is alleen geldig als het gaat om een verdenking, niet om het ten uitvoer leggen van een straf. Daarom was er aan het EAB een kleine verdenking toegevoegd: tijdens zijn voorarrest zou dhr. Essen hebben geprobeerd om een cipier om te kopen met 100 zloty (ongeveer 22 Euro 50). Volgens dhr. Essen had hij de cipier gevraagd om het geld op zijn gevangenisrekening te storten, zodat hij iets kon kopen in de gevangeniswinkel. Het geld bleek later inderdaad op zijn rekening te zijn gestort. Het was dus een misverstand…

De Poolse rechter die dit EAB tekende, mr. Andrzej Bauk, was echter dezelfde die ook het EAB voor Hörchner tekende, dus ons kent ons. Wat kon de Overleveringskamer van de Amsterdamse Rechtbank anders doen dan ook het EAB voor dhr. Essen goedkeuren? Voor zover ik weet zit dhr. Essen sindsdien ondergedoken.

Dat wat begon met een juridisch “leugentje om bestwil”, groeide uit tot een standaard praktijk. Vandaag ontving ik een e-mail met een zelfde soort verhaal. Een Poolse vrouw was gescheiden en met haar kinderen woont ze tegenwoordig in Nederland, waar ze hertrouwd is. Het gezin heeft 4 kinderen, twee van hem en twee van haar. Alles ging goed, tot mevrouw werd opgepakt wegens een EAB. Haar Poolse ex had aangifte gedaan van het ontvreemden van zijn mobiele telefoon en daarvoor was ze bij verstek veroordeeld tot een half jaar cel. Zij wist dat niet, tot ze geconfronteerd werd met het EAB. Polen wilde de straf ten uitvoer leggen, maar de Rechtbank van Amsterdam zei: “Nee, het EAB geldt alleen voor een verdenking.” Mevrouw werd vrijgelaten, maar een paar maanden later werd ze weer gearresteerd. Er lag een nieuw EAB. Daaraan had men toegevoegd dat mevrouw ook een autoradio had gestolen. Hoewel ze kon bewijzen dat ze zich op die datum in Nederland bevond, ach… dat bewijs moet ze dan maar in Polen overleggen. De Rechtbank kon niet anders besluiten, want zo luidt immers de jurisprudentie in de zaak Hörchner.

Overgeleverd aan Polen, zit deze moeder van vier kinderen nu in Polen in voorarrest. Niemand weet hoe lang dat zal duren, maar dank zij Hörchner en Essen weten we wel een beetje hoe dat gaat. Eerst zal men haar een tijdje zo slecht behandelen, dat ze bereid is tot alles, als ze maar naar huis mag. Dan volgt de schuldbekentenis plus de belofte dat ze, als ze die tekent, in vrijheid zal worden gesteld. Vervolgens wordt die belofte niet nagekomen. Na negen maanden in de Poolse cel volgt de borgsom en pas als die betaald is, komt ze “voorwaardelijk” vrij. Jaren later zal ze dan worden veroordeeld op haar eigen valse bekentenis, maar dat komt ze zelf waarschijnlijk nooit te weten, tenzij ze naar Polen gaat en daar wordt opgepakt om haar straf uit te zitten. Het betekenen van vonnissen aan de veroordeelde blijkt in Polen immers geen usance.

Intussen was men vanuit Polen ook een Duitser aan het belagen met deze truck. Op een Duits forum las ik iets over een man die in 1995 aan de Poolse grens was aangehouden op verdenking van het rijden in een gestolen auto. Na enige uren werd hij weer vrijgelaten en hij hoorde er niets meer van. In 2002 ging hij met zijn familie naar Polen en werd daar weer opgepakt, vanwege die gestolen auto uit 1995. Of de auto werkelijk gestolen was, blijft onduidelijk, maar de man is 6 dagen lang mishandeld door de Poolse bewakers, die nog steeds een hekel hebben aan Duitsers, dit vanwege misdaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn begaan. Na 6 dagen volgde er een rechtszitting en de man kwam op borgtocht vrij. Polen was toen nog geen lid van de Europese Unie, dat werd het pas in 2004.

