Archief
Artikelen

Dat de grote corporaties functioneren als psychopaten, dat hebben de meeste mensen niet in de gaten. Ze laten zich door deze bedrijven met veel reclame verleiden tot een gedrag dat volledig in strijd is met hun eigenbelang. Een van de meest succesvolle hedendaagse “producten” van de grote banken is de creditcard. Daarmee kan men alles kopen, maar het bedrag moet wel met rente worden terugbetaald.

Ook het sluiten van een kortlopende, maar hoge hypotheek, in het vertrouwen dat de waarde van het huis zal stijgen, komt in de VS vaak voor. Dat laatste heeft onlangs geleid tot de “krediet-crisis”. Een groot aantal mensen kon de rente en aflossing van hun hypotheek niet meer betalen en ze konden ook geen hogere hypotheek afsluiten, omdat de waarde van hun huis was gedaald. Ze werden dakloos, hun huis werden door de bank geveild, waardoor de huizenprijs nog verder daalde. Deze financiële crisis vormt echter slechts het topje van de ijsberg. De meeste schulden zijn nog steeds niet boven water!

In Debt we Trust is nieuwste documentaire van Danny Schechter. Zijn vorige documentaire, Weapons of Mass Deception, over de rol van de media in de oorlog tegen Irak, heb ik al eens geplaatst. In deze nieuwe documentaire onderzoekt Schechter, waarom zoveel Amerikanen tot hun nek in de schulden zitten. De rente op creditcards drijft Amerikaanse families tot wanhoop en leidt tot faillissementen. Sommige Amerikanen gebruiken een nieuwe creditcard om een oude schuld af te lossen, of ze sluiten een lening om hun schulden te betalen. Achter al deze geldschieters zitten echter slechts een paar grote banken! De macht van het geld verschuift daardoor naar steeds minder mensen… met griezelige gevolgen.

In Debt we Trust laat zien hoe in Amerika de fabriek plaats maakte voor de winkelstraat als de belangrijkste economische motor. De creditcards brengen mensen in een positie die men gerust een moderne vorm van slavernij kan noemen. Zowel de burgers als de Amerikaanse overheid staan voor miljarden in de schuld. De consumenten hebben torenhoge schulden bij de banken en de staatsschuld bedraagt triljarden.

In Debt We Trust duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Het geloof in krediet”

Laat een reactie achter

Recente reacties