Archief
Artikelen

Michael Parenti is een Amerikaanse sociaal-historicus en een kenner van zowel Marx als de oude Griekse en Romeinse geschriften. Hij is niet alleen een zeer productieve schrijver, maar ook een boeiende en humoristische spreker. Een aantal van zijn lezingen staat reeds op BOUblog. Op YouTube staat sinds kort een oudere lezing van hem, vermoedelijk uit 1992: Human Nature and Politics. Deze lezing over de menselijke aard of natuur is in het Nederlands ondertiteld. Dit maakt de lezing wel veel toegankelijker, maar in de vertaling zitten soms fouten. Het blijft dus zaak om goed te luisteren naar wat Parenti zegt, als men zijn betoog wil volgen en ook zijn grapjes niet wil missen.

Deze lezing van Parenti vormt een goede aanvulling op de post “Voorbij de verkiezingen: Wat is democratie.” Vooral de discussie die daarop volgde, wordt helder verduidelijkt door Parenti. Want wat is de menselijke natuur? Goed of slecht? Of is de menselijke natuur slechts een hypothetische constructie die door de eeuwen heen werd gekoesterd door de hogere klassen? Is de menselijke aard soms onderhevig aan maatschappelijke factoren? En bestaat er wel zoiets als een menselijke aard, of hangt het gedrag van mensen af van de omstandigheden waarin ze noodgedwongen verkeren?

Michael Parenti: De Menselijke Aard en Politiek duurt 55 minuten plus een vragen-kwartiertje.

Bekijk deze video op YouTube, deel 1 van 7.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Parenti over de menselijke aard en politiek”

 • kobus:

  hallo BOU,
  Leuk dat je hem gevonden hebt
  We zijn amateurs in vertalen maar vinden zijn standpunten zo goed dat we zijn werk toegankelijk willen maken voor iedereen.
  Geef de fouten maar door dan verbeteren we dat wel.
  We zijn net begonnen met het verspreiden van zoveel mogelijk oud en nieuw videomateriaal wat mensen een steuntje in de rug kan geven.
  Ons huisadres is http://www.repolvideo.nl
  groeten en succes met je prachtige site

 • BOU:

  Beste Kobus,

  Dank, dank, driewerf dank voor de vertaling! Want dat is een hoop werk! Om de vertaalfouten er uit te halen, zal ik de hele lezing nog eens rustig moeten beluisteren en hem stil zetten als ik denk dat de vertaling niet klopt. Ook dat is een hoop werk. Maar ik neem het me voor, dat wel!

  Michael Parenti is het zeker waard. 🙂

 • Ben:

  1000x HULDE aan kobus.

  Succes, Ben

 • Eheu:

  Deze kan ik wellicht het beste hier mikken.

  “Voor een Andere Wereld”

  Groetjes
  Eheu
  ====

  http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/voor_een_andere_wereld_analyse_van_de_huidige_globale_crisis_en_onrust

  Een politiek- en sociaal-filosofische analyse van de opstanden sinds het uitbreken van de politiek-sociaal-economisch-culturele wereldcrisis.
  Een antropoloog en een filosoof geven een analyse van de crisis waarin ‘de macht’ zich vandaag wereldwijd bevindt n.a.v. de globalisering, aan de hand van de recente gewelddadige opstanden van jongeren en arbeiders etc. in o.a. Kopenhagen, Athene en China. Ze geven de historische dimensie van dat gebeuren aan, en e.v. perspectieven voor een uitweg uit deze tot nog toe in de geschiedenis ongeëvenaarde crisis.
  Tip: let vooral ook op de analyse van de logica van de ‘globalized security’ politiek ivm deze ‘onrust’, en op de rol die ‘gristenfundamentalisten’ (in de episode over Kopenhagen) spelen in deze ‘kapitalistische crisis’.

  Een documentaire van de Duits-Franse zender Arte.

  Vertaling: Eheu. Ondertiteling: Observer1964.

Laat een reactie achter

Recente reacties