Archief
Artikelen

Het Afghaanse parlementslid Malalai Joya, aan wie de Afghaanse krijgsheren de toegang tot het parlement hebben ontzegd, reist op dit moment door de VS en Canada om de mensen op te roepen om de Afghaanse vredesbeweging te steunen. Ze heeft onlangs een boek geschreven over haar leven en de situatie in haar land: A Woman Among Warlords. In de Main Stream Media krijgt haar tournee weinig aandacht, maar gelukkig is er Internet. Een toespraak van haar: US Is Doing No Good in Afghanistan, stond onlangs op Information Clearing House. Een vertaling van deze toespraak staat op deze Belgische vredes-site.

Malalai spreekt zich duidelijk uit tegen de aanwezigheid van de NAVO-troepen in haar land. Haar oproep geldt voor alle landen die daar hun legers hebben, dus ook voor Nederland. De smoes dat we daar zouden zijn om Afghanistan te bevrijden van de Taliban, wordt door haar moeiteloos doorgeprikt. De reden dat Afghanistan bezet is door NAVO-troepen, is de strategische ligging van het land, dat grenst aan China, aan de olierijke zuidelijke staten van de voormalige Sovjet republiek, aan Iran en ook aan Pakistan, dus aan India. De onderdrukking van de vrouwen door de Taliban is volgens haar slechts gebruikt als smoes om het land te bezetten. Onder de zogenaamd democratisch verkozen krijgsheren lijden de vrouwen niet alleen onder een zelfde gebrek aan recht op scholing en deelname aan het openbare leven, maar hun veiligheidssituatie en hun economische situatie zijn daarbij ook nog aanzienlijk verslechterd.

Morgen zal Malalai Joya spreken op een conferentie in Montreal. En het merendeel van de Afghaanse bezetters bestaat nota bene uit huurlingen. Ook Cynthia McKinney pleit voor het terugtrekken van alle troepen. En terecht!

Vandaag stond er een interview van Malalai Joya met Paul Jay van de Internet-nieuwszender The Real News op Zapruder. Met dank aan Donkerdoorn voor de Maandagmorgen Briefing.

Malalai Joya: All foreign troops should get out of Afghanistan now duurt een half uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Malalai Joya: "Vreemde troepen, ga weg uit mijn land!"”

Laat een reactie achter