Archief
Artikelen

Terwijl de NAVO-troepen de Taliban “bestrijden” in de vrijwel leegstaande provinciestad Marjah in de provincie Helmond, was Malalai Joya even in Nederland. Gisteren werd ze geïnterviewd door Netwerk, die over haar de volgende begeleidende tekst schreef:

De Afghaanse ex-politica Malalai Joya (31) is voor een auteursbezoek in Nederland. Ze schreef het aangrijpende boek ‘Een vrouw tussen krijgsheren’, dat sinds vorige week in de boekhandel ligt. Hierin vertelt ze het verhaal over de tragische recente geschiedenis van Afghanistan aan de hand van persoonlijke ervaringen.

Malalai Joya is door BBC uitgeroepen tot dapperste vrouw van Afghanistan. Ze was nog geen dertig jaar oud toen ze al internationale erkenning kreeg als parlementslid van Afghanistan. Malalai komt op voor vrouwenrechten, democratie en vrijheid van meningsuiting.

Maar in mei 2007 wordt ze geschorst als parlementslid door beledigende woorden over mede-volksvertegenwoordigers: ‘Deze drugsbazen en krijgsheren zijn gevaarlijker voor de toekomst van ons land dan de taliban.’ Ook vergeleek ze het parlement met een beestenstal. Sinds haar schorsing leeft Malalai Joya onder bewaking en steeds in een andere woonplaats in Afghanistan.

Ondanks de levensbedreigingen en intimidaties die daarop volgden zet ze haar strijd onverminderd voort. In 2009 won zij dan ook de International Anti-discrimination Award.

Dit is Netwerk, goede avond!

En dan de Afghaanse achtergrond van het politieke gekrakeel over de Nederlandse troepen.

Helmand januari/februari 2010: Hamid Karzai, de president van Afghanistan, heeft Saudi Arabië gevraagd om te bemiddelen in de strijd van Kabul tegen de Taliban. De Afghaanse politie heeft het in deze strijd het zwaarste te verduren, met gemiddeld zes dode agenten per dag. De Amerikaanse generaal McChrystal, die aan het hoofd staat van de NAVO-troepen, heeft opgeroepen om het aantal rekruten voor de Afghaanse politie te verdubbelen, van 84.000 tot 160.000. Ondanks de corruptie, de verslaving aan drugs en het analfabetisme onder de rekruten, zullen er serieuze pogingen worden ondernomen om de Afghaanse politie te reorganiseren en te versterken. Ook zal er een gezamenlijke aanval worden ondernomen op de Taliban die zich zouden verschuilen in Marjah, een middelgrote stad in de provincie Helmond: Operation Moshtarak.

Russia Today vanuit Washington, 6 januari 2010:
Afghanistan 2010: More deaths, but Taliban on the run

Al Jazeera 3 februari: US calls for Afghan police surge

Al Jazeera 9 februari: Afghanistan in need of policewomen

CBS News 9 februari: Largest Military Offensive In Afghanistan Begins

Associated Press 9 februari: U.S. Forces Hunting “Scoundrels” in Afghanistan

Nog even in de herhaling (must see!):
Al Jazeera 7 februari: Afghan displaced face harsh winter

CNN 13 februari: Het Afghaanse offensief

Al Jazeera 14 februari: Forces ‘positive’ on Afghan assault

CNN 14 februari: Het offensief gaat goed! (Op één dode Britse soldaat na…)

ITN News 14 februari: Soldier killed in Operation Moshtarak

NOS 14 februari: Twaalf burgerdoden offensief Marjah

Al Jazeera 15 februari: Afghanistan offensive intensifies

Associated Press 16 februari: Allied Forces Meet Resistance in Afghanistan

Al Jazeera 17 februari: Afghans hail Helmand successes

Tot slot de toespraak die Malalai Joya vorig jaar hield in Rotterdam, toen haar op 8 maart de Anti-discriminatie Award werd toegekend.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Malalai Joya en de Afghaanse winter”

 • petje:

  Documentaire Afghanistan, On the dollar trail.
  Afghaanse kinderen moeten in de winter in winterjassen en met hoofdoeken (ook voor de kou) buiten onderwijs volgen terwijl het geld voor de scholen naar de villawijk van Kaboel gaat. In de villawijk van de corrupte elite daarentegen is het bouwtempo enorm..

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Petje. Zeer verhelderende docu! Helaas laat deze zich niet embedden, maar misschien kan ik de link opnemen in een volgende post over Afghanistan. Per slot is de situatie in dat land één grote terugkerende ellende!

Laat een reactie achter

Recente reacties