Archief
Artikelen

We hebben gezien dat in de VS nu reeds ongeveer een kwart van de inwoners gelooft dat het Einde der Tijden nabij is. Dit doemdenken wordt door hen ook fanatiek verspreid. Zij baseren zich daarbij op het laatste boek uit de Bijbel: de Openbaring van Johannes. Ook in de Islam vinden we het geloof in de eindtijd, en wel in de komst van de Mahdi, al lijken de meeste moslims er niet zo in te geloven. Zelfs de New Age goeroes prediken op dit moment het einde der tijden, waarbij ze zich baseren op de Maya-kalender en allerlei andere al dan niet magische en/of legendarische voorspellingen. Hun aanhang lijkt te bestaan uit de kinderen van atheïsten die nu op zoek zijn naar een vorm van spiritualiteit.

Het boek Openbaring heeft door de eeuwen heen een grote rol gespeeld in de Christelijke geloofsbeleving en daarmee ook in de kunst. De wonderlijke visioenen van Johannes zijn op de meest fantastische manieren uitgebeeld. Daarbij geloofden de mensen bij tijd en wijle dat het Einde der Tijden was aangebroken. Rond het jaar 1000 was er een dergelijke golf van bijgeloof, maar ook de pestepidemie van 1350 gaf aanleiding tot rampzalige voorspellingen. Het is dus niet de eerste keer dat men denkt dat de wereld zal vergaan. Door de eeuwen heen zijn dergelijke voorspellingen gedaan. Ze kwamen nooit uit, maar de mensheid blijkt hardleers en het geloof in het Einde der Tijden blijft de kop op steken. Verontrustend is slechts dat het op dit moment zoveel aanhang geniet, vooral in de VS en niet alleen onder fundamentalistische Christenen, maar ook onder moslims en New Age adepten.

Deze documentaire gaat over het boek Openbaring en de manier waarop het door de eeuwen heen is geïnterpreteerd. Beginnend met het ontstaan van de Apocalyps, gaat het vervolgens over oude voorspellingen van het Einde der Tijden die niet uitkwamen, al hadden de gelovigen er het volste vertrouwen in. Tot slot gaat het over de hedendaagse rampen die weliswaar plaatsvinden, maar die door de gelovigen worden geïnterpreteerd als tekenen van de Eindtijd.

De documentaire is prachtig geïllustreerd met voorstellingen uit de Apocalyps. Mijn advies: Speel hem af in groot formaat en zet hem af en toe even stil om de fascinerende illustraties te bewonderen. De Apocalyps als kunstwerk is niet te versmaden! Geniet!

Countdown to Armageddon duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties