Archief
Artikelen


Production of sick regime, H. Baybasin (EBI 2002)

Dat Huseyin Baybasin graag schildert, dat wist u misschien nog niet, maar verder is hij bij de meeste lezers van BOUblog wel bekend. Baybasin werd eind jaren ’90 in Nederland gearresteerd en veroordeeld tot levenslang, wegens criminele organisatie, het aanzetten tot moorden en het organiseren van heroïnesmokkel in Turkije. Hij heeft zelf echter altijd volgehouden dat hij het slachtoffer is van een complot, gesmeed door de internationale inlichtingendiensten en hoge politici in Turkije, die Secretaris Generaal Joris Demmink chanteerden met zijn pedofiele praktijken.

Maar wie is Langendoen?

Klaas Langendoen was ooit chef van de Criminele Inlichtingendienst Kennemerland. Samen met Joost van Vondel zou hij het brein zijn geweest achter het zogenaamde Delta-onderzoek van het Interregionaal Rechercheteam (IRT). Dat was een opsporingsmethode naar de georganiseerde handel in drugs, die bestond uit het doorlaten van partijen drugs onder regie van politie en justitie. In de jaren ’90 baarde de IRT-affaire veel opzien, toen bleek dat de recherche werkelijk tonnen cannabis en cocaïne had doorgelaten. In mei 1994 leidde de affaire tot een politieke crisis, minister van Justitie Hirsch Ballin moest aftreden en ook minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn trad af. Kort daarop waren er verkiezingen en werd Winnie Sorgdrager minister van justitie.

Het nieuwe kabinet wilde weten hoe de IRT-affaire in elkaar stak en besloot tot een parlementaire enquête, onder voorzitterschap van Maarten van Traa. Begin februari 1996 verscheen het eindrapport: “Inzake opsporing“. Alle betrokken partijen hadden bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad steken laten vallen, zo bleek uit dat rapport. De politie was dezelfde activiteiten gaan uitvoeren als de criminelen. Het openbaar ministerie wist nauwelijks wat de politie uitvoerde, er werden talloze richtlijnen opgesteld over de aanpak van de zware criminaliteit, maar de praktijk van alledag ontging het OM. Ook de rechters keurden de discutabele opsporingsmethodes goed. De commissie concludeerde, dat de opsporingsdiensten gebruik maakten van illegale methodes en stelde voor om een aantal van deze methodes te legaliseren. Dit leidde tot de invoering van de Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden.

Hoewel er verder geen koppen rolden, had de IRT-affaire een nogal stinkend staartje: Klaas Langendoen en Joost van Vondel werden beschuldigd van meineed. Hoewel zij ten slotte slechts werden veroordeeld tot een voorwaardelijke straf, kwamen er in dat proces toch allerlei wanklanken naar boven. Ook bleven alle andere betrokkenen buiten schot. Er werd niemand veroordeeld voor het importeren en verhandelen van drugs, hoewel er tonnen cannabis en cocaïne omgingen in het Delta-onderzoek. Na afloop van de IRT-affaire bleven er vele vragen over, waarvan de meeste nog altijd niet beantwoord zijn. De ervaren rechercheur Klaas Langendoen was nu brodeloos en begon een Adviesbedrijf: Langendoen Advies verstrekt adviezen over opsporing en alles wat er mee te maken heeft.

Herinnert u zich Burhan Kazmali nog? Deze Turkse journalist zou vorig jaar rond deze tijd naar Nederland komen, om te getuigen tegen Joris Demmink. Baybasin had immers aangifte gedaan tegen Demmink, waarop het OM een oriënterend onderzoek was begonnen. Op het vliegveld van Istanboel werd Kazmali echter aangehouden. Zijn paspoort werd in beslag genomen en aldus verliest de burger zijn recht. Hij kreeg zijn paspoort pas terug, toen zijn visum verlopen was. Kazmali bleek als getuige niet welkom in Nederland en het OM ging niet over tot strafvervolging van Joris Demmink.

Op verzoek van mr. Adèle van der Plas, de advocate van Baybasin, is Klaas Langendoen op bezoek gegaan bij Burhan Kazmali. Zij hadden heel wat te bespreken, over Baybasin, over de bezoekjes van Demmink aan Turkije en over de manier waarop Baybasin op grond van vervalst bewijs voor levenslang achter de Nederlandse tralies verdween. Eenmaal weer thuis, heeft Klaas Langendoen daarover een Rapport geschreven en dat ingeleverd bij mr. Adèle. Het telt een lijst van bijlagen, in de vorm van geluidsbanden, video-opnamen en andere authentiek documentatiemateriaal. Op grond van dit Rapport Langendoen heeft mr. Van der Plas nu namens haar cliënt bij gerechtshof van Amsterdam een klacht ingediend (art. 12 Rv.) wegens het niet vervolgen van Joris Demmink en consorten.

Het Rapport Langendoen zit onder deze link (pdf). De komende dagen zal ik dat rapport bespreken. Iedereen is uitgenodigd om het rapport te downloaden en mee te lezen.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Langendoen haalt Baybasin uit de beerput”

Laat een reactie achter