Archief
Artikelen

Om de oorlog rond Gaza te begrijpen, is kennis van de geografie wel handig. Israël bombardeert op dit moment de Gazastrook, waar anderhalf miljoen mensen wonen. Dat is bijna net zoveel als de bevolking van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bij elkaar. De Gazastrook heeft een oppervlakte van slechts 360 km2, er wonen gemiddeld 4.118 mensen per km2. Geen enkele Nederlandse stad heeft zo’n hoge bevolkingsdichtheid.

De Gazastrook wordt in grootte soms vergeleken met Texel, dat een oppervlakte heeft van 463 km2, waarvan 162 km2 land. Die vergelijking gaat niet op, want Texel bestaat voornamelijk uit water en het eigenlijke eiland is niet half zo groot als de Gazastrook. De Noordoostpolder is 100 km2 groter dan de Gazastrook, maar die polder is ongeveer rond, terwijl de Gazastrook lang en smal is. De lengte is 40 km, met een strand dat tussen IJmuiden en Scheveningen past, en de breedte is 6 tot 10 km. Van de grens naar het strand is het hoogstens twee uur lopen.

Israël heeft een oppervlakte van 22.145 km2, waarvan 2% water. Er wonen 7,1 miljoen mensen, of 321 per km2. De oppervlakte van Nederland is 41.528 km, waarvan 18,41% water. Er wonen 16,4 miljoen mensen, of 396 per km2. Nederland heeft 33.883 km2 droge grond en Israël 21.703 km2. Daar zijn de bezette Palestijnse gebieden niet bij inbegrepen, deze maken 22% uit van het gebied. Hun oppervlakte is 6246 km2. Israël en Palestina hebben samen een oppervlakte van 28.390 km2. Dat is kleiner dan Nederland, zelfs nog kleiner dan België! Voeg daarbij Libanon met een oppervlakte van 10.400 km2, dan is Kanaän nog altijd kleiner dan Nederland: 38.800 km2. Op dat stukje grond speelt zich al 60 jaar lang een oorlog af.

Vervolgens kunnen we de aardrijkskunde van dit gebied integreren in de geschiedenis. Het gaat in Israël dan niet om de grote hoeveelheid land, maar om de strategische ligging in het Midden Oosten. Het ontstaan van de staat Israël werd van meet af aan gesteund door de Westerse mogendheden, aanvankelijk door Groot Brittannië en na WOII vooral ook door de Verenigde Staten. Zij zien in Israël een voorpost van hun economische expansie in het Midden Oosten. Voor de VS is Israël daarom een soort vliegdekschip op het droge.

De volgende reportage gaat over de geografie van Israël en Palestina in het Bijbelse land Kanaän, dat ook Libanon omvat. Hij wordt gepresenteerd door de Amerikaanse schrijver David Barsamian. Aan de hand van talloze landkaarten vertelt hij de geschiedenis van de staat Israël in dit gebied.

Imperial geography – Palestine and Israel duurt 29 minuten.

De volgende documentaire gaat over de veranderingen in het landschap van Palestina. Het land is vruchtbaar, vooral in de dalen, omdat zich daar het water verzamelt. Daar liggen dan ook de dorpen van de Palestijnen. De heuveltoppen zijn van nature te droog voor land- en tuinbouw. Daar bouwde men dan ook geen huizen, maar men liet er het vee grazen. Op zo’n heuveltop kon men ook genieten van het uitzicht. De Joodse nederzettingen werden echter gebouwd op de toppen van die heuvels. Het zijn moderne buitenwijken met waterleiding en riolering, elektriciteit, airco en soms een zwembad in de tuin. Er werden wegen aangelegd en de meeste settlers werken in de stad. Rond de Palestijnse behuizing in de dalen verrees een betonnen muur. Het bestaan werd daar uitzichtloos.

Gary Fields, professor in de communicatie aan de University of California in San Diego, laat aan de hand van foto’s deze veranderingen in het landschap zien. Daarbij wijst hij op de historische en sociale betekenis voor de bevolking van Palestina. Een volledig transcript van zijn tekst in deze documentaire staat hier.

Ex-Communicated: Landscapes of Occupation in Palestine duurt 28 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “De geografie van Israël, Palestina en Libanon”

Laat een reactie achter

Recente reacties