Onder dat verhaal stond een link naar een andere website. Het blijkt dat Polen in 2007 de overlevering van deze man vorderde op grond van een EAB over die gestolen auto uit 1995. Het eerste bericht op de website dateert van 18 mei 2007, de man zat toen kennelijk vast in een Duitse gevangenis. Uit het laatste bericht blijkt echter dat Duitsland de man niet heeft overgeleverd aan Polen. Het bericht van 2 juni 2008 begint als volgt:

Gerade informiert uns der Anwalt, dass das Kammergericht Berlin die von Polen geforderte Auslieferung einer in Deutschland längst verjährten Straftat für unzulässig erklärt hat…

Er stond ook nog iets over een hoger beroep, maar verdere berichtgeving ontbreekt. Er staat in Duitsland geen Demmink aan het hoofd van Justitie. We mogen dus aannemen dat deze man na ruim een jaar onterecht in Duitsland in voorarrest te hebben gezeten, in vrijheid is gesteld en dat een eventuele schadeclaim naar behoren wordt afgehandeld. Maar misschien is dit ook wel wishful thinking en lijkt het gras groener aan de overkant…

Overigens ben ik van mening dat Joris D. strafrechtelijk moet worden vervolgd.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

16 Reacties op “Opnieuw iemand overgeleverd aan Polen…”

 • mr. drs. BOU:

  Vergelijk bovenstaand verhaal ook eens met deze reactie van Petje op het gifschip Probo Koala:

  Theo Cranendonk leverde niet alleen wapens aan de Ndrangheta maar ook de explosieven om de schepen met gifvaten af te laten zinken.
  Tegen Cranendonk liep meer dan 10 jaar een internationaal opsporingsbevel. Blijkbaar heeft onze Theo dermate goede vrienden bij de Nederlandse justitie, politie en politiek dat hij zo lang zijn louche bedrijven kon blijven runnen.

  En dan nog zijn er mensen die denken dat Justitie niet corrupt is! 🙁

 • Johanna:

  Laten we eerlijk wezen: voor een normaal mens met een hart en ziel, met enige mate betrokkenheid en verantwoordelijkheid t.o.v zijn medemens is deze wereld van corrupte door-en-door slechtheid niet of nauwelijks te bevatten

 • petje:

  In een reactie op de EAB zaak Tabbers maakt onderzoeker Jelle van Buuren rake opmerkingen over het huidige marktdenken bij justitie wat uitlevering van landgenoten vergemakkelijkt en waarom de politiek het blijkbaar voor lief neemt dat verdachten in een justitieel niemandsland terecht komen..:

  Ook onderzoeker Jelle van Buuren vindt dat Nederland voor een deel zelf debet is aan wat Tabbers overkwam. Want bij de invoering van het EAB in 2004 koos de Nederlandse regering er vrijwillig voor om de marge voor uitzonderingen zoveel mogelijk te beperken. Daarmee wilde Nederland volgens de critici het braafste jongetje van de klas zijn. Maar ook praktische argumenten speelden volgens Van Buuren wellicht een rol.

  “Als je er vaker voor zou kiezen om zelf tot vervolging over te gaan, in plaats van iemand naar het buitenland uit te wijzen, dan kost dat tijd, geld en capaciteit. Ook rechtbanken zijn tegenwoordig een markt, en zitten aan prestatiecriteria en bekostiging vast. Dan is het alleen maar makkelijk dat je dat gedoe niet hebt. Je geeft het gewoon aan het buitenland over, dan ben jij ervan af.”

  Zelfs na deze geruchtmakende zaak is er volgens Van Buuren weinig animo om de regels voor het EAB opnieuw ter discussie te stellen. Al was het maar omdat de invoering indertijd met veel getouwtrek gepaard ging, en iedereen opgelucht was toen het eindelijk beklonken was. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Tabbers de laatste Europeaan is geweest die buiten zijn schuld in een justitiëel niemandsland belandt.

  http://static.rnw.nl/migratie/www.wereldomroep.nl/actua/intrecht/arrestatiebevel080109-redirected

 • petje:

  Het EAB is ook in feite een haastig doorgedrukt produkt van de “war on terror” hoax na de “terreuraanslag” van 11 september 2001:

  http://www.nrc.nl/dossiers/moslimterreur/politiek_reacties_en_beleidtot0/article1868864.ece/Europees_arrestatiebevel_rammelt

 • mr. drs. BOU:

  Dank voor de links, Petje. Ik citeer even het NRC:

  Snelle overlevering van terroristen is het belangrijkste doel van het arrestatiebevel…

  De vrouw in kwestie, die volgens haar ex zijn mobieltje heeft gestolen, en daarna ook nog zijn autoradio, is natuurlijk wel typerend voor deze doelgroep!
  Ook dhr. Essen, een tuinder die 100 zloty aan een Poolse cipier gaf, niet wetende dat dit tegen de regels was, is uiteraard potentieel een gevaarlijke terrorist.
  En ook Robert Hörchner zou een terrorist kunnen zijn, of misschien zou hij het kunnen worden als de Nederlandse Staat zo tekeer blijft gaan! Gelukkig is Hörchner een keurige, vriendelijke en zeer beheerste man. Niet het type van een terrorist, maar toch… Hoe kweekt men terroristen? Door staatsterreur uit te oefenen!!!

