Archief
Artikelen

Vandaag is het vijf jaar geleden dat Irak door de VS en Groot Brittannië werd bevrijd van het dictatoriale regime van Saddam Hussein. Een goed moment om even stil te staan bij deze bevrijding. Aan de hand van drie documentaires wordt zichtbaar, wat deze bevrijding voor de bevolking betekent.

Over de duizenden dode, gewonde en zieke Amerikaanse en Britse soldaten zal het nu niet gaan. Over de miljoenen Irakese ontheemden en vluchtelingen, zowel in eigen land als in de buurlanden, gaat het ook niet. De documentaires gaan over Irakese vrouwen, kinderen en journalisten, een kant van de bevrijding van Irak die men meestal niet op de televisie ziet.

De eerste documentaire is gemaakt door een Irakese vrouw die haar land vele jaren geleden reeds was ontvlucht. In 2006 keerde ze terug en filmde stiekem de situatie die ze daar aantrof. Ze is geen journaliste, maar ze kent de weg in haar eigen land.

Iraq: The Womens Story duurt 47 minuten.

De volgende documentaire is gemaakt door een Irakese filmer en gaat over jongeren in Irak. Zij zien geen hoop en geen toekomst. Zelfs de Shi’iten die onder Sadam Hoessein zwaar werden onderdrukt, zeggen dat het toen beter was, dan onder de Amerikanen. Veel jongeren maken nu deel uit van het geweld tegen de Amerikaanse bezetters.

Iraq, the Lost Generation duurt 48 minuten.

De laatste documentaire, gemaakt door Channel 4, gaat over de kloof tussen journalistiek en werkelijkheid. Journalisten worden uitgenodigd door de VS, om op een veilige manier te berichten over Irak. Ze verblijven in de Groene Zone, de enige plaats in Bagdad die nog veilig is. Echte journalistiek is levensgevaarlijk! Deze documentaire bevat gruwelijke beelden, maar dat is niet de essentie.

Iraq, the Hidden Story duurt 49 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “Irak vandaag vijf jaar geleden bevrijd…”

Laat een reactie achter

Recente reacties