Archief
Artikelen

Toen Albert Einstein de relativiteitstheorie ontwikkelde, was hij zelf nauwelijks in staat om de consequenties te overzien. De Speciale Relativiteitstheorie, die hij publiceerde in 1905, zegt dat de snelheid van het licht constant is voor iedere waarnemer, ongeacht de beweging van de waarnemer. Dit druist in tegen alles wat we dagelijks ervaren, maar het betekent ook dat de tijd afhankelijk is van de snelheid waarmee we bewegen. Ruimte en tijd zijn relatief.

De Algemene Relativiteitstheorie, gepubliceerd in 1916, gaat nog een stap verder: de ruimte is geen vast en rechtlijnig assenstelsel, maar de ruimte wordt gekromd door de materie. Daardoor ontstaat de zwaartekracht, waardoor massa’s elkaar aantrekken. De zon heeft een grote massa die als het ware een kuil maakt in de ruimtetijd. Daarom blijft de aarde rond de zon draaien. De aarde maakt een kleinere kuil in de ruimtetijd, waardoor alles op aarde altijd naar de aarde toe valt. Maar als de massa vele malen groter is dan die van de zon, dan wordt de kuil navenant dieper, tot het geen kuil meer is, maar een diepe put waaruit geen enkele energie kan ontsnappen, zelfs het licht niet. Er ontstaat dan een zwart gat waarin alles verdwijnt. Einstein begreep wel dat dit theoretisch mogelijk was, maar hij meende dat dit in de natuur niet zou voorkomen.

Dank zij de ontwikkeling van steeds betere telescopen weten we tegenwoordig dat zwarte gaten wel degelijk bestaan. In het midden van de Melkweg zit zo’n zwart gat, waar alle sterren van de Melkweg omheen draaien. Onze zon bevindt zich een beetje aan de buitenkant van de Melkweg, dus de kans dat de aarde ooit in dat zwarte gat zal vallen, is klein. Maar in de Melkweg zitten ook kleinere zwarte gaten, onzichtbaar, omdat er geen licht uit kan ontsnappen. Als er een dergelijk zwart gat voorbij zou komen, dan wordt ons zonnestelsel er in gezogen en vermorzeld.

Het sterrenstelsel Andromeda, dat vele malen groter is dan onze Melkweg, beweegt in een richting waardoor de afstand steeds kleiner wordt. Ooit, over miljarden jaren, zullen de Melkweg en Andromeda zo dicht bij elkaar komen, dat ze in elkaar opgaan. Het zwarte gat van Andromeda zal dan het zwarte gat van de Melkweg verslinden en uit alle materie zal een nieuw sterrenstelsel ontstaan.

In de volgende documentaire leggen astronomen uit hoe een zwart gat ontstaat en wat de gevolgen zijn. Aan de hand van animaties kunnen we zien wat er gebeurt in een zwart gat, maar het is niet mogelijk om werkelijk te gaan kijken, want alles wat in een zwart gat valt, wordt volledig vermorzeld door de zwaartekracht.

Monster of the Milky Way duurt 50 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties