Archief
Artikelen

Vandaag is het 40 jaar geleden dat drie dappere Amerikanen voor het oog van heel de TV-kijkende wereld naar de maan gingen. Neil Armstrong zette als eerste zijn voet in het maanstof, Edwin ‘Buzz’ Aldrin mocht met hem mee en Michael Collins bleef achter in de raket die rond de maan cirkelde. Natuurlijk kwamen ze ook weer terug, om ons te vertellen wat ze hadden beleefd. De 40e verjaardag van deze “Giant leap for Mankind” werd gevierd met een nogal opmerkelijke uitspraak van twee van de drie “eerste maanreizigers”:

De mens moet naar Mars en de Amerikaanse politiek moet daarvoor geld vrijmaken. Die oproep deden gisteravond Edwin ‘Buzz’ Aldrin en Michael Collins, twee van de drie leden van de Apollo-11-expeditie, die veertig jaar geleden de eerste mensen op de maan bracht.
„Soms denk ik wel eens dat ik naar de verkeerde bestemming ben gevlogen”, zei Michael Collins. „Als kind was Mars altijd al mijn favoriet en dat is het nog steeds.” Collins cirkelde destijds in een commandomodule boven de maan, terwijl Neil Amstrong en Buzz Aldrin er werkelijk op liepen. Het beroemde astronautentrio sprak gisteren in het Amerikaans museum voor Lucht- en Ruimtevaart in Washington. Aldrin wil dat Amerika een uitvalsbasis maakt op de maan. Van daaruit zou de missie naar Mars op touw kunnen worden gezet.

Opmerkelijk is deze uitspraak, omdat hele volksstammen geloven dat deze mannen nooit op de maan zijn geweest. De life-uitzending van de eerste stappen op de maan zou in elkaar zijn gezet in een filmstudio in Nevada. Dit zijn die eerste stappen:

Nadat de drie astronauten terugkeerden, werden ze eerst drie weken in quarantaine gehouden, vanwege eventuele maanvirussen of zo. Daarna volgden een ticker-tape parade, een huldiging en een persconferentie. Nogal opmerkelijk is ook die persconferentie. Wie verwacht dat daar drie triomfantelijke helden enthousiast vertellen over hun geweldige ervaring, komt bedrogen uit. Daar zitten drie nerveuze mannetjes een dodelijk vervelende spreekbeurt te houden, voor een publiek van pers-muskieten die werkelijk alles prachtig vinden!

Hier een fragment:

In het midden zit Neil Armstrong te stuntelen, links van hem zit Buzz Aldrin chagrijnig te kijken en rechts van hem zit Michael Collins voortdurend te friemelen met zijn handen of met een pen. Besef wel dat deze heren academisch gevormd zijn en dat spreken in het openbaar hen normaal gesproken geen moeite zou kosten, zeker niet nu ze als helden worden beschouwd door het publiek.

Zouden ze op de maan soms spoken hebben gezien, of Aliens met groene, hypnotiserend lichtgevende ogen? Of heeft men hen na terugkomst op aarde drie weken lang te verstaan gegeven dat ze moesten zeggen dat ze naar de maan waren gegaan? We weten het niet, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat deze drie dappere maanreizigers bang zijn, doodsbang! Maar waarvoor?

De Apollo 11 Persconferentie duurt een uur en 23 minuten.

Op YouTube circuleren ook filmpjes waaruit duidelijk blijkt wat er werkelijk is gebeurd. Men kan kiezen uit deze verklaring…

… en deze verklaring:

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

25 Reacties op “De Apollo 11 astronauten 40 jaar later”

Laat een reactie achter

U dient te zijn ingelogd voor het plaatsen van een reactie.