Archief
Artikelen

Africa Addio is een Italiaanse documentaire over de dekolonialisatie, het onafhankelijk worden van staten in Afrika in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Hij is gemaakt door de regisseurs Gualtiero Jacopetti en Franco E. Prosperi. Zij schoten de film in drie jaar tijd, van 1961 tot 1964. De prachtige muziek is van de Italiaanse componist Riz Ortolani.

Africa Addio is een zogenaamde Mondo film, een documentaire met schokkende beelden. In de VS werd de film ongeschikt geacht voor het publiek. Er werd wel een zwaar gecensureerde versie in omloop gebracht, genaamd ‘Africa Blood and Guts’. In Groot-Brittannië kwam de film uit, onder de titel ‘Farewell Africa’, en ook in deze versie is gesneden, maar minder dan in de Amerikaanse. De oorspronkelijke versie staat alleen op Internet, waarbij de Italiaanse tekst is ondertiteld in het Engels. Zowel de tekst als de vertaling gaan vrij snel en ook de geografische afstanden op dit grote continent worden snel overbrugd. Een duidelijke kaart van het huidige Afrika staat hier.

Africa Addio is een historisch meesterwerk dat in de jaren ’60 leidde tot grote controverses. Sommigen noemden de film racistisch, anderen meenden dat er te veel geweld in werd getoond. Sommige beelden zijn inderdaad bloedig, maar juist de minder bloedige beelden zijn schokkend: Een vossenjacht voor de Engelse elite in Kenia, zonder vossen… Een Engelse rechter die, op grond van een wet tegen de Keniase rebellenbeweging Mau Mau, de ene neger na de andere veroordeelt tot levenslange dwangarbeid en daarbij gaapt… De wrede jacht op het wild in de natuurparken van de Afrikaanse savanne… De goede bedoelingen van een organisatie die het wild wil redden… Zeer schokkend is daarbij ook het cultuurverschil, het totale onbegrip tussen blank en zwart.

De geschiedenis moge bekend zijn. Na een eeuw van totale koloniale overheersing trokken de Europese mogendheden zich in de jaren ’60 van de vorige eeuw terug uit Afrika. Bijna alle Franse en Britse koloniën in Afrika werden onafhankelijk. Hoewel in Europa en de VS het beeld werd geschapen van vrijheid voor de Afrikaanse bevolking, ging de strijd voor onafhankelijkheid in feite gepaard met bloedig geweld. Het plotselinge vertrek van de Europese machthebbers leidde tot een machtsvacuüm waarin bloedbaden en soms regelrechte genocide konden plaatsvinden. Het einde van het kolonialisme was weliswaar het begin van een nieuw tijdperk voor Afrika, maar dit tijdperk wordt bepaald niet gekenmerkt door vrede, welvaart en veiligheid voor de bevolking.

De documentaire bevat beelden van de burgeroorlog in Congo, de laatste dagen van het kolonialisme in Kenya, de genocide op het eiland Zanzibar voor de kust van Tanzania, de Portugese overheersing in Mozambique en Angola, de rassenstrijd in Dar es Salam, de massamoord in Stanleyville (het huidige Kisangani in Congo) en de slachtpartij in Rwanda door de Bahuti op de Watusi, de latere Hutu’s en Tutsi’s. Veel van deze bloedige conflicten uit de jaren ’60 vindt men niet terug in de geschiedenisboeken. Deze wrede beelden worden afgewisseld met schitterende opnamen van het Afrikaanse landschap en de unieke fauna, onderstreept door de muziek.

Africa Addio schetst een pessimistisch beeld van Afrika in de jaren ’60. Ruim 40 jaar na dato bleek dat beeld echter meer correct dan het politiek correcte beeld dat in die tijd door de Westerse landen aanvaard werd. Het geweld in Afrika is niet gestopt en de Afrikaanse regeringen proberen slechts hun eigen macht de consolideren. Het machtsmodel dat ooit werd geïntroduceerd door de Europese overheersers, heeft in Europa geen stand gehouden, maar heerst nog steeds op het Afrikaanse continent.

Africa Addio / Farewell Africa duurt 2 uur en 20 minuten.

Bekijk deze video in groter formaat. Ten zeerste aanbevolen!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Vaarwel, Afrika (documentaire uit 1964)”

Laat een reactie achter

Recente reacties