Archief
Artikelen

We hadden het laatst over de Taliban, die zich op dit moment in Afghanistan ontpoppen als de grote vijand van de NAVO-troepen. Toen de Taliban in Afghanistan aan de macht waren, hebben ze een reputatie opgebouwd van starre en wrede Islamitische godsdienstfanaten. Maar als de bevolking zich op dit moment wil bevrijden van de westerse bezettingsmacht, dan noemt men deze bevolking Taliban. De sympathie blijft dan uitgaan naar de bezetters. Dezelfde westerse machten hebben de Taliban ooit in het leven geroepen.

Toen de Russen in 1979 Afghanistan binnenvielen, zagen rechtse politici in de VS daarin onmiddellijk een kans om het communisme te verzwakken. Op allerlei slinkse manieren steunden ze het Afghaanse verzet tegen de Russen. In het noorden van Pakistan werden Islamitische scholen opgericht waar jonge moslims uit allerlei landen werden opgeleid tot strijders in de heilige oorlog. Taliban betekent Studenten en deze studenten waren fanatiek! De Islam die men op deze scholen leerde, was niet de Afghaanse versie, die kenmerken vertoont van het meer mystieke Soefisme, maar het zeer strenge en rigide Wahabisme dat in Saoedi-Arabië de staatsreligie is. Intussen had ook Osama bin Laden, een zoon uit een zeer rijke (en kinderrijke) familie in Saoedi-Arabië, zich aangesloten bij de moedjahidin, de Afghaanse vrijheidsstrijders.

In 1988 werd duidelijk dat de Russen de oorlog in Afghanistan hadden verloren. Ze waren bezig om Afghanistan te verlaten, toen er een aanslag werd gepleegd op de Amerikaanse ambassades in Nairobi (Kenia) en Dar es Salam (Tanzania). Deze aanslagen werden toegeschreven aan de Islamitische jihad onder leiding van Osama bin Laden, hoewel allerminst zeker is wie de daders waren en waarom. Niemand eiste die aanslagen ooit op! Daarop bombardeerden de VS trainingskampen in Afghanistan en een chemische fabriek in Soedan. Die chemische fabriek bleek echter een farmaceutische fabriek en Osama bin Laden ontkende iedere betrokkenheid, al veroordeelde hij de aanslagen niet.

In 1993 vond er een aanslag plaats op het WTC in New York. Op 20 januari was Bill Clinton president geworden. Een maand later, op 26 februari, vond er een enorme explosie plaats in de ondergrondse parkeerplaats, in het gedeelte van de Geheime Dienst. Zes mensen werden gedood en een honderdtal gewond. De Islamitische Jihad kreeg weer de schuld. De New York Times ontdekte echter, dat de FBI bij de aanslag betrokken was. De FBI zou geïnfiltreerd zijn in een terroristische groepering, zou van hun plannen geweten hebben en zou het hebben laten gebeuren. Anderen zeggen dat de FBI zelfs de munitie leverde.

De volgende documentaire van de BBC geeft een overzicht van het ontstaan van de Taliban. Aan het woord komt onder andere de rechtse politieke denker Zbigniew Brzezinski, een neo-con die heel tevreden is met het resultaat van de Amerikaanse bemoeienis in de oorlog van Rusland tegen Afghanistan. De documentaire gaat er van uit dat alle aanslagen die men Osama bin Laden in de schoenen schuift, ook werkelijk door hem zijn gepleegd. Bewezen is dat echter nooit!

The Koran and the Kalashnikov duurt 47 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Waar komen de Taliban vandaan?”

 • Michel:

  “Toen de Russen in 1979 Afghanistan binnenvielen, zagen rechtse politici in de VS daarin onmiddellijk een kans om het communisme te verzwakken.”

  Naar mijn weten waren de Amerikanen al daarvoor bezig de rebellen te steunen tegen de pro Russische regering. Waardoor Rusland “het land wilde bevrijden van terroristen”

 • Beste Michel, dat is heel goed mogelijk. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat de inval van Rusland in Afghanistan werd uitgelokt met steun van de Amerikanen. Het probleem is ook hier weer: We weten het niet. Achter de schermen opereren de geheime diensten in het geheim…

Laat een reactie achter