Archief
Artikelen

Michel Chossudovsky is een econoom uit Canada. Hij was economisch adviseur voor regeringen van ontwikkelingslanden en hij werkte als consultant voor verscheidene instellingen van de Verenigde Naties. In 1999 werd Chossudovsky adviseur van de Transnational Foundation for Peace and Future Research. Chossudovsky was voorzitter van de Canadian Association of Latin American and Caribbean Studies. Hij is lid van verscheidene onderzoeksorganisaties, waaronder het Committee on Monetary and Economic Reform (COMER), de Geopolitical Drug Watch (OGD) in Parijs en de International People’s Health Council (IPHC). Hij is actief lid van de anti-oorlogsbeweging in Canada en hij heeft veel geschreven over de oorlog in Joegoslavië. Zijn artikelen verschijnen regelmatig in bladen als Le Monde Diplomatique, Third World Resurgence en Covert Action Quarterly. Daarnaast is hij redacteur van de website Global Research en het tijdschrift Global Outlook. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 20 talen.

Na de aanslagen van 11 september onderzocht Chossudovsky de historische banden tussen de regering van de VS, Osama bin Laden en El Qaida. Hij plaatst deze aanslagen in een politiek en economisch kader. Aldus blaast hij het rookgordijn weg dat de media rond 11 september hebben opgetrokken. Door grondig onderzoek heeft hij de manoeuvres blootgelegd van het leger en de geheime diensten in verband met de aanslagen, inclusief de cover-up en de medeplichtigheid van de regering Bush.

De “oorlog tegen het terrorisme” gaat volgens Chossudovsky niet over terrorisme, maar over aardolie, militaire macht en de dominantie van de dollar. Het heeft alles te maken met het militair industrieel complex. De Verenigde Staten wil het Midden Oosten beheersen, omdat daar 70% van de wereldvoorraad aan aardolie ligt. Deze aanval op het Midden Oosten begon eigenlijk reeds met de Balkanoorlog, die bewust werd gecreëerd omdat de Balkan de verbinding vormt tussen Europa en het Midden Oosten. Vervolgens moest er een draagvlak worden gevonden voor de rechtstreekse aanvallen op Afghanistan en Irak. Afghanistan is van strategisch belang, omdat het ligt tussen het Kaspische bekken, waar veel aardolie ligt, en Pakistan. Daar zou een pijpleiding moeten komen. Ook grenst Afghanistan aan China en aan Iran.

Chossudovsky laat ook zien dat de democratie waarin we denken te leven, slechts schijn is. De huidige machthebbers zijn niet de regeringen, maar de grote corporaties. De oorlogen dienen slechts hun economische belangen en de regeringen dansen naar hun pijpen. Ze gaan daarbij volstrekt gewetenloos te werk. Ze verklaren zich zelfs bereid om kernwapens in te zetten voor de wereldhegemonie van de VS.

Op 25 september 2003 gaf Chossudovsky een gastcollege voor de McMaster University, in Hamilton, Ontario. Hij heeft een groot aantal boeken geschreven, maar in dit college baseert hij zich voornamelijk op twee van zijn boeken: “War and Globalisation: The Truth behind September 11” en “The Globalisation of Poverty and the New World Order.”

Deze documentaire, die werd gemaakt door Snowshoe Films, bestaat uit drie delen. Het eigenlijke college duurt 55 minuten. Daarna kan het publiek een half uur lang vragen stellen. Tot slot volgt een interview van een half uur met Chossudovsky. Het gaat daarin vooral over de vraag wat ons te doen staat, nu we weten dat de regering van de VS uit criminelen bestaat. Dit laatste deel begint op 1.29 minuten en is zeer de moeite waard!

War and Globalization – The Truth behind September 11 duurt 1 uur en 56 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “De economie achter 11 september”

 • ik kom hier te weinig
  mooie website
  bedankt voor dit artikel.

 • Weet niet of het in deze Docu voor komt maar ik kan dit verhaal aanvullen met wat extra info . Deze man linkt al bedrijven aan elkaar die door eigenaar verbonden zijn . Ik kan hier aan toe voegen dat de FED geregeld wordt uit londen door de rothschild familie het gedeelte in londen waar al deze banken staan heet THE CITY OF LONDEN dit is een eigen staat hoort niet bij engeland maar is van de Rothschild deze regelen het gehele geld systeem . Daar bij kan ik ook vertellen dat het gedeelte waar het wittehuis staat , beterbekend als district of columbia is ook geen onderdeel van amerika maar is ook een eigenstaat , de mensen die hier wonen mogen ook niet mee doen aan de presidents verkiezingen wel weer aan lokale verkiezingen . Voeg hier het Vaticaan bij en je hebt drie hidden Empires en alle drie hebben ze ook de obelixs staan . Londen staat voor financieel , Waschington D.C. is militaer en Vaticaan is geloof ..
  Amirika behoort ook niog gewoon tot engeland en het land staat als bedrijf ingeschreven . Het ergste is nog dat niet de regering leid maar nog gewoon de koningin , ze hebben het alleen heel goed afgeschermt , dit geld ook voor nederland want de meesten weten wel dat bea eigenlijk niet op de troon hoort. …

Laat een reactie achter

Recente reacties