Archief
Artikelen

Een Afrikaans volk dat in de documentaire serie van Basil Davidson niet in beeld komt, zijn de San of Bushmen van de Kalahari-woestijn. Zij leefden tot voor kort op de manier waarop onze voorouders sinds onheuglijke tijden leefden, als nomadische verzamelaars en jagers. Schaars gekleed en op blote voeten trokken de San rond, aanvankelijk door een groot deel van Afrika, maar uiteindelijk alleen nog in de onherbergzame Kalahari woestijn. De vrouwen verzamelden vruchten, noten, jonge loten en kruiden, eieren, insecten en andere eiwitrijke zaken, en ze groeven met hun graafstok naar wortels. De mannen jaagden met speer en pijl en boog op wild en gevogelte. Hun arbeidsverdeling was niet strikt, al was de jacht een mannenzaak.

Hoewel hun levenswijze primitief lijkt, waren de San meesters in de kennis van hun natuurlijke omgeving. Hun rotsschilderingen vindt men overal in zuidelijk Afrika en hun vertelkunst is werkelijk uniek. Ze verzamelden voldoende voedsel om een aantal dagen van te leven en besteedden de rest van de tijd aan babbelen, lachen, verhalen vertellen, sieraden maken en dansen. Hun vreedzame wijze van samenleven zou de moderne mens tot voorbeeld strekken, ware het niet dat de Bushmen door deze moderne mens is opgejaagd, verdreven uit hun territorium en ten slotte “beschaafd”.

In de film “The Gods must be Crazy” worden de San afgeschilderd als bijzonder naïef, goed genoeg voor een komedie. Maar de manier waarop ze werden behandeld lijkt veel op de manier waarop men in Australië de nomadische Aborigines het leven onmogelijk maakte. Tegenwoordig krijgen de San een nieuwe kans, omdat zowel hun kunst als hun levenswijze worden erkend als uniek.

Op Google Video staan enkele korte fragmenten over de !Kung, een Bushmen-stam uit het noorden van de Kalahari.

The Hunters – a !Kung Bushmen film duurt 9 minuten.

First Film – from the !Kung San Series duurt 10 minuten.

N!ai, The Story of a !Kung Woman – a !Kung Bushmen film by John Marshall duurt 9 minuten.

Bitter Melons duurt 5 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “De San (Bushmen) van de Kalahari”

 • Hans:

  In deze kan ik ook de film animals are beautiful people aanbevelen. Alweer 40 jaar oud, maar zo mooi

  kort stukje;

 • Hans:

  mmmm embedden werkt dus niet in het reactieveld, dan maar een linkje;

 • mr. drs. BOU:

  Beste Hans, dank je wel! Ik heb deze docu ooit gezien en ik was de titel vergeten. Ik dacht dat hij “Kalahari” heette. Deze documentaire is zo verrukkelijk! 🙂

 • hans wijnbrug:

  Er is nog een mooie documantaire over de Bosjesmensen. Deel 10 van de serie van David Attenborough met de naam “the Life of mammals’ uit 2002. De BBC-versie is het beste!

 • mr. drs. BOU:

  Beste Hans,
  Dank je wel en ik heb er een klein stukje van gevonden. Vermoedelijk staat hij niet helemaal online.

 • hans wijnbrug:

  Hallo heer de BOU, Het beste is om de DVD-serie van de BBC te pakken te krijgen. De versie van de EO is gecensureerd.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Hans,
  Heer de BOU is een dame en mijn moeder heette ook BOU. Maar het fragment dat ik wel kon plaatsen, doet verlangen naar meer. Als iemand deze DVD-serie kan kopen en online kan plaatsen, dan zal ik daar graag aandacht aan besteden. Helaas ben ik zelf tot geen van beide in staat.

  Dus gaarne de LINKS.

Laat een reactie achter