Archief
Artikelen

Saoedi-Arabië is een uitgestrekt woestijngebied, waar ongeveer een eeuw geleden slechts anderhalf miljoen mensen woonden. Deze bevolking was voor een groot deel nomadisch en leefde in stamverband. Omstreeks 1750 predikte Mohammed ibn Abdul al-Wahhaab in dit onherbergzame gebied een zeer strenge variant van de islam, waardoor er binnen de Soennitsche islam een nieuwe stroming ontstond: het Wahabisme. Deze conservatieve religie is tot op heden de staatsgodsdienst van Saoedi-Arabië. Andere religies zijn er verboden en de koning wordt in zijn besluiten gecontroleerd door de imams.

Tot na 1900 maakten de kusten van Saoedi-Arabië deel uit van het Ottomaanse Rijk, maar het binnenland niet. Dit was niet alleen moeilijk te veroveren, maar het bevatte ook geen enkele rijkdom van betekenis. De moderne Saoedische staat werd gesticht door Abdoel Aziz al Saoed, die in 1902 Riyad veroverde op de rivaliserende al-Rasjid-stam. Vanuit deze stad zette hij zijn veroveringen voort en in 1932 verenigde hij deze gebieden in het Koninkrijk van Saoedi-Arabië. In 1932 werd er olie ontdekt in Bahrein, aan de Perzische Golf. De economie zou daardoor ingrijpend veranderen, maar de rijkdom kwam slechts toe aan de koning en zijn talloze familieleden.

In de jaren ’30 was er olie in overvloed, mede door de grote olievondsten in Texas was het niet nodig om de Saoedi-Arabische bronnen te exploiteren. De Amerikanen hadden echter wel de concessie in de wacht gesleept. Pas na de 2e Wereldoorlog werd de Arabische olie strategisch belangrijk voor de VS en vanaf 1946 begon Saoedi-Arabië olie te exporteren. Op dit moment is het de grootste olieproducent ter wereld, met 8,8 miljoen vaten per dag. Ook zegt Saoedi-Arabië dat zijn oliereserve nog 260 miljard vaten bedraagt, ruim voldoende voor 80 jaar, al is het onduidelijk hoe betrouwbaar deze cijfers zijn. De oliemaatschappij Aramco was ooit eigendom van de vier grootste oliemaatschappijen van de VS. Aramco is nu voor 100% eigendom van Saoedi-Arabië en het is het grootste oliebedrijf ter wereld.

Inmiddels heeft Saoedi-Arabië 27,6 miljoen inwoners en de meeste van hen wonen in grote steden. Dank zij de olie-export en de sterke politieke banden met de VS is Saoedi-Arabië een modern land geworden, zoals blijkt uit dit propagandafilmpje:

Saudi Arabia Documentary duurt iets meer dan 10 minuten

Vrij en democratisch is het land echter allerminst. De koning is er min of meer alleenheerser, er is geen vrijheid van godsdienst, kinderen worden op school geslagen, een vrouw kan er ter dood worden veroordeeld wegens hekserij en de positie van vrouwen in het algemeen laat nog zeer te wensen over. In de volgende korte documentaire zien we een journaliste en een gynaecologe, twee hoog opgeleide vrouwen in Saoedi-Arabië. Bedenk wel dat zij positieve uitzonderingen vormen!

Geëmancipeerde vrouwen in Saoedi-Arabië duurt 2 x 10 minuten

Het koningshuis van Saoed heeft nog altijd min of meer de alleenheerschappij. In tegenstelling tot de omringende landen in het Midden-Oosten heeft Saoedi-Arabië geen enkele revolutie gekend. De stabiliteit van de macht van het koningshuis is voornamelijk te danken aan de Amerikaanse militaire bescherming. Deze hechte relatie met de VS heeft echter een dubbele bodem. Saoedi-Arabië blijkt niet alleen de grootste olie-exporteur, maar ook de bakermat en exporteur van het hedendaagse fanatieke moslimterrorisme! Over de geschiedenis van het koningshuis van Saoedi-Arabië gaat de volgende documentaire:

PBS Frontline: House of Saud duurt 1 uur en 55 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “De geschiedenis van aardolie: Saoedi-Arabië”

 • el hombre:

  Religie is niet meer van deze tijd.
  De mens anno 2008 zou beter moeten weten!

 • mr. drs. Bou:

  Het wordt nog altijd gekker in het Arabië van de Saoedi’s!

  Saudi-Arabië bouwt steden voor vrouwen

  Opiniestuk door de arabist Martin Janssen vanuit Amman in Jordanië

  MEDIAWERKGROEP SYRIE – 22 augustus 2012 –

  In Saudi-Arabië is het unieke plan opgevat om speciaal voor vrouwen complete steden te bouwen. Het plan weerspiegelt de worsteling van het Arabische land met de plaats en rechten van de vrouw.

  In het Saudische koninkrijk is er een strijd gaande tussen westerse invloeden enerzijds en de heersende conservatieve wahabitische ideologie anderzijds.

  Tijdens de afgelopen Olympische Spelen in Londen mochten voor het eerst in de geschiedenis enkele Saudische vrouwen deelnemen. Volgens sommige media was dat het bewijs dat het Saudische koninkrijk zich in een fase bevindt van maatschappelijke hervormingen.

  De vrouwelijke atleten moesten echter aan een groot aantal restricties voldoen. Zo werden ze begeleid door een mannelijke ”toezichthouder”. Ook mochten tijdens de Spelen geen enkel contact hebben met andere mannen. Bovendien droegen ze verplicht een hidjab, de traditionele islamitische hoofddoek.

  Deze kleine stap vooruit op het pad van de vrouwenemancipatie was voor vele conservatieve Saudiërs al een brug te ver. Een aantal invloedrijke wahabitische geestelijken liet weten dat vrouwensport verboden is. Zo liet één geestelijke weten dat vrouwen toestaan te sporten zal leiden tot „onfatsoenlijke bewegingen en kleding.”

  In Saudi-Arabië wordt de scheiding van het mannelijke en het vrouwelijke geslacht in de openbare ruimte strikt toegepast. Daarom stuit ook de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt vaak op felle tegenstand. In 2011 baarde de Saudische regering opzien met een besluit waarbij het vrouwen werd toegestaan te werken in parfumerie- en lingeriewinkels. Vrouwen vervingen het mannelijke personeel om vermenging van beide seksen te voorkomen.

  Lees verder…

 • Pablo:

  Saudi Arabia Documentary (10:32 minutes)

  https://www.youtube.com/watch?v=2-YPv8XsNnI

  &

  PBS Frontline House Of Saud (1:56:23)

  • Boudine Berkenbosch:

   Pablo, ik heb hier nu even geen aandacht voor. De zaak Sunny Ofehe heeft alles te maken met aardolie. Morgen weer een dag en overmorgen weer een toekomst. Nu wil ik happie happie doen met wat bonen en een worstje, daarna buikje vol en lekker slapen. Dank voor de links die ik morgen zal bekijken.

   • Pablo:

    Hola beste Bou,

    Ik willig alleen je verzoek in van laatst.
    Om de niet meer bestaande links te vervangen door bestaande zoals ik je had beloofd

    Eet smakelijk en weltrusten voor straks.

    Saludos Pablo

Laat een reactie achter

Recente reacties