Archief
Artikelen

Internationale Vrouwendag is een goed moment om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen overal ter wereld, ook in Nederland. Weliswaar zijn de vrouwen hier officieel gelijkgesteld aan de mannen, maar daarom zijn ze nog niet gelijk! Vrouwen hebben gelijke rechten op het gebied van scholing, werk en beloning, maar deze gelijke rechten hebben nog altijd niet geleid tot een gelijke verdeling van macht en rijkdom. Tegelijkertijd wordt het lichamelijke verschil steeds meer geaccentueerd, waardoor het vrouwenlijf steeds openlijker wordt geseksualiseerd. Aldus worden vrouwen geacht om zich aan te passen aan de eisen van de mannenwereld: zij behoren zowel gelijk te presteren als sexy te zijn.

Deze seksualisering van het vrouwenlijf begint al bij de kinderen. In feite gaat het om een subtiele vorm van seksueel geweld, waaraan alle meisjes worden blootgesteld. De Barbie-cultuur die wordt uitgedragen met “onschuldig” speelgoed, leidt bij meisjes tot een ideaalbeeld waaraan ze niet kunnen voldoen. Sommige meisjes reageren daarop met anorexia. Deze Barbie-seksualisering maakt de meisjes echter ook kwetsbaar voor aanranding en verkrachting, ze ontwikkelen een zelfbeeld dat afhankelijk is van de mate waarin ze jongens plezieren. Maar ook de jongens groeien op met het beeld dat een meisje sexy en beschikbaar hoort te zijn.

Eve Ensler is een Amerikaanse schrijfster die in haar werk aandacht vraagt voor seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. Haar laatste boek heet: “I Am an Emotional Creature: The Secret Life of Girls Around the World.” Het is een verzameling van verzonnen monologen van meisjes uit zeer uiteenlopende landen. Overal ter wereld worden vrouwen en meisjes immers geconfronteerd met seksueel geweld. Onlangs was Eve Ensler te gast bij
Democracy Now
.

I Am an Emotional Creature duurt 17 minuten.

Sophie Bissonnette is een Canadese regisseuse. In 2007 heeft ze een documentaire gemaakt over de manier waarop meisjes leren om zich reeds op zeer jonge leeftijd als seksuele wezens te gedragen. Niet alleen in de Barbie-cultuur, maar ook in de reclame wordt het vrouwenlijf voortdurend getoond als seksueel uitdagend en opwindend. Ook de videoclips op de muziekzenders waar de meeste kinderen graag naar kijken, zijn doorspekt met beelden van vrouwen als beschikbare seksuele wezens. Zelfs de mode voor meisjes dicteert dat ze sexy moeten zijn. Deze seksistische beeldvorming maakt de meisjes kwetsbaar voor aanranding, verkrachting en seksuele uitbuiting.

De documentaire laat tevens zien op welke manier ouders en leerkrachten deze stroom van seksistische boodschappen kunnen neutraliseren. Op de bijbehorende website staat ook een studiegids (pdf) die zeker voor mensen die met kinderen werken het lezen meer dan waard is.

Sexy Inc. Our Children Under Influence duurt 35 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Vrouwendag: Ik ben een emotioneel wezen”

Laat een reactie achter

Recente reacties