Archief
Artikelen

In 638 AD werd Jeruzalem een deel van het Islamitische Kalifaat. Van meet af aan was het ook voor de Moslims een heilige stad. Aanvankelijk werd er zelfs gebeden met het gezicht in de richting van Jeruzalem, al nam Mekka deze rol wat later over. Ook werd er reeds in 660 AD een stenen moskee gebouwd op de Tempelberg: de Al Aqsamoskee, het oudste Islamitische gebouw ter wereld. In 691 werd de Rotskoepel voltooid, waarvan de gouden koepel tot op heden het stadsbeeld domineert.

Met een onderbreking van ongeveer een eeuw tijdens de Kruistochten, is Jeruzalem sinds 638 een Islamitische stad geweest. De Joodse geschiedenis van Jeruzalem speelt zich af tussen ongeveer 1000 v.Chr. tot 135 AD. Vóór de verovering door koning David, was Jeruzalem de stad van de Jebusieten. De eerste bewoning zou zijn geweest in 3500 v.Chr. Van 638 tot 1948 was Jeruzalem Islamitisch, hoewel de stad ook voor Joden en Christenen heilig bleef. Het was zowel een bedevaartsoord als een handelsstad.

In 1948 veroverden de Zionistische Joden van de nieuwe staat Israël het westelijke deel van de stad. In 1967 werd ook Oost Jeruzalem veroverd en sindsdien is dat deel van de stad “bezet gebied”. Onmiddellijk nadat de Israëliërs Oost Jeruzalem hadden veroverd, sloopten zij een woonwijk die was gebouwd nadat Saladin in 1187 Jeruzalem had heroverd op de kruisvaarders. Saladin gaf de Joden die door de kruisvaarders waren verjaagd toestemming om terug te keren naar Jeruzalem. Vanuit de Magreb emigreerden toen vele Joden naar Jeruzalem en op de helling van de Tempelberg verrees de Marokkaanse wijk, die in 1967 werd gesloopt om plaats te maken voor een plein voor de klaagmuur.

Helaas bleef het niet bij deze ene woonwijk. Moslims die in Oost Jeruzalem wonen, zien hun huizen een voor een tegen de vlakte gaan. Zij moeten wijken voor de nieuwe woonwijken van de Joodse Settlers, of men zegt dat hun huis zonder vergunning is gebouwd. Aan de rand van Jeruzalem verscheen een tentenkamp, waar de dakloos geworden Moslims hardnekkig stand proberen te houden. Zonder de juiste papieren is Jeruzalem voor hen nu een verboden stad.

De volgende reportage gaat over Jeruzalem als heilige stad van de Moslims. Omdat hun oudste heiligdom, de Al Aqsamoskee, op de plaats staat waar volgens de Joden ooit de tempel van Salomo heeft gestaan, zijn Israëlische archeologen aan het graven onder de moskee, in de hoop iets te vinden dat het bestaan van deze Bijbelse tempel bewijst. Tot op heden tevergeefs, maar de Moslims ervaren deze activiteit van de archeologen als een bedreiging voor hun moskee. Zij wijzen er terecht op dat de Joodse geschiedenis van Jeruzalem slechts van korte duur is geweest, terwijl het huidige Jeruzalem is gebouwd door Moslims. En ze wijzen er zeer terecht op, dat zij door de Joodse immigranten worden verjaagd uit de stad en het land waar hun ouders en voorouders al vele eeuwen hebben gewoond.

Jerusalem-The Promise of Heaven duurt 55 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Jeruzalem, heilige stad van de Moslims”

 • […] blijkt dat deze heiligheid een vreemd effect heeft op de menselijke psyche. Een documentaire over de Moslim bevolking van Jeruzalem liet zien dat zij sinds 1967 langzaam maar zeker uit Jeruzalem worden […]

 • Max:

  Jeruzalem werd 3000 jaar geleden door Joden gesticht, archeologisch is er volop bewijs over de Joodse aanwezigheid in Jeruzalem uit die tijd.Na de verwoesting van Jeruzalem door de Romeinen werd de stad bezet door een hele rij van buitenlandse overheersers tot aan 1948.Er is maar een Jeruzalem, en dat is de ongedeelde hoofdstad van Israël.!!??? Israel beschouwt het gehele Jeruzalem als de onverdeelde hoofdstad en wettelijk wordt er geen onderscheid gemaakt tussen Oost en West, Noord of Zuid, arabier of jood.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Max,

  Jeruzalem werd gesticht door de Jebusieten: Jebus Salem. Abraham was volgens de Bijbel schatplichtig aan de koning van Jerusalem. Het was een versterkte hoogte, een heuveltop omringd door een muur, met een tunnel naar de waterbron. Deze stad werd ongeveer 3000 jaar geleden veroverd door David, die er zijn eigen bouwwerken begon. Ongeveer 500 jaar later werd deze stad verwoest door de legers van Babylon. Na de terugkeer uit de Ballingschap bouwden de Joden er weer een tempel, maar onafhankelijk is het land sindsdien niet geweest. Na de verwoesting van Jeruzalem door de Romeinen was de stad ook niet Joods meer.

  Als onverdeelde hoofdstad van Israël lijkt Jeruzalem me minder geschikt. Ik heb zelden zo’n verdeelde stad gezien! Het lijkt nog het meest op Berlijn tijdens de Koude Oorlog, maar dan erger, véél erger!

Laat een reactie achter

Recente reacties