  Alle wetgeving tegen het terrorisme is staatsterreur!

  Boos ben ik ook over de discrepantie tussen de vervolging van een onschuldige vrouw (en moeder van vier kinderen!) en de internationale wapenhandelaar en milieu-crimineel Theo Cranendonk! Vies hoor! 🙁

 • Wieteke:

  Bou, dit meen je niet! Zit deze moeder van 4 kinderen nu in Polen en geen MSM die daar aandacht aan besteed?
  Ongelofelijk!
  Nederland staat in brandt en blussen helpt niet meer. Ik vind het niet vreemd dat ‘Den Haag’ nu aan het leeglopen is.

 • mr. drs. BOU:

  Wieteke, onze justitie kan die van Polen niets meer weigeren. De overlevering van Hörchner was immers doorgestoken kaart. En de media? Ach, die zouden zich moeten schamen, maar ze vertrouwen schaamteloos op PR de Vries.

  En dat Den Haag leeg loopt, dat komt volgens mij omdat het volgende kabinet het slechte nieuws mag brengen: Nederland is zowel moreel als economisch failliet!

  Het “Na het zuur komt zoet” van Balkellende blijkt te betekenen: “Na het zuur komt bitter!”

 • mr. drs. BOU:

  Vandaag kreeg ik een link binnen naar Hart van Nederland, september 2008, een fragment van slechts 5 minuten. Het gaat over een Nederlandse man die reeds 17 maanden in Polen in voorarrest had gezeten. Weet iemand ook hoe dit is afgelopen?

  Wim Schretzmeijer uit Breda zit al zeventien maanden in een Poolse gevangenis zonder enige vorm van proces.

  Hij zou drugs hebben gesmokkeld maar een officiele aanklacht is er niet. Inmiddels is bij de 53 jarige jarige Wim ook nog eens kaakkanker geconstateerd. Hij mag de gevangenis niet verlaten voor een behandeling en er wordt hem zelfs geen tolk gegeven zodat hij zijn artsen kan verstaan. De familie van Wim is radeloos.

 • man+ 4:


  tja die vrouw heeft 6 weken vast gezeten en allemaal voor niets
  haar ex heeft zelf die spullen gestolen en is daar voor veroordeelt.omdat de advocaat in polen zoveel mogelijk wilde verdienen heeft zijn ze er 6 weken voor vast gezeten.
  de rechtzaak heeft 10 min. geduurt en ze is vrijgesproken.
  na terugkomst in Nederland moest ze nog wel even alle advocaat kosten die gemaakt zijn in nederland betalen helaas is ze werkloos geworden door haar uitlevering.
  dit gezin is verwoest door het EAB!!!!!!!! .
  gaat onze regering nu opdraaien voor de kosten???
  want hun zeggen we hoeven niet te kijken naar de bewijzen we leveren alles uit waar ze om vragen.

 • mr. drs. BOU:

  …we leveren alles uit waar ze om vragen.

  Tenzij de verdachte een duur pak draagt, het Financieel Nieuwsblad leest en champagne drinkt. Het is werkelijk schandalig!

 • petje:

  Inderdaad, die misdadige snob Theo Cranendonk wordt al 10 jaar met alle egards behandeld door de politieke, justitiele en economische elite van Nederland.
  De totaal geruineerde slachtoffers van EAB uitleveringen moeten het zelf verder maar uitzoeken..

 • f.hoogenbosch:

  als van dit alles ook maar de helft klopt , dan mogen we Nederland inderdaad als moreel failliet beschouwen . Niet alleen Nederland trouwens , heel veel gaat immers in Europees verband .
  Zoals we met asielzoekers omgaan , bijvoorbeeld , heeft ook allang niets menselijks meer …..
  Het menselijke aspect is ver te zoeken in onze bureaucratische, kapitalistische samenleving ……..

