Archief
Artikelen

Defamation (Hashmatsa) is een documentaire van de Israëlische filmmaker Yoav Shamir, waarin hij op zoek gaat naar de betekenis van het begrip “antisemitisme”. Hij begint met te zeggen dat hij zelf nooit antisemitisme heeft ervaren, maar dat er in de Israëlische media voortdurend berichten verschijnen over antisemitisme waar ook ter wereld. Shamir was ooit als dienstplichtige de bewaker van een checkpoint, waarover hij in 2003 de documentaire Checkpoint maakte. Vervolgens werd hij zelf beschuldigd van antisemitisme. Daarom gaat hij nu op onderzoek uit, om te ontdekken wat antisemitisme is.

In de VS strijdt de Anti-Defamation League voortdurend tegen het antisemitisme. Geen enkele belediging van Joden, hoe gering ook, kan door de vingers worden gezien. In Israël gaan middelbare scholieren op schoolreis naar Auschwitz om zelf te ervaren hoe erg het antisemitisme is. Shamir volgt een groep van deze scholieren op hun trip naar Auschwitz en hij gaat in de VS op zoek naar antisemitisme. Hij interviewt o.a. Abraham Foxman, de directeur van de Anti-Defamation League, en Norman Finkelstein, de zoon van twee Joden die Auschwitz overleefden en nu een felle criticus van de manier waarop de Holocaust wordt gebruikt als excuus voor de misdaden van Israël tegen de Palestijnen.

Defamation werd in 2009 uitgeroepen tot de Best Documentary Feature Film door de Asia Pacific Screen Awards. Ook op het Berlijnse filmfestival kreeg de film een lovende kritiek. Maar toen de documentaire werd vertoond op het Tribeca Film Festival in New York, bracht de Anti-Defamation League een verklaring uit waarin de film werd veroordeeld omdat deze het antisemitisme zou bagatelliseren en de Holocaust goedkoop zou maken. “Het is Shamirs perverse, persoonlijke, politieke perspectief en een gemiste kans om een serieuze en belangrijke zaak te documenteren.”

Hoe gevaarlijk is het antisemitisme nog, nu de overwinning van de geallieerden op de Nazi’s de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt? Shamir laat zien hoe de strijd tegen het antisemitisme is ontaard in de strijd voor de rechtvaardiging van de Joods-Zionistische apartheidsstaat Israël. Om deze apartheidsstaat te handhaven, hebben de Zionisten een universele vijand nodig, opdat zij zichzelf kunnen plaatsen in de slachtofferrol. Antisemitisme blijkt 65 jaar na dato nog voornamelijk te bestaan in de gedachten van de Zionisten die de apartheidspolitiek van Israël steunen.

Defamation heeft een eigen website, waarop ook meer informatie staat over Yoav Shamir. Defamation laat zich niet embedden, maar staat wel online. Dit is de trailer (een link naar de hele film staat er onder):

Defamation duurt een uur en 32 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Defamation: Israël en het geloof in anti-semitisme”

Laat een reactie achter

Recente reacties