Archief
Artikelen

Jeremy Rifkin is een Amerikaanse econoom, die pleit voor een Derde Industriële Revolutie. In het huidige klimaatdebat neemt hij een speciale plaats in. Rifkin is een groot bewonderaar van Al Gore, maar zelfs nu uit Climate Gate is gebleken dat de anti-CO2 propaganda gebaseerd was op eenzijdig gemanipuleerde wetenschappelijke gegevens, blijft het pleidooi van Rifkin recht overeind. Volgens Rifkin heeft de globalisering zijn grenzen bereikt, omdat deze economie gebaseerd is op de energie uit fossiele brandstoffen. De huidige ontwikkeling van de personal computer en van Internet kan echter leiden tot een nieuwe industriële revolutie, waarin ieder huishouden zelf de benodigde energie opwekt.

Hoewel CO2 potentieel een broeikasgas zou kunnen zijn, blijkt uit de huidige temperatuurdaling, dat de menselijke uitstoot van CO2 niet de oorzaak was van de klimaatsopwarming in de laatste decennia van de vorige eeuw. Het poolijs rond de Noordpool, dat zo alarmerend snel slonk, is de laatste twee jaar al even snel weer aangegroeid. Rond Antarctica brokkelden de ijsvelden af, maar de ijskappen op Groenland en Antarctica worden dikker. Dat er op dit moment sprake zou zijn van een verontrustende klimaatsopwarming, blijkt gewoon niet waar.

Tegelijkertijd is er wel degelijk een economische crisis gaande, de voorraad fossiele brandstoffen neemt af, er worden wrede en geldverslindende oorlogen om gevoerd. De vervuiling en de vernietiging van het milieu nemen groteske vormen aan. Rifkin zegt: De hele beschaving loopt gevaar! Hij pleit voor een revolutie waarin eigendom geen rol meer speelt. Het gaat slechts om toegang tot allerlei middelen op het moment dat mensen ze willen gebruiken. Bezit van deze middelen doet dan niet langer ter zake. Rifkin pleit voor een netwerk-economie.

Als ieder huishouden zelf energie kan opwekken uit zonlicht, wind, getijdenstromingen en aardwarmte, als zij de overtollige energie zouden kunnen opslaan in waterstof, en als al deze huishoudens met elkaar verbonden zouden zijn, dan zou er een einde komen aan het tijdperk van fossiele brandstoffen. Er zou een nieuwe economie ontstaan, met als basis een energie-netwerk waarop de hele wereld is aangesloten. Dit is geen globalisering, in tegendeel, het is mondialisering van de toegang tot energie!

Gisteren zond EenVandaag een interview uit met Jeremy Rifkin. Zijn ideeën lijken nu misschien nog utopisch, maar het gaat over alles waarover niet wordt gepraat in Kopenhagen! Als de olievoorraden afnemen, dan heeft het geen zin om de CO2-uitstoot te beperken middels emissierechten waar grote corporaties en banken mee kunnen speculeren en zwendelen. Het wordt de hoogste tijd voor een nieuwe industriële revolutie, een andere manier van leven en denken, een rijkdom die niet gebaseerd is op uitbuiting en aardolie, maar op een wereldwijde verbondenheid.

Topeconoom Rifkin: ‘Niemand ziet de crisis die komt’ duurt 25 minuten.

sitestat

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

11 Reacties op “Jeremy Rifkin, voorbij Kopenhagen en Climate Gate”

Laat een reactie achter

U dient te zijn ingelogd voor het plaatsen van een reactie.