 • mr. drs. BOU:

  ‘Europese aanhoudingsbevelen worden misbruikt, rechtsbescherming gebrekkig’

  woensdag 29 september 2010 door Folkert Jensma

  Nederland is een ‘volgzame lidstaat’ bij het uitvoeren van Europese aanhoudingsbevelen. Sommige EU lidstaten waaronder Belgie maken misbruik van deze nieuwe eenvoudiger uitleveringsverzoeken binnen de Europese Unie. De rechtsbescherming voor verdachte burgers is onvoldoende.Dit blijkt uit een onderzoek naar de dagelijkse praktijk bij rechtbank en openbaar ministerie van het Europese Aanhoudingsbevel tussen 2006 en 2008 door de Utrechtse onderzoekers Elina Kurtovic en Philip Langbroek. Het werd hier gepubliceerd in Delikt en Delinkwent (7/51).

  LEES VERDER: NRC Handelsblad. Recht en bestuur.

 • mr. drs. BOU:

  En alwéér wordt er iemand overgeleverd aan Polen:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/8741865/__Voor_straf_naar_Polen__.html?sn=binnenland,buitenland

  Voor straf naar Polen
  door Bart Mos
  DELFT – De 63-jarige fruithandelaar Cor Disselkoen uit Delft dreigt aan Polen te worden uitgeleverd vanwege 15 jaar oude valse beschuldigingen.

  Zieke zoon

  Disselkoen vreest dat hij in Polen lange tijd in voorarrest zal worden gehouden, waardoor niet alleen zijn eigen gezondheid in gevaar komt, maar hij ook zijn ernstig zieke zoon Kees-Pieter niet meer kan verzorgen. Disselkoen: “Het gaat om oude valse beschuldigingen. Bovendien beweren zij dat ik me jarenlang schuil heb gehouden voor de Poolse overheid. Het zijn allemaal leugens. Ik ben afgelopen jaren zelfs diverse malen met het vliegtuig naar Polen gevlogen”, verzucht Disselkoen, die helemaal ten einde raad is.

  Tot verbijstering van de internationaal actieve groente- en fruithandelaar en diens advocaat Han Jahae wist Polen de Nederlandse justitie onlangs te overtuigen van de noodzaak tot uitlevering. Het verzoek van de Polen hangt samen met een kortstondig Pools avontuur van vijftien jaar geleden.

  Als eigenaar van een succesvolle Poolse diepvriesfabriek die andere Poolse ondernemers beconcurreerde, werd hij in 1996 gearresteerd en valselijk beschuldigd van fraude, nadat hij geweigerd had belastingambtenaren een niet-bestaande belasting te betalen. Zijn fabriek werd door de Poolse overheid in beslag genomen en Disselkoen werd twee maanden lang, samen met zeven andere gevangen, in een cel gestopt. Uiteindelijk werd de fruitondernemer op borgtocht vrijgelaten. Sindsdien hoorde hij twaalf jaar lang niets meer over zijn zaak. Maar nu dient hij zich dus dinsdag op het politiebureau in Delft te melden, zodat hij direct zal worden uitgewezen. Volgens zijn advocaat Han Jahae komt dit soort schrijnende gevallen met de Poolse staat regelmatig voor. “De oude en deels verjaarde beschuldigingen aan het adres van de heer Disselkoen zijn nog gebaseerd op communistische wetgeving. Desondanks moet Nederland serieus omgaan met uitleveringsverzoeken, aangezien Polen nu eenmaal lid van de Europese Unie is.”

  Het parket van justitie in Amsterdam, dat onlangs akkoord ging met de uitlevering, zegt in een reactie: “De Poolse autoriteiten hebben bevestigd dat zij de heer Disselkoen voldoende zorg kunnen bieden. Nu staat niets meer in de weg tot uitlevering over te gaan.”

  Voldoende zorg??? Robert Hörchner weet daar alles van!

 • mr. drs. BOU:

  Lieve Groene Wolf, dank je wel voor de tip en ik zit er nu net over te schrijven. Ik zal zo de link bekijken. Na onze onderduiker Essen de Broccoli-kweker zitten we nu ook met een ondergedoken fruitteler!
  Maar de e-mail doet het weer. HOERA !!!
  Dubbel dank dus voor je reactie.
  Overigens ben ik van mening dat Joris D. moet worden gekielhaald voor die Overleveringswet. Want dat verdrag en die ongrondwettige wet (geen hoger beroep mogelijk!)zijn door hem in elkaar geknutseld!

Laat een reactie achter