Archief
Artikelen

In Cambodja is onlangs het tribunaal begonnen tegen de Rode Khmer die verantwoordelijk was voor de massamoord die tussen 1975 en 1979 aan ongeveer 1,7 miljoen Cambodjanen het leven kostte. Reeds nu lijkt dit genocide-tribunaal een mislukking te worden: er zijn slechts vijf personen aangeklaagd, terwijl de Rode Khmer een moordmachine was waar veel meer mensen aan meededen.

De gelauwerde documentaire filmer John Pilger beklaagt zich vandaag in een artikel in Information Clearing House over het feit dat slechts de Rode Khmer werd aangeklaagd. Volgens Pilger ligt de oorzaak van de gebeurtenissen ten tijde van Pol Pot in de illegale en geheime bombardementen op Cambodja die werden uitgevoerd door de USA. Pilger schrijft:

Er waren drie stadia in de holocaust van Cambodja. De volkerenmoord van Pol Pot was slechts één daarvan, al heeft slechts deze een plek in het officiële geheugen. Pol Pot zou hoogst waarschijnlijk nooit aan de macht zijn gekomen, als president Richard Nixon en zijn nationale veiligheidsadviseur, Henry Kissinger, het neutrale Cambodja in 1973 niet hadden aangevallen. Hun B-52 bommenwerpers lieten meer bommen vallen op het dicht bevolkte binnenland van Cambodja dan op Japan tijdens de hele Tweede Wereldoorlog: het equivalent van vijf Hiroshimas.

In Cambodja staat nu de Rode Khmer terecht, met steun van de Verenigde Naties, maar Richard Nixon trad in 1974 af vanwege het Watergate-schandaal, zonder verdere strafrechtelijke vervolging, en Henry Kissinger kreeg de Nobelprijs voor de Vrede. Tot zover onze internationale rechtsorde.

In 1978 vielen de Vietnamezen Cambodja binnen en maakten een einde aan het schrikbewind van Pol Pot. Vrijwel onmiddellijk daarna ging John Pilger naar Cambodja en maakte een documentaire over de verwoesting van het land door de Rode Khmer: Year Zero: The Silent Death of Cambodia. Voor wie meer wil weten over de gebeurtenissen in Cambodja in de jaren ’70 is deze hartverscheurende documentaire zeker een aanrader.

Year Zero: The Silent Death of Cambodia duurt 52